Wednesday, 2 September 2020

Jom Buat Tortilla Yang Mudah Serta Menyelerakan

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai…apa khabar korang semua hari nii? Di harap sihat-sihat sahaja yea hendaknya. Alhamdulillah...aku kat sini pun sihat sejahtera. Korang semua rajin bawa bekal tak pergi kerja? Bila mood aku rajin...aku akan bawa bekal ke tempat kerja sebab kat area tempat kerja aku memang susah sikit nak cari kedai makan. So hari nii aku nak ajar korang untuk buat tortilla yang simple tetapi sedap serta mengenyangkan.


Bahan-bahan dah lama pun aku beli...cuma menunggu masa yang sesuai jer nak membuatnya. Mula-mula aku berbelah bahagi jugak nak buat sebab aku memang suka makan macam nii tetapi husband aku pulak susah sikit tekaknya nak menerima makanan macam nii. Nak dijadikan cerita...aku rasa bosan pulak asyik sediakan bekalan nasi untuk husband bawa gi kerja...so aku pun buat la tortilla nii.

 

Kalau aku masak...aku akan buat lebih untuk makan sekali dengan member-member ofis. Sebelum aku membebel lebih jauh...jom lihat bahan-bahannya

Bahan-bahan

Roti Roll Up Wrap - aku suka yang garlic

Daging cincang

Sos prego

3 biji Bawang merah

3 ulas Bawang Putih

Cili padi - ikut suka korang, kalau nak pedas boleh bubuh lebih

2 biji Tomato

sayur/salad

2 sudu cili boh


Cara-cara menyediakannya

1. Blendkan bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga halus. Kemudian tumiskan dengan minyak yang panas di dalam periuk / kuali

2. kemudian masukkan cili boh dan kacau sehingga rata dan naik bau. Selepas itu korang boleh masukkan sos prego

3. Bila dah nak masak masukkan sausage yang dipotong nipis. Gaul hingga sekata dan dibiarkan sehingga masak hingga kering.


Part yang keduanya pulak adalah penyediaan roti gulung.. Mula-mula korang kena masakkan atau bakarkan roti roll up wrap nii atas pan tanpa minyak. sekejap jer dalam 1 minit... Selepas tu korang letakkan di atas pinggan.


Susunkan sayur / salad di atas roti tersebut. Letakkan bahan yang telah dimasak tadi dan hirisan tomato.....kemudian gulung dengan agak ketat sedikit supaya bahan-bahan tadi tidak terkeluar. Dah pun siap tortilla yang simple...sesuai dimakan di waktu pagi dan juga petang...Bekal makanan untuk anak ke sekolah pun sangat sesuai...

Aku bekalkan kat husband aku satu gulung tortilla nii...dia cakap sangat sedap dan tak cukup. Suruh aku buatkan lagi. So korang jangan lupa untuk mencuba yea..

Sekian.