Wednesday, 26 February 2020

Melawat Ke Makam Hang Jebat Di Bandar Hilir Melaka

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai...semua. Apa khabar korang hari niii? Hari nii aku nak cerita tentang sebuah makam yang terletak di Jalan Gelanggang, Kampung Pali, Bandar Hilir Melaka berdekatan dengan Jonker Street.. Kedudukannya agak tersorok sedikit dan sekiranya korang tidak biasa dengan bandar Melaka...korang kena bertanya kepada penduduk sekitar untuk mencari makam ini. Makam ini dipercayai dipunyai oleh Hang Jebat iaitu salah seorang daripada 5 bersaudara.





Makam Hang Jebat terletak berdekatan dengan Makam Hang Kasturi. Dari Bangunan Stadthuys, ianya hanya mengambil masa 2 minit perjalanan yang sejauh 400 meter. Usia sebenar makam ini tidak dapat dikenal pasti tetapi rekabentuk batu nisan Acheh pada makam ini menunjukkan bahawa Hang Jebat diberi pengembumian sebagai seorang pahlawan walaupun kematiannya dianggap mengaibkan pihak istana. 

Kisah Hang Jebat menderhaka ini banyak diperdebatkan. Semasa hayatnya beliau telah dianggap menderhaka kepada sultan kerana menentang hukuman bunuh ke atas Hang Tuah. Hukuman tersebut dijatuhkan tanpa usul periksa dan siasatan tidak dilakukan. Sultan banyak mendengar hasutan daripada para pembesar yang ingin menjatuhkan Hang Tuah.




Menurut Hikayat Hang TuahHang Jebat telah dibunuh oleh Hang Tuah kerana menderhaka kepada Sultan. Hang Jebat dibunuh oleh Hang Tuah dalam satu pertarungan demi maruah yang berlangsung selama tiga hari tiga malam. Hang Jebat menggunakan Keris Taming Sari yang dianugerahkan oleh Sultan Melaka semasa melantiknya menjadi Laksamana. Keris itu dikatakan menjadikan Hang Jebat kebal. Semasa berlakunya pergelutan...Hang Tuah telah berjaya merampas semula keris Taming Sari lalu terus menikam Hang Jebat. Hang Jebat tidak terus mati, tetapi telah membalut lukanya dengan kain Cindai dan kemudiannya memasuki kampung untuk mengamuk, membunuh sesiapa sahaja yang melintas dihadapannya. Dia akhirnya menghembuskan nafas terakhir di pangkuan Hang Tuah. 















Keberanian dan ketegasan Hang Jebat untuk mencari keadilan sehingga sanggup menderhaka kepada Sultan menjadikan dia disanjung oleh sesetengah golongan sehingga ke zaman ini. Ungkapan katanya Raja Adil Raja Disembah, Raja Zalim Raja Disanggah! menjadi kata-kata hikmat setiap kali memperkatakan perjuangan untuk menuntut keadilan atau bila hendak memperkatakan kezaliman raja yang memerintah. 




Menurut sumber dari Sejarah Melayu, Hang Jebat dikatakan telah membuat perhubungan sulit dengan seorang dayang istana bernama Dang Wangi. Ada kisah yang menyebut bahawa sebenarnya Hang Jebat telah bernikah dengan Dang Wangi dan semasa Hang Jebat terbunuh, Dang Wangi sedang hamil. Hang Tuah kemudiannya menghantar Dang Wangi untuk tinggal di Singapura sehingga bersalin.




Sebaik sahaja Hang Nadim dilahirkan, beliau telah dijadikan anak angkat oleh Hang Tuah kerana Hang Jebat telah mewasiatkan kepada Hang Tuah agar menjaga anaknya sebelum beliau meninggal dunia. Sebaik sahaja meningkat dewasa, Hang Nadim dinikahkan dengan Tun Mas Jiwa atau Tun Emas Jiwa, anak perempuan kepada Hang Tuah. Hasil perkahwinan itu, pasangan ini dikurniakan seorang anak lelaki bernama Tun Mat Ali.


Hang Nadim dilantik menjadi Laksamana menggantikan Laksamana Khoja Hassan yang dipecat oleh Sultan Mahmud kerana memfitnah Bendahara Tun Mutahir. Dengan keberanian dan ketangkasan yang diwarisi dari arwah ayah dan bapa mertuanya, Laksamana Hang Nadim diberikan tanggungjawab mengetuai pasukan tentera kerajaan Melaka menentang pencerobohan Portugis pada tahun 1511. 

Ada juga kisah mengatakan kisah Singapura Dilanggar Todak.... budak bijak yang memberi pendapat supaya berkubukan batang pisang dari serangan todak dikatakan adalah Hang Nadim anak kepada Hang Jebat.

Begitulah ceritanya tentang kematian Hang Jebat yang ingin menuntut bela atas kematian Hang Tuah pada mulanya....


Sekian.

Thursday, 20 February 2020

KAAB Skincare Produk Asas Yang Mampu Milik Dari Madu Dan Kurma...

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Hai korang semua… Apa khabar hari nii? Aku doakan semoga korang semua berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. Produk kecantikkan lagi….emmmm. Yea kali nii entri aku masih lagi nak buat review pasal produk kecantikkan…. Iaitu KAAB oleh Dato Alha Alfa




Pengasasnya memang lelaki…beliau ni suka makeup-makeup…sebab tu boleh wujudnya makeup dan skincare bawah nama beliau. KAAB Skincare merupakan produk penjagaan kulit yang terdiri dari 5 jenis iaitu...
1. Utra Gentle Cleanser
2. Lightening Gold Serum with 24K Gold +Hyaluronate Asid
3. Whitening Day Cream
4. Whitening Night Cream
5. Recovery Night Cream


5 skincare yang terdapat dalam satu kotak


Aku tak tahu sebenarnya pasal produk nii....tetapi tengah meletop-letop kat ofis HQ aku di KL... Kisahnya bermula.... apabila ofismate aku ingin mencari produk yang sesuai dengan kulitnya. Kulitnya tiada masalah jerawat tetapi kusam, kering dan tidak bermaya. Ofismate aku nii memang rajin dalam bab-bab mencari produk-produk kecantikkan nii...yea laa bila kita rasa kita ada masalah kulit mesti kita akan cari produk untuk mencantikkan kulit kita kan..kan..kan...


Kotak packagingnya memang cantik dan comel

Nak dijadikan cerita....setelah sebulan ofismate aku guna produk nii...aku mula perasan kulitnya semakin berseri...waaahhhhh...kagum gak aku... Disebabkan pada ketika itu dan disaat itu....kulit muka aku tengah ada masalah sun burn... so aku pun mula la berminat untuk mencuba produk nii... Harganya pulak tak la mahal sangat...mampu milik iaitu RM 59.00 untuk 1 set yang terdiri dari 5 jenis skincare. Student pun mampu beli...


Di bahagian belakang kotak disediakan cara penggunaan produk KAAB Skincare ni


Yang paling aku suka tentang produk ini ialah.....dibuat (packing) dalam bentuk yang kecil seakan trial pack....mudah untuk aku bawa gi travel dan juga outstation. Selain itu... set yang disediakan adalah set asas skincare...tak perlu nak tepek banyak-banyak produk kat muka korang tuu.... cukup laa sekadar dengan yang nii jer dah lengkap. Yang istimewanya produk nii ia menggunakan bahan utama dari madu dan juga kurma.....sebab tuu muka akan terasa lembut jer...


Utra Gentle Cleanser (pencuci muka)


Kat belakang kotak tuu pula ada disediakan cara-cara penggunaan produk KAAB skincare nii. Aku mulakan dengan pencuci muka.... "Aku cakap korang... Memang syok giler weiii...." Dalam banyak-banyak pencuci muka yang aku pernah try seumur hidup aku....yang nii paling best!! Korang hanya pakai sikit jer....dalam 1 cm, dah boleh cover untuk bersihkan keseluruhan muka dan leher korang. Bestnya sebab ia dalam bentuk gel yang sangat lembut dan ringan bila tersentuh kat muka... Buihnya pun tak banyak. Baunya juga harum...macam bau madu. Memang terasa syok bila cuci muka tuu...rasa nak cuci muka lama-lama.


Lightening Gold Serum with 24K Gold +Hyaluronate Asid


Setelah selesai mencuci muka dan muka korang dah pun dilap kering... Maka seterusnya korang bolehlah pakai lightning serum pulak. Serum memang bagus untuk kulit... sebab ia membuatkan kulit menjadi lembap dan boleh mengurangkan kesan jeragat. Korang bubuh setitik serum nii di telapak tangan dan gosok-gosokkannya supaya panas/haba dan kemudian disapu ke muka. Lepas tu tepuk-tepuk (dap..dap...dap..) muka korang perlahan-lahan supaya ia mudah diserap ke dalam lapisan kulit.

Pastuuu aku mulakan pula dengan krim siang yang berwarna kuning tuu. Sapukannya nipis sahaja kat muka. Kemudian bolehlah korang guna foundation dan juga bedak seperti biasa. Dah siap untuk penjagaan kulit pada siang hari...


Extreme Whitening Day Cream (Krim Siang)


Untuk malam hari pulak... Setelah korang dap..dapkan serum kat muka...bolehlah disapu pula krim malam. Krim malam nii ada 2 jenis disediakan iaitu untuk whitening dan recovery. Mula-mula korang pakai yang skin recovery night cream with kurma (warna putih) dan kemudiannya whitening intense night cream with hyaluronate acid (warna kuning jernih). Krimnya pulak tak berminyak dan cepat serap ke dalam lapisan kulit. Selesai la sudah untuk penjagaan muka di malam hari...


Krim Malam - Whitening Night Cream dan Recovery Night Cream


Untuk pengetahuan korang... Aku dah guna produk nii 4 minggu lebih..... Sebelum menggunakannya, kulit muka aku dalam keadaan yang agak teruk akibat sun burn dan mengelupas serta kusam. Husband aku tengok pun jadi takut dan risau. Kawan-kawan aku pun terkejut sebab selama ini kulit aku memang tak de masalah sangat...jerawat pun susah nak tumbuh. 


Zara Zya

Hari ke dua aku cuba produk ini...muka aku jadi bertambah teruk atas kesilapan aku sendiri... disebabkan kulit aku sedang mengelupas dan aku telah menggunakan berus muka bagi membuang kulit-kulit yang mengelupas tuu. Akibatnya...kulit muka aku jadi merah-merah dan luka-luka....hinggakan aku terpaksa pakai topeng muka. Sedangkan aku guna berus muka dengan perlahan dan lembut sahaja. Silapnya sebab kulit muka aku yang tengah sunburn dan mengelupas tuuu...aku terlampau rajin sangat nak berus. Terus aku stop dan tak nak guna dah berus muka!


Dato Alha Alfa

Hari ke tiga...aku cuci muka aku macam biasa dan masih lagi menggunakan produk KAAB Skincare nii... Pada sebelah malam...aku akan sapukan serum dan juga krim malam dalam kuantiti yang banyak sedikit dari biasa bagi merawat kulit muka aku nii semula.... Hari ke lima aku dah nampak kesannya...kulit muka aku bertambah baik. Pada hari ke 10... kesan luka-luka di muka aku nii... dah hampir hilang dan sekata. Alhamdulillah... Sehingga ke hari ini aku masih lagi meneruskan penggunaan produk KAAB Skincare nii...

** sorry tau korang semua aku tak boleh nak tepek gambar muka aku (sebelum dan selepas) kat blog nii sebab husband aku tak suka aku ambik gambar diri sendiri secara close up

Sekian.

Thursday, 13 February 2020

Minuman Sarang Burung Berfungsi Sebagai Agen Pemutihan Kulit Serta Baik Untuk Kesihatan Mata.

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Hai korang semua.. Semoga semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya hari nii. Hari nii aku nak buat review pasal produk minuman yang boleh memberi kesan kecantikkan pada dalaman dan juga luaran. Iaitu minuman berasaskan sarang burung. Ramai yang tahu bahawa minuman yang berasaskan sarang burung nii mula di monopolikan oleh masyarakat Cina tetapi kini semakin digemari oleh masyarakat lain bagi menjaga kecantikan diri terutama kulit. Pelbagai jenama produk minuman sarang burung yang ada dipasaran antaranya yang paling femes ialah Ecolite The Joy  Of LifeFGWALET by Fouziah Gous, Lovin Bird's Nest, Brand's Bird Nest, Kinohimitsu Bird's Nest, Annona Bird Nest... kalau nak sebut semuanya memang terlampau banyak...so korang buat la study sikit kat google kalau nak tahu...


Sebelum aku pergi lebih lanjut lagi pasal kebaikkan atau khasiat sarang burung nii... jom kita kenal dulu apa itu sarang burung? 

Sarang burung walit merupakan sejenis makanan eksotik yang sangat berkhasiat dan popular sejak zaman dahulu lagi terutama dikalangan kaum Tionghua di Malaysia. Penuaian sarang burung walit ini bermula sejak pada tahun 1878 lagi di Gua Niah, Sarawak. Dewasa ini, penuaian sarang burung walit telah menjadi satu industri perladangan yang diusahakan secara besar-besaran serta dapat memberi pulangan yang sangat lumayan sehingga mencecah harga RM3500 – RM4500 per kilogram. Sarang burung walit juga merupakan antara produk daripada haiwan termahal di dunia yang digunakan oleh manusia selain daripada sirip ikan yu dan gamat. 


Sarang burung walit yang dikomersilkan ini dihasilkan oleh spesies burung walit Aerodramus fuciphagus dan Aerodramus maximus. Spesies burung walit ini boleh didapati di negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia, Thailand, Vietnam dan lain-lain.


PENGHASILAN SARANG BURUNG WALIT
Burung walit membina sarang daripada cecair air liur (saliva) yang terhasil daripada kelenjar air liurnya. Saliva ini akan menjadi keras apabila terdedah kepada udara.
KHASIAT PERUBATAN SARANG BURUNG WALIT
Amalan pemakanan sarang burung walit boleh dilakukan samada secara dalam penyediaan air minuman sarang burung walit atau hidangan sup sarang burung walit. Walau bagaimanapun, perkembangan teknologi dan industri pada hari ni telah menggunakan sarang burung walit dalam penghasilan produk seperti kosmetik dan juga sebagai produk makanan tambahan (supplement).
Mengikut kepercayaan masyarakat Tionghua, amalan pemakanan sup sarang burung walit dapat meningkatkan tahap kesihatan. Sup sarang burung walit dapat dijadikan sebagai tonik yang dapat meningkatkan tahap kecekapan organ dalam badan manusia termasuk menghilangkan masalah gastrik, asma, batuk, meningkatkan sistem imunisasi badan, merawat luka dan pembedahan dengan pantas serta meningkatkan tenaga dan metabolisma badan. Satu daripada empat kandungan karbohidrat utama terdapat dalam sarang burung walit ialah Asid Sialik, iaitu terdapat dalam susu badan manusia dalam kepekatan yang tinggi dan merangsang penghasilan susu badan ibu. 


Ekstrak sarang burung walit juga mengandungi hormon yang meransang sistem imunisasi manusia serta meningkatkan penghasilan sel stem manusia.


NUTRISI SARANG BURUNG WALIT
Dalam setiap 100 gram sarang burung walit, terdapat 281 Cal kalori, 37.5g protein, 0.3g lemak, 32.1g karbohidrat, 485g kalsium, 18mg fosforus, 3mg besi dan 24.5g air. Jadual 1 menunjukkan perbandingan sarang burung walit dengan makanan seperti susu, daging lembu, daging ayam dan telur ayam.

Perbandingan kandungan nutrien dalam setiap 100 gram bagi sarang burung walit dan makanan lain.

PEMASARAN SARANG BURUNG WALIT
Sarang burung walit dan produk-produk berasaskan sarang burung walit mendapat permintaan yang tinggi daripada negara-negara seperti China, Taiwan dan Hong Kong. Antara produk-produk yang dihasilkan berasaskan sarang burung walit ialah minuman sarang burung walit, produk kosmetik dan juga pelbagai jenis makanan tambahan samada dalam bentuk serbuk, kapsul atau jus. Sarang burung walit juga telah menjadi antara komoditi eksport utama pertanian di Malaysia. Selain itu, Malaysia juga telah menjadi antara negara pengeksport sarang burung walit yang terbesar di kalangan negara-negara di Asia Tenggara.
Ok tadi kita dah kenal serba sedikit tentang sarang burung nii... sekarang kita lihat akan 9 kebaikkan/faedah yang aku perolehi dari beberapa sumber. Untuk pengetahuan korang semua, kajian perubatan Cina di Beijing mendapati sarang burung bertindak dan mampu berfungsi sebagai agen pemutihan kulit serta baik untuk kesihatan mata. Bukan itu sahaja, bagi korang yang ada menghidap penyakit asma ia juga boleh dijadikan sebagai rawatan terbaik untuk memulihkan agen pernafasan dan menguatkan lagi paru-paru. Jom kita lihat kebaikkan no 1 hingga ke 9....

1. 'Gen Kecantikan'
Sarang burung terdiri daripada hormon peptida yang sangat penting yang dikenali sebagai faktor pertumbuhan yang berhubung dengan kulit ("EGF"). EGF memainkan fungsi yang sangat penting terutamanya untuk gen mencantikkan. Ia merangsang pembahagian sel dan perkembangan, serta menggalakkan pembezaan sel, menyuburkan kulit dan luka daripada pembedahan dengan cepat, ia juga dapat menggalakkan penyembuhan luka. Ia membantu dalam meningkatkan kelembutan kulit dan mengurangkan kadar penuaan.
 
2. Untuk rawatan penyakit pernafasan
Sarang burung berfungsi ajaib untuk penyakit yang berkaitan sistem pernafasan. Beberapa buku perubatan purba menekankan terhadap kebergunaan sarang burung ke arah sistem rawatan penyakit paru-paru. Ini kerana, ia bertindak sebagai "agen pembersihan paru-paru" untuk perokok tegar.
 
3. Menguatkan Jantung, Kesan Antihipertensi
Ekstrak daripada sarang burung mempunyai keupayaan mengukuhkan jantung. Pengambilan kerap ekstrak sarang burung juga menunjukkan keputusan penting dalam menurunkan tekanan darah.
 
4. Anti-pengoksidaan, Anti-Penuaan
Kajian perubatan menunjukkan sarang burung adalah makanan yang mengandungi antioksidan di mana membantu dalam detoksifikasi. Penggunaan jangka panjang sarang burung juga dapat membantu melambatkan proses penuaan.
 
5. Produk kesihatan terbaik untuk wanita hamil 
Menurut kajian Prof. Wang Bing, pakar akademik dari Jabatan Molekul dan Sains Hayat, Mikrobiologi, Manusia Pemakanan University of Sydney, Australia. Sarang burung mengandungi asid sialik (SA) yang merupakan sejenis karbohidrat berguna untuk peningkatan sel-sel otak dan membran sinaptik. Oleh yang demikian sarang burung penting untuk pertumbuhan bayi yang sihat. Kesimpulannya, ibu-ibu mengandung mestilah memastikan bahawa mereka mengambil makanan yang mempunyai kandungan SA yang tinggi. 

Mengikut kajian Jepun, sarang burung walit mempunyai kandungan asid sialik yang tinggi. Kekerapan pengambilan sarang burung walit semasa hamil boleh menguatkan badan ibu dan janin kerana sarang burung walit kaya dengan protein dan ia boleh menggalakkan pertumbuhan tisu dan meningkatkan imuniti.
 
6. Anti-Penuaan, Memperbaiki Saluran Pencernaan
Ia membantu menguatkan tenaga,meningkatkan gaya hidup aktif dan meningkatkan keupayaan memori terutamanya bagi golongan orang tua.
 
7. Menggalakkan peredaran darah yang lebih baik
Mencantikan kulit dan menjadikan kulit licin dan cerah. Serta boleh mengurangkan kedutan dan jerawat, menstabilkan kitaran haid, membantu melegakan sakit haid.
 
8. Mengelakkan arteri tersumbat, tekanan darah tinggi (hypertensi) dan penyakit- penyakit yang berkaitan dengan jantung.
 
9. Lain-lain faedah 
Membantu melegakan kesakitan sendi dan Mesopotamia, menguatkan bahagian belakang dan menyihatkan buah pinggang. Melegakan keletihan dari tekananMenguatkan daya tahan tubuh untuk mencegah demam, selesema, mengurangkan kahak dan menyembuhkan batuk. Berkesan dalam rawatan sirosis hati Hepatitis B.


Sebenarnya aku dah cuba beberapa jenama sarang burung nii. Produk nii diperkenalkan oleh kawan aku dan dia minta aku jadi testimoni (10 botol dalam 10 hari). Macam orang mengantuk disorongkan batal...aku memang suka laa sebabnya kulit muka aku tengah kena sun burn yang teruk sekarang nii dan yang keduanya...kulit kaki aku terlalu kering. Setelah 10 hari minum sarang burung nii..aku lihat perubahan pada kulit muka aku yang semakin baik dan glowing. Kulit kaki aku nampak lebih lembab dan cerah. Sarang burung yang kawan aku suruh try nii ianya perisa logan...pastu ada kulat putih, gula batu dan kurma merah jugak di dalamnya. Memang sedap diminum waktu sejuk. Kalau korang belum pernah cuba minum sarang burung nii...rasanya manis-manis macam minum coco de nata / air cincau. Aku minum sarang burung nii selepas bangun tido semasa perut masih lagi kosong dan nutrisi sarang burung ini mudah diserap dengan baik.

Harga untuk setiap produk sarang burung ini berbeza-beza mengikut kualitinya... Ada juga harga mampu milik iaitu....RM 3.50 hingga RM 12.00 sebotol. Kalau time sales memang boleh dapat dengan harga yang murah.... Paling mudah didapai di Guardian dan juga Shopee. Bagi yang ingin dapatkan kulit yang cantik toink!toink!toink! tuu boleh la cuba produk sarang burung niii... Pelbagai jenama yang korang boleh pilih dan produk keluaran muslim pun dah ada...

Sekian.

Friday, 7 February 2020

Birdnest Essence...Produk Kecantikan Muka Yang Pertama Menggunakan Pati Sarang Burung Wallet

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Hai korang semua... Apa khabar hari nii? Semoga semuanya sihat walafiat hendaknya yea. Hari nii aku nak buat review pasal produk kecantikan lagi. Ramai yang suka kalau bab-bab mencantikkan diri nii kan..kan..kan... Aku sendiri pun suka kalau produk tuu bagi manafaat kat diri aku. Aku nak citer pasal Birdnest Essence by PNA.


Birdnest Essence by PNA ini berwarna putih dan ada 90% pati pure sarang burung walet dan merupakan produk muka pertama yang menggunakan bahan utama dari sarang burung... Selalu kita dengar hanya untuk minum saja kan! Kali nii ianya dijadikan essence. Produk Birdnest Essence nii didatangkan dalam botol yang kecil dengan 15ml dengan harga RM 20.00. Bagi aku sangat murah dan berbaloi untuk dibeli.


Yang bestnya bila pakai Birdnest Esence nii kulit korang memang tak akan rasa melekit walau pun texturenya pekat dan likat. Ianya mudah menyerap ke dalam kulit dan korang akan nampak kulit muka korang lebih tegang dan berseri...awet muda gitu.... Tujuannya supaya kulit muka korang menjadi lebih anjal, bebas jerawat, menutup pori besar, dan anti kedutan serta anti penuaan. Lelaki dan juga perempuan boleh menggunakan Birdnest Essence nii. Aku memang suka sangat birdnest essense nii...letak kat muka terasa sejuk  dan best jerr...


25 KELEBIHAN DAN KEISTIMEWAAN BIRDNEST ESSENCE BY PNA : 

  1. Mencerah dan Melembutkan kulit.
  2. Melambatkan penuaan (Kulit lebih tegang).
  3. Mengecilkan liang pori terbuka.
  4. Menghilangkan serta mencegah jerawat dan jeragat.
  5. Menghilangkan bintik hitam dan parut jerawat.
  6. Menjadikan tona kulit sekata.
  7. Menghilangkan jerawat.
  8. Meratakan lubang bekas jerawat.
  9. Menyamarkan dan menghilangkan flek-flek di wajah.
  10. Menyamarkan pigmentasi dan warna kulit tidak rata.
  11. Meremajakan kulit.
  12. Menghilangkan bekas jerawat.
  13. Memberbaiki kulit kusam.
  14. Mencerahkan warna kulit.
  15. Mengecilkan pori-pori.
  16. Membuat kulit nampak bercahaya.
  17. Menegangkan kulit sehingga anda kelihatan lebih muda.
  18. Kulit putih glowing tanpa cela.
  19. Bersih berseri tanpa noda-noda parut jerawat.
  20. Warna kulit sekata.
  21. Cerah, putih berseri serta bersinar semulajadi walaupun tanpa mekap.
  22. Mengembalikan keanjalan kulit.
  23. Meremajakan kulit.
  24. Menghilangkan kesan-kesan pigmentasi serta jeragat.
  25. Mengatasi masalah jerawat serta menghalangnya muncul kembali



Aku beli produk nii sebab kulit muka aku kena sun burn yang teruk dan dah mula start mengelupas serta merah-merah kepedihan. Dah 2 minggu aku menggunakan produk nii dan kulit muka aku yang sun burn tuu nampak semakin pulih dan yang aku perasan kulit aku semakin cerah dan berseri serta tegang. Aku guna produk nii 2 kali sehari iaitu pagi dan juga malam. Untuk botol yang kecil 15 ml nii.... tahan untuk 2 minggu sebab aku bubuh banyak sikit kat muka aku kerana muka aku sun burn. Aku memang peminat serum dan juga essence kerana ia boleh melembapkan dan merawat kulit yang kusam. Bagi yang usia macam aku nii...dah pertengahan four series...memang digalakkan untuk menggunakan serum atau essence supaya nampak lebih muda dan berseri-seri. Supaya proses penuaan tuu lambat la sedikit...hik...hik..hik...

** sebelum nii label produk ini berwarna putih dan sekarang telah ditukar menggunakan kertas warna hitam.

Sekian.

Saturday, 1 February 2020

Meeracle Produk Kecantikan Yang Pertama Menggunakan Formula Gemstone

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Hai korang semua apa khabar hari nii? Aku doakan kalian semua berada di dalam keadaan sihat hendaknya disamping keluarga tercinta. Hari nii aku nak review pasal satu produk kecantikkan atau pun skin care yang diberi nama Meeracle... iaitu pencuci muka dan juga serum. Jom kita kenali dulu produk nii...

Setelah empat tahun lebih berada di pasaran, kini Meeracle telah mengukuhkan kedudukannya setanding dengan jenama-jenama kecantikan lain di Malaysia. Bermula dengan dua produk iaitu Meeracle Facial Serum dan Meeracle Facial Cleanser yang khusus untuk penjagaan kulit wajah yang telah diformulasikan khas untuk kulit wanita Asia. 

Pencuci muka dan serum muka Meeracle

Yang perlu korang tahu dan yang paling penting....produk nii juga telah diuji secara klinikal dapat memberikan kesan positif kepada kulit tanpa meninggalkan kesan sampingan. Di mana satu pasukan khas yang terdiri daripada pakar kulit dan ahli kimia telah ditubuhkan bagi rujukan pembangunan dan penyelidikan produk, pasukan ini juga akan memastikan setiap produk Meeracle berada di dalam kualiti yang terbaik.  

Bagaimana yea aku mula terlibat dengan produk nii....?? Kalau korang nak tahu sebenarnya aku tak tahu langsung pun pasal produk nii. Kulit muka aku tak menghadapi masalah yang teruk cuma... mudah sun burn jerr dan jadi gelap. Yang sebenarnya ofismate aku yang kenalkan produk nii kat aku. Ofismate aku nii pun xde masalah kulit muka sangat...cuba kulitnya kurang berseri, kusam, nipis dan sensitif...sebab tuu dia nii rajin mencari produk yang sesuai dengan kulitnya itu. Oleh itu...dia pun beli laa produk Meeracle nii untuk dicuba....



Untuk pengetahuan korang....produk Meeracle nii telah dikilangkan di kilang yang mendapat pengiktirafan GMP (Good Manufacturing Practices). Kini Meeracle dalam proses untuk mengeluarkan produk-produk lain khusus untuk penjagaan kulit dan kosmetik untuk melengkapkan lagi set kecantikan Meeracle. Meeracle nii cuma ada pencuci muka (50 ml jenis tiub) dan serum (30ml jenis botol) sahaja...dan harganya RM 157.00 untuk satu set nii dan tahan untuk 2 bulan. Produk Meeracle nii menggunakan formula gemstone.

GEMSTONE bermaksud ' batu permata'. Ia dinamakan Formula Gemstone kerana di dalam kandungan produk ini mengandungi Diamond, Ruby, Malachite & Pearl. Menariknya, Meeracle Gemstone Beauty adalah syarikat pertama di Asia yang menggunakan formula ini. Ia diolah secara luarbiasa & istimewa bagi disesuaikan dengan kulit wanita & iklim Asia.


Menurut kajian, mereka di zaman dahulu menggunakan batu-batu permata ni untuk dijadikan salah satu bahan alternatif dalam menjaga kulit wajah dan dijadikan sebagai bahan pewarna, selain digunakan sebagai barang hiasan. Malahan setiap batu pertama mempunyai khasiatnya yang tersendiri.

DIAMOND :

a)    kelebihannya adalah untuk mencerahkan dan memutihkan kulit wajah
b)    menghilangkan garis-garis halus dan parut dengan sangat berkesan

RUBY (batu delima) :
a)    mengembalikan seri wajah
b)   melancarkan pengaliran darah di kulit muka 

PEARL :
a)    mencerahkan dan memutihkan kulit dan kadar resapan pada kulit akan jadi 10x lebih cepat berbanding dengan bahan lain


Sangat lembut dan mudah menyerap ke dalam kulit

Ok sekarang aku citer pulak pasal kelebihan menggunakan pencuci dan serum Meeracle nii...Aku mulakan dulu dengan pencuci muka...

11 FUNGSI DAN KELEBIHAN MEERACLE GEMSTONE CLEANSER :
1.  Mengandungi Malachite Stone, yang bertindak mengeluarkan sisa-sisa toksik dari lapisan dalam kulit kita akibat pemakaian produk berkimia, makeup, habuk dan persekitaran.
2.  Mengandungi Tea tree dan Aloevera.
3.  Membuang sel kulit mati, mengecutkan jerawat.
4.  Menggalakkan pertumbuhan sel kulit baru dan merawat kulit bermasalah.
5.  Menghapuskan jeragat, jerawat, parut dan pigmentasi.
6.  Membantu meneutralkan kulit kembali wajah yang rosak kerana silap skincare / kurang penjagaan.
7.  Mengawal lebihan minyak / sebum di wajah.
8.  Mengecilkan liang pori, melembap dan menggebukan kulit wajah.
9.  Menjadikan kulit wajah lebih segar, bersih dan bersinar.
10.  Menjadikan wajah lebih mulus dan tona kulit sekata.
11.  Meruncingkan wajah dan menaikkan seri kulit



Tadi korang semua dah tahu kan tentang kelebihan pencuci muka...sekarang aku nak citer pulak kelebihan serum. Aku memang suka menggunakan serum kerana serum nii boleh merawat dan melembabkan muka. 

15 FUNGSI & KELEBIHAN MEERACLE GEMSTONE SERUM :
1.  serum yg menggunakan bahan TERMAHAL di dunia (diamond, ruby, pearl).
2.  serum yg mengandungi RASTEM dan ARBUTIN.
3.  serum Pertama bertekstur " Lotion ", pantas serap, tidak melekit atau            berminyak.
4.  serum Buatan Malaysia yang setanding Produk International.
5.  serum yg diiktiraf KKM (NOT 151001568K) dan pastinya HALAL.
6.  membantu mengatasi masalah kulit kering, kusam, jerawat, jeragat.
7.  mengurangi kulit berminyak, blackhead / whitehead.
8.  menyelesaikan masalah ruam, exzema.
9.  boleh digunakan sebagai makeup base.
10.  mengecilkan pori-pori dan membaiki tekstur kulit rosak.
11.  memudarkan parut dan mensekatakan tona kulit.
12.  melembut, melembap, menganjal dan mencerahkan kulit.
13.  menggalakkan pertumbuhan sel kulit baru.
14.  melambatkan proses penuaan kulit (anti agingkadar keberkesanan seawal 24 jam selepas pemakaian.
15.  dengan serum ini, anda tidak perlu krim siang / malam / pelembap lain lagi!


Aku sambung balik citer macam mana aku boleh terlibat dengan produk nii. Nak dijadikan citer...ofismate aku nii rasa tak selesa menggunakan produk Meeracle nii...dia rasa kulit muka dia jadi tegang dan timbul bintik-bintik merah....lalu dia suruh sorang lagi ofismate aku cuba produk nii...ternyata mereka berdua memang tidak serasi dengan produk Meeracle nii....so mereka suruh aku pulak try



Testimoni yang berjaya merawat kulit muka dengan produk Meeracle

Aku pun cuba laa try...pertama kali aku cuba pencuci muka Meeracle nii memang kulit muka aku terasa tegang dan tidak berapa selesa...tetapi aku tak putus asa dan cuba pulak serumnya. Serumnya bagi aku ok sahaja dan buat kulit muka aku menjadi lembap. Dah hampir dua bulan jugak aku guna produk nii...memang tak de mendatangkan masalah pada kulit aku cuma...aku rasa tiada perubahan sangat kat kulit aku nii. Sun burn still lambat jugak pulih...hampir sebulan baru nampak ok sikit. Ada testimoni yang try 3 bulan baru nampak perubahan yang ketara...kulit lebih glowing gitu...
Testimoni yang berjaya merawat kulit muka dengan produk Meeracle

Apa pun...aku tak kata produk nii tak bagus...sebab ada artis (Izreen Azminda, Catriona Ross dan Zahirah Macwilson) yang menggunakan produk nii wajah mereka jadi cantik berseri-seri dan ada testimoni yang wajah mereka semakin pulih setelah memakai produk nii. Sebenarnya setiap produk ikut kepada keserasian kulit masing-masing sebab setiap orang mempunyai jenis kulit yang berbeza. Kadang-kadang kita perlu mencuba beberapa produk untuk mendapatkan produk yang serasi dengan diri kita sendiri. Terpulang kepada korang sendiri untuk mencuba produk yang mana satu dan mengikut kemampuan masing-masing....

Sekian.