Wednesday, 29 April 2020

DIY Label Untuk Dekor Barangan Dapur....Mudah, Murah Dan Cantik

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Hai… korang semua. Apa Khabar Hari nii? Sihat-sihat dan ceria-ceria ajer yea. Hari nii aku nak ajar korang buat kraftangan yang mudah dan sangat sesuai dibuat waktu terluang di bulan puasa nii…. Nampak macam susah jer nak buatnyer tetapi sebenarnya mudah jer. Korang boleh ajak adik-beradik, anak-anak dan kengkawan korang untuk turut serta. Memang best dan menyeronokkan. Bertambah seronok bila korang tengok hasilnya nanti. Superb!! Kraf nii sangat sesuai untuk korang guna di dapur, ruang belajar, ruang kerja dan sebagainya. 

Aku nak ajar korang bagaimana nak buat label pada botol atau pun bekas Tupperware. Tak guna modal yang banyak pun. 


Peralatan yang korang perlukan juga tak banyak dan murah serta mudah didapati iaitu kertas putih A4, gunting, salotape saiz lebar, air dan botol/bekas tupperware.

Cara-cara membuatnya....
Yang pertama sekali...korang kena buat/cari design yang korang nak atau korang copy jer kat google atau pinterest. Bila dah dapat design yang korang suka tuu...korang labelkan setiap satunya seperti biskut, gula, garam, lada hitam, tepung dll.... Korang guna microsoft word pun ok dah. 

Design yang aku pilih dan telah siap print


Langkah yang ke duanya....Dah siap labelkan...barulah korang print...

Langkah yang ke tiga...korang gunting label tersebut dan gamkan pada salotape. Korang kena guna salotape yang saiz lebar yang sama saiz dengan label korang tuu sebab lebih mudah. Korang salotape pada bahagian yang berprint (hadapan) tu tau bukannya pada bahagian belakangnya. Kemudian gosokkan perlahan-lahan agar ia melekat kuat.(rujuk gambar 1)

Label yang telah dilekat menggunakan salotape (Gambar 1)

Langkah yang ke empat...bila dah lekat korang rendamkan label tersebut ke dalam air lebih kurang 5 minit supaya kertas tersebut menjadi lembut dan basah. (rujuk gambar 2)

Label yang direndam di dalam air lebih kurang 5 minit (Gambar 2)

Langkah yang ke lima....setelah 5 minit, korang gosokkan kertas yang di belakang salotape tadi sehingga keluar semuanya....yang tinggal hanya dakwat printer di atas salotape tadi. Pastikan semua kertas tu digosok keluar dan bersih.(rujuk gambar 3)

Setelah 5 minit...gosok kertas tersebut hingga tertanggal (Gambar 3)

Langkah yang ke enam.... setelah itu korang keringkan label tersebut. Bila dah kering barulah dilekatkan pada botol atau pun bekas tupperware. Dah siap!!! Senang kan! kan! kan!

Keringkan sebelum dilekatkan pada botol

Cantik dan kemas tersusun jer barangan dapur korang tuu... Kalau ada saudara-mara yang datang atau adik-beradik yang datang...tak perlu risau nak tinggalkan mereka sesorang kat rumah untuk masak atau pun bancuh air sendiri...sebab semuanya berlabel dan mudah dicari.

Bekas yang dah siap dilekat dengan label

Aku harap korang dapat mencuba kraftangan yang simple dan mudah untuk dibuat ini. Selamat mencuba.

Sekian.

No comments:

Post a comment