Wednesday, 5 August 2020

Mengait Extension Face Mask Pattern Popcorn Yang Gebu Gebas..

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua.. Apa Khabar hari nii ? Seperti biasa aku doakan korang semua berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. 1 Ogos hari tuu dah bermula dikuatkuasa untuk wajib memakai face mask. So hari ni aku nak menulis cara untuk mengait extension face mask pattern popcorn yang gebu gebas tuu. 


Pada awalnya aku tak berminat pun nak mengait extension face mask nii sebab sibuk nak menyiapkan alas meja dan juga tempahan sarung botol air. Tetapi disebabkan banyak permintaan daripada tuan empunya tempahan sarung botol air...jadi aku pun gagah dan rajinkan diri untuk membuat extension face mask nii....dan aku pilih pattern popcorn sebab aku berkenan dan suka tengok popcorn yang gebu gebas nii..


Untuk pengetahuan korang...aku bukanlah pandai sangat mengait. Setelah 3 kali cubaan...baru aku dapat ikut rentak pattern popcorn nii...alhamdulillah aku puashati dengan hasilnya. Cubaan pertama aku post di fb...dan aku terima tempahan sebanyak 80 pcs. Tak sangka pulak banyak tempahan...bermula dari hanya mengisi hobi di waktu lapang.


Untuk membuat extension face mask pattern popcorn nii ada beberapa keperluan yang korang kena sediakan...

Bahan-bahan yang perlu ada

2 biji benang kait berlainan warna

3 biji butang

jarum kait

jarum benang lubang besar

gunting


Okey..jom aku tunjukkan cara-cara nak mengait entension face mask pattern popcorn...Mula-mula sekali orang kena ada benang kait. Aku guna benang jenama Nona. Sebaik-baiknya kena ada 2 warna...1 warna untuk bahagian bunga dan 1 warna lagi untuk bahagian daun. Kalau korang guna 2 warna benang...entension face mask korang akan nampak lagi menarik dan berseri. Dah siap semua bahan...korang mulakan dengan mengait 8 tali air. Korang boleh tengok kat diagram.



Modal untuk buat extension face mask nii tak banyak sangat aku rasa. Disebabkan jarum kait, gunting dan jarum lubang besar aku dah ada...so aku hanya perlu beli benang dan butang sahaja. Benang aku boleh dapat dengan harga RM 2.50 sebuku bagi jenama Nona. Butang pulak aku beli kat Shopee dengan harga RM 6.90 untuk 100 pcs. 1 unit face mask kena guna 3 butang



Tak susah pun nak buatnya...korang boleh tengok diagram. Mula-mula korang kena buat bunganya dahulu yang bahagian tengah tuu. Kemudian bolehlah buat bahagian daunnya pula iaitu bahagian kiri dan kanan. Untuk bahagian daunnya korang kena lebihkan sedikit benang di penghujungnya nanti...tujuannya supaya mudah korang nak jahit butang.


Untuk sekuntum extension face mask pattern popcorn nii...aku mengambil masa lebih kurang 1 jam untuk menyiapkan. Nampak macam simple jer tetapi mengambil masa sikit jugak untuk menyiapkannya. Untuk sebuku benang nona...korang boleh dapat dalam 5 kuntum.


Apabila dah siap mengait popcorn nii bolehlah korang jahit butangnya pula...aku menggunakan butang saiz 17 mm (saiz yang standard dan sesuai untuk face mask). Kalau korang beli saiz yang kecil dari 17 mm...face mask korang mudah tertanggal. Korang boleh juga guna saiz 18 mm - 20 mm. Butang dan benang aku beli kat Shopee...lebih murah. Kalau walk in kat kedai banyak yang dah habis stock.


Harga pasaran bagi extension face mask pattern popcorn nii lebih kurang RM 8 - 10 seunit. Harga ikut pada korang sendiri. Kalau korang dapat beli benang dan butang dengan harga yang lebih murah...bolehlah korang jual dengan harga yang murah.


Tak menang tangan dibuatnya...ramai yang menempah tak putus-putus. Kalau korang nak cari income tepi bolehlah cuba mengait extension face mask pattern popcorn nii... Selamat Mencuba..

Sekian.

No comments:

Post a comment