Wednesday, 19 August 2020

Nasi Goreng Cencaluk Yang Sedap Dan Membuka Selera

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai apa khabar korang semua hari nii? Hari ni aku nak tunjuk kat korang  bagaimana nak buat nasi goreng cencaluk yang mudah tetapi sedap weii. 

Bahan-bahannya 
3 cawan nasi 
1 1/2 camca besar cencalok, buang sedikit airnya
1 cawan isi ayam
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca besar cili kisar
10 biji cili padi
1 biji tomato
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan 


Cara membuatnya

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cendawan. Masukkan daging ayam dan cili kisar. Biar hingga masak. Masukkan cencalok, kacau rata dan tolak ke tepi kuali. 

2. Masukkan nasi dan cili padi hiris, gaul rata. Besarkan api dan masak sambil digaul. Kecilkan semula api. Rasa nasi tadi, jika kurang masin tambah sedikit kicap cair.

3. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng. Jika suka boleh perah limau kasturi sebelum dimakan.

Selamat Mencuba...

Sekian.

No comments:

Post a comment