Tuesday, 11 August 2020

Sambal Goreng Cencaluk Pembuka Selera

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua..Apa khabar hari nii? Hari ni aku nak bagi kat korang resepi bagaimana nak buat sambal cencaluk goreng. Sedap giler weii....makan pulak dengan nasi panas...perrgh meleleh air liur.

Buatnyer tak susah pun....Tak sampai sejam dah siap!

Bahan-bahan

1/2 botol Cencaluk

20 biji cili padi

2 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

sedikit gula


Cara Membuatnya

1. Mula-mula korang blender bawang merah, bawang putih dan cili padi kemudian tumiskan dalam kuali dengan sedikit minyak. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.

2. Kemudian masukkan cencaluk dan gaul sekata. Masak sehingga seakan-akan kering.

3. Akhir sekali masukkan sedikit gula dan gaulkan sekata. Siap untuk dihidangkan

Sekian.

No comments:

Post a comment