Thursday, 9 July 2020

Cheesekut Pelangi Yang Cantik Dan Sedap Dimakan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari korang semua apa khabar hari nii…? Semoga semuanya berada dalam keadaan sihat dan walafiat hendaknya.  Jaga kesihatan…sebab pendemik covid masih lagi ada. Patuti SOP yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan. Hari nii aku nak ajar korang buat Cheesekut Pelangi yang cantik dan sedap dimakan. Cheesekut pelangi yang aku buat nii untuk saiz yang besar. Kalau korang buat saiz kecil...korang boleh dapat dalam 10 pack. Boleh lah bagi kat kawan-kawan, adik-beradik atau jiran tetangga.

Aku memang suka cheesekut nii...boleh redakan tekanan tau. Sebelum PKP lagi aku nak buat cheesekut nii tetapi susah pulak nak dapat Cheese Tartura ni. Sekarang pun nak cari cheese tartura pun masih lagi susah...aku terpaksa kirim kat kawan aku...harganya pun dah mahal sedikit. Dahulu harganya RM 16.00 untuk 500grm. Sekarang harganya dah jadi RM 19.90.


RESEPI CHEESEKUT PELANGI

Bahan-Bahan

·         1 paket biskut kering (apa-apa jenama pun boleh - Aku guna jenama Hup Seng)

·         1 tin susu pekat

·         1/2 cawan susu segar

·         500g cream cheese Tatura (saiz besar)

          Pewarna - aku guna biru, merah dan kuning

·        Untuk topping korang boleh guna apa-apa Jem. Aku suka jem Strawberry. Kalau korang rasa nak tabur milo atau nestum pun boleh jugak sebagai topping.P

 


Cara-Cara

1. Kisar Bahan

Pertama sekali, satukan cream cheese, susu pekat dan susu segar. Blender ketiga-tiga bahan ini sampai sebati. Aku guna mixer sebab blender aku dah rosak. Kemudian bahagikan adunan tadi mengikut berapa warna korang nak guna. Aku bahagi kepada 4 iaitu warna asli, biru, merah dan kuning.

2. Rendamkan Biskut

Celupkan pula biskut kering tadi ke dalam susu segar...celup sekejap jer, untuk biskut tu basah. Jangan sampai biskut jadi lembik. Sementara itu, buat lapisan nipis dengan cream cheese yang dikisar tadi. Lapisan tadi diselang seli dengan warna-warna kesukaan korang.

3. Lapis-Lapiskan

Susunkan biskut di atas lapisan cream cheese. Kemudian lapiskan balik dengan cream cheese. Susun pula biskut macam tadi. Ulang langkah yang sama sehingga paras 3/4 dulang.

4Letak Topping

Seterusnya, sapukan jem strawberry untuk dijadikan topping pada bahagian atas lapisan tadi. Untuk lebih menarik...boleh la juga dihias dengan buah strawberry.


Modal untuk membeli bahan-bahan cheesekut Strawberry.... Biskut Hup seng RM 4.30, Susu Pekat RM 2.30, Susu Cair kotak besar RM 5.50, Cheese Beqa Tatura RM 19.90 (500grm). Jem strawberry RM 5.00 dan buah strawberry RM 15.00 kotak kecil - 18 biji. TOTAL keseluruhan budgetnya ialah RM 52.00.... 


Cheesekut nii jadi makanan feberet aku... bila korang dah siap hias dengan topping cheesekut nii, boleh la disimpan dalam peti ais. Sebaik-baiknya...kalau korang buat cheesekut nii pada sebelah petang hari, esok paginya barulah boleh dimakan sebabnya kek nii dah padat dan keras sedikit...bila potong nampak kemas dan cantik. Kena simpan 1 hari dalam peti ais baru kek korang nampak cantik bila dipotong.


Aku buat cheesekut nii untuk birthday hubby aku. Dia pun dah jadi giler makan cheesekut nii...Dahulu dia memang tak sentuh langsung. Sekarang nii dok berebut makan dengan aku. Selamat mencuba yea..

Sekian.

No comments:

Post a comment