Monday, 6 April 2020

Pajeri Terung Yang Sedap Dan Mudah

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang… Apa khabar semuanya? Aku doakan korang semua sentiasa berada dalam keadaan sihat sahaja hendaknya. Jangan ke mana-mana tau… dok jer rumah tuu… buat apa yang patut… memasak ke… menjahit ke... berkebun ke… mencantikkan diri ke... mendekor-dekor rumah ke… bermakeup-makeup ke.. atau pun berzumba. Yang penting buat aktiviti sihat dan positif. Jaga kesihatan dari virus covid 19. Jaga diri sendiri dan jaga famili...


Hari nii aku nak kongsi dengan korang resepi buat pajeri terung. Geram betul aku bila husband aku bawa balik terung. Dalam banyak-banyak sayur yang boleh dibeli kenapa laa dia boleh beli terung pulak! Kalau korang nak tahu...aku memang tak tahu kalau nak masak resepi apa dengan terung nii. Aku pernah tengok orang buat pajeri terung...so dalam kepala otak aku nii...buat jer laa pajeri terung.... Maka bermula la menu aku yang pertama kali aku buat nii setelah mencari resepinya di google.



Bahan bahan:

4-5 biji terung - belah 2 tak putus
2 paket kecil rempah kari daging Babas
1 paket kecil kerisik
1 mangkuk kecil santan - 1 plastik kecil
2 sudu kecil garam atau secukup rasa 
3 sudu besar gula atau secukup rasa
Serbuk perasa


Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 ibu jari halia 
Segenggam udang kering

Cara-cara:

Tumis bahan kisar sehingga wangi dan masukkan rempah kari kering yang dibancuh dengan sedikit air dan kacau rata cepat cepat. Masukkan sedikit santan dan kacau rata. Kemudian masukkan baki santan, garam, gula, serbuk perasa serta kerisik supaya ke semua sekali masak mesra.

Akhir sekali, masukkan terung dan sedikit air sehingga terung agak-agak tenggelam.





Baru aku tahu rupa-rupanyer...terung nii sayur kesukaan husband aku. Bila aku buat pajeri terung lagi la dia suka. Bertambah-tambah nasi dia makan hari nii hingga menjilat jari...haaa...haaa...haaa. Ada lagi dua biji terung yang dia beli...next menu pun buat pajeri terung jer laa. Haaa...haaa...haaa...




So korang bolehlah mencuba resepi pajeri terung nii. Tak susah pun mudah jer. Yang penting buat dengan ikhlas dan tenang. Selamat mencuba...

Sekian.

No comments:

Post a comment