Wednesday, 2 September 2020

Jom Buat Tortilla Yang Mudah Serta Menyelerakan

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai…apa khabar korang semua hari nii? Di harap sihat-sihat sahaja yea hendaknya. Alhamdulillah...aku kat sini pun sihat sejahtera. Korang semua rajin bawa bekal tak pergi kerja? Bila mood aku rajin...aku akan bawa bekal ke tempat kerja sebab kat area tempat kerja aku memang susah sikit nak cari kedai makan. So hari nii aku nak ajar korang untuk buat tortilla yang simple tetapi sedap serta mengenyangkan.


Bahan-bahan dah lama pun aku beli...cuma menunggu masa yang sesuai jer nak membuatnya. Mula-mula aku berbelah bahagi jugak nak buat sebab aku memang suka makan macam nii tetapi husband aku pulak susah sikit tekaknya nak menerima makanan macam nii. Nak dijadikan cerita...aku rasa bosan pulak asyik sediakan bekalan nasi untuk husband bawa gi kerja...so aku pun buat la tortilla nii.

 

Kalau aku masak...aku akan buat lebih untuk makan sekali dengan member-member ofis. Sebelum aku membebel lebih jauh...jom lihat bahan-bahannya

Bahan-bahan

Roti Roll Up Wrap - aku suka yang garlic

Daging cincang

Sos prego

3 biji Bawang merah

3 ulas Bawang Putih

Cili padi - ikut suka korang, kalau nak pedas boleh bubuh lebih

2 biji Tomato

sayur/salad

2 sudu cili boh


Cara-cara menyediakannya

1. Blendkan bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga halus. Kemudian tumiskan dengan minyak yang panas di dalam periuk / kuali

2. kemudian masukkan cili boh dan kacau sehingga rata dan naik bau. Selepas itu korang boleh masukkan sos prego

3. Bila dah nak masak masukkan sausage yang dipotong nipis. Gaul hingga sekata dan dibiarkan sehingga masak hingga kering.


Part yang keduanya pulak adalah penyediaan roti gulung.. Mula-mula korang kena masakkan atau bakarkan roti roll up wrap nii atas pan tanpa minyak. sekejap jer dalam 1 minit... Selepas tu korang letakkan di atas pinggan.


Susunkan sayur / salad di atas roti tersebut. Letakkan bahan yang telah dimasak tadi dan hirisan tomato.....kemudian gulung dengan agak ketat sedikit supaya bahan-bahan tadi tidak terkeluar. Dah pun siap tortilla yang simple...sesuai dimakan di waktu pagi dan juga petang...Bekal makanan untuk anak ke sekolah pun sangat sesuai...

Aku bekalkan kat husband aku satu gulung tortilla nii...dia cakap sangat sedap dan tak cukup. Suruh aku buatkan lagi. So korang jangan lupa untuk mencuba yea..

Sekian.

Friday, 28 August 2020

Jom Kita Cuba Buat Extension Face Mask Popcorn Pattern Bertemakan Hari Kemerdekaan

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua… Apa khabar hari ni.. Semoga sihat-sihat ajer yea hendaknya. Hari nii aku nak tunjukkan kat korang semua bagaimana nak buat extantion face mask pattern popcorn bertemakan bendera malaysia.

Benang yang aku suka guna adalah dari jenama Nona. untuk buat Extension face mask nii korang kena guna 4 warna...kuning (No 70), biru, merah (N101) dan putih. Selain itu korang kena ada jarum kait, gunting dan juga butang. 



Untuk sebuku benang aku dapat dengan harga RM 2.20 kat Shopee. kalau kat area rumah aku RM 2.90. Jauh jugak bezanya kan!!. Kalau beli banyak memang untung beli kat Shopee.

Memang tengah top sekarang nii face mask tema bendera….banyak warna benang yang dah habis…so kena tunggu lama untuk stock baru sampai.

Yang leceh sikit nak buat face mask tema nii ialah sebab korang kena tukar-tukar warna benangnya. lambat la sikit nak siap berbanding buat guna satu warna jer.


Bagi yang baru nak try buat...korang boleh tengok diagram kat atas. Nampak macam susah tapi korang kena cuba banyak kali untuk dapatkan rentaknya.

Mulakan dengan lapan tali air dan kemudian lapan kelopak bunga popcorn...aku guna benang warna kuning diraja.



Kebetulan pulak masa nii benang aku dah banyak habis...jadi aku guna jer apa yang ada. Sebab tu korang tengok warna benang biru aku tu macam pucat sikit dan warna merahnya pulak merah meroon. Aku tengah tunggu stock benang yang aku order sampai.



Satu Extension Face Mask nii aku boleh siapkan dalam masa 1 jam. Face Mask yang aku buat nii untuk saiz standard...orang dewasa dan kanak-kanak pun boleh pakai.



Sesiapa yang berminat bolehlah mencubanya yea. Lepas nii aku bercadang untuk buat face mask mengikut warna negeri pulak....hikkkk...hikkk....hikkk...

Sekian.

Wednesday, 19 August 2020

Nasi Goreng Cencaluk Yang Sedap Dan Membuka Selera

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai apa khabar korang semua hari nii? Hari ni aku nak tunjuk kat korang  bagaimana nak buat nasi goreng cencaluk yang mudah tetapi sedap weii. 

Bahan-bahannya 
3 cawan nasi 
1 1/2 camca besar cencalok, buang sedikit airnya
1 cawan isi ayam
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca besar cili kisar
10 biji cili padi
1 biji tomato
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan 


Cara membuatnya

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cendawan. Masukkan daging ayam dan cili kisar. Biar hingga masak. Masukkan cencalok, kacau rata dan tolak ke tepi kuali. 

2. Masukkan nasi dan cili padi hiris, gaul rata. Besarkan api dan masak sambil digaul. Kecilkan semula api. Rasa nasi tadi, jika kurang masin tambah sedikit kicap cair.

3. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng. Jika suka boleh perah limau kasturi sebelum dimakan.

Selamat Mencuba...

Sekian.

Tuesday, 11 August 2020

Sambal Goreng Cencaluk Pembuka Selera

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua..Apa khabar hari nii? Hari ni aku nak bagi kat korang resepi bagaimana nak buat sambal cencaluk goreng. Sedap giler weii....makan pulak dengan nasi panas...perrgh meleleh air liur.

Buatnyer tak susah pun....Tak sampai sejam dah siap!

Bahan-bahan

1/2 botol Cencaluk

20 biji cili padi

2 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

sedikit gula


Cara Membuatnya

1. Mula-mula korang blender bawang merah, bawang putih dan cili padi kemudian tumiskan dalam kuali dengan sedikit minyak. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.

2. Kemudian masukkan cencaluk dan gaul sekata. Masak sehingga seakan-akan kering.

3. Akhir sekali masukkan sedikit gula dan gaulkan sekata. Siap untuk dihidangkan

Sekian.

Wednesday, 5 August 2020

Mengait Extension Face Mask Pattern Popcorn Yang Gebu Gebas..

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua.. Apa Khabar hari nii ? Seperti biasa aku doakan korang semua berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. 1 Ogos hari tuu dah bermula dikuatkuasa untuk wajib memakai face mask. So hari ni aku nak menulis cara untuk mengait extension face mask pattern popcorn yang gebu gebas tuu. 


Pada awalnya aku tak berminat pun nak mengait extension face mask nii sebab sibuk nak menyiapkan alas meja dan juga tempahan sarung botol air. Tetapi disebabkan banyak permintaan daripada tuan empunya tempahan sarung botol air...jadi aku pun gagah dan rajinkan diri untuk membuat extension face mask nii....dan aku pilih pattern popcorn sebab aku berkenan dan suka tengok popcorn yang gebu gebas nii..


Untuk pengetahuan korang...aku bukanlah pandai sangat mengait. Setelah 3 kali cubaan...baru aku dapat ikut rentak pattern popcorn nii...alhamdulillah aku puashati dengan hasilnya. Cubaan pertama aku post di fb...dan aku terima tempahan sebanyak 80 pcs. Tak sangka pulak banyak tempahan...bermula dari hanya mengisi hobi di waktu lapang.


Untuk membuat extension face mask pattern popcorn nii ada beberapa keperluan yang korang kena sediakan...

Bahan-bahan yang perlu ada

2 biji benang kait berlainan warna

3 biji butang

jarum kait

jarum benang lubang besar

gunting


Okey..jom aku tunjukkan cara-cara nak mengait entension face mask pattern popcorn...Mula-mula sekali orang kena ada benang kait. Aku guna benang jenama Nona. Sebaik-baiknya kena ada 2 warna...1 warna untuk bahagian bunga dan 1 warna lagi untuk bahagian daun. Kalau korang guna 2 warna benang...entension face mask korang akan nampak lagi menarik dan berseri. Dah siap semua bahan...korang mulakan dengan mengait 8 tali air. Korang boleh tengok kat diagram.



Modal untuk buat extension face mask nii tak banyak sangat aku rasa. Disebabkan jarum kait, gunting dan jarum lubang besar aku dah ada...so aku hanya perlu beli benang dan butang sahaja. Benang aku boleh dapat dengan harga RM 2.50 sebuku bagi jenama Nona. Butang pulak aku beli kat Shopee dengan harga RM 6.90 untuk 100 pcs. 1 unit face mask kena guna 3 butang



Tak susah pun nak buatnya...korang boleh tengok diagram. Mula-mula korang kena buat bunganya dahulu yang bahagian tengah tuu. Kemudian bolehlah buat bahagian daunnya pula iaitu bahagian kiri dan kanan. Untuk bahagian daunnya korang kena lebihkan sedikit benang di penghujungnya nanti...tujuannya supaya mudah korang nak jahit butang.


Untuk sekuntum extension face mask pattern popcorn nii...aku mengambil masa lebih kurang 1 jam untuk menyiapkan. Nampak macam simple jer tetapi mengambil masa sikit jugak untuk menyiapkannya. Untuk sebuku benang nona...korang boleh dapat dalam 5 kuntum.


Apabila dah siap mengait popcorn nii bolehlah korang jahit butangnya pula...aku menggunakan butang saiz 17 mm (saiz yang standard dan sesuai untuk face mask). Kalau korang beli saiz yang kecil dari 17 mm...face mask korang mudah tertanggal. Korang boleh juga guna saiz 18 mm - 20 mm. Butang dan benang aku beli kat Shopee...lebih murah. Kalau walk in kat kedai banyak yang dah habis stock.


Harga pasaran bagi extension face mask pattern popcorn nii lebih kurang RM 8 - 10 seunit. Harga ikut pada korang sendiri. Kalau korang dapat beli benang dan butang dengan harga yang lebih murah...bolehlah korang jual dengan harga yang murah.


Tak menang tangan dibuatnya...ramai yang menempah tak putus-putus. Kalau korang nak cari income tepi bolehlah cuba mengait extension face mask pattern popcorn nii... Selamat Mencuba..

Sekian.

Wednesday, 29 July 2020

TimeWise Repair Volu-Firm Lifting Serum Advance...Serum Untuk Anti Penuaan.

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua...Apa khabar hari nii? Hari ni entri aku berkaitan dengan produk kecantikkan dari jenama Mary Kay lagi. Kalau korang pernah baca entri aku dan korang sedia maklum bahawa aku bukanlah seorang Konsultan Kecantikan Mary Kay... Tujuan aku hanya nak buat review tentang pengalaman aku menggunakan produk nii iaitu TimeWise Repair Volu-Firm Lifting Serum Advance.


Kebelakangan ini...aku banyak buat review tentang produk Mary Kay. Bila usia dah hampir mencecah ke 5 series dan terlibat dengan kerja-kerja luar melawat tapak projek yang terdedah dengan kerakusan sinaran matahari terik memancar.... memaksa diri aku untuk mencari produk yang sesuai dan terbaik untuk kulit aku nii. Dahulu mungkin aku tak berapa nak ambik kisah tentang penjagaan kulit aku nii sebab tiada menghadapi masalah yang serius. Masuk jer tahun 2020 nii...aku dah mula sibuk mencari produk penjagaan kulit (skincare) terutama untuk kulit muka. Sebabnyer kerana kulit muka aku senang sun burn...yang keduanya..ciri-ciri penuaan sudah mula berkunjung tiba. Oleh itu aku memilih untuk mencuba Mary Kay TimeWise Repair Volu-Firm Lifting Serum Advance. 


Bagusnya Mary Kay TimeWise Repair Volu-Firm Lifting Serum Advance ialah ia serum yang juga dapat menganjalkan kulit.

Kebaikan 
1. Menegang dan mengangkat kulit.
2. Mengenyalkan kulit.
3. Memulihkan keremajaan kulit dan keserian wajah.
4. Memulihkan kelembutan kulit.
5. Mengurangkan kehadiran garisan halus, kedutan dan garisan-garisan pada kawasan leher.
6. Meningkatkan kelembapan kulit sebanyak 61% dengan kadar segera.

Seperti yang korang sedia maklum...produk Mary Kay nii memang agak mahal sikit harganya. Untuk Mary Kay TimeWise Repair Volu-Firm Lifting Serum Advance harganya RM 264.00 (29ml). Aku dah guna produk nii hampir 4 minggu...dan aku perasan kulit muka aku sedikit anjal...dah kurang nampak tembam.... Serum nii yang bestnya tidak melekit dan mudah menyerap ke dalam kulit dengan segera. Kulit tak nampak berminyak pun! Aku guna 2 kali pam pun dah mencukupi untuk merata keseluruhan muka. 

Sekian.

Tuesday, 21 July 2020

Mengait Sarung Botol Air Corak Bunga Tulip

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari korang semua apa khabar hari nii…? Diharap semuanya berada dalam keadaan sihat dan baik-baik hendaknya.  Disebabkan ramai yang minta aku ajar cara-cara mengait sarung botol air…so hari nii aku nak tulis tentangnya. Aku nii memang tak de belajar mengait daripada sesiapa atau mana-mana kelas tetapi disebabkan minat yang mendalam aku belajar sendiri melalui buku pada awalnya.


Pada yang baru nak cuba-cuba mengait...teruskan usaha dan jangan cepat mengalah. Hari ni aku nak tunjuk cara mengait sarung botol air corak bunga tulip. Bagi aku corak nii merupakan corak yang menarik dan simple untuk dipelajari. Untuk buat sarung botol air nii...ia ada 4 peringkat yang perlu korang patuhi...Peringkat pertama membuat tapaknya. 



Mula-mula korang kena kait bahagian bawah botol iaitu tapaknya. Mulakan dengan mengait 8 tali air dan kemudian dicantumkan jadi bulatan. 

Selalunya tapak botol air berbentuk bulat. Berapa pusingan lingkaran bulatan itu bergantung kepada saiz botol air yang korang nak buat tu. Kalau botol air kecil 500 liter mungkin guna 3 lingkaran sahaja. Kalau botol air 700 liter....4 lingkaran dan botol air 1 liter 5 lingkaran. So korang ejuz sendiri yea...ikut saiz tapak botol air korang. Korang boleh lihat kat diagram


Dah siap tapak korang nak kena kait supaya tapak tu melengkung ke atas membentuk seakan bakul. Kat sini selalu orang akan keliru atau konfius... Korang lihat kat diagram kat bawah nii...korang boleh faham. Korang kait macam diagram nii dan automatik tapak nii akan jadi melengkung ke atas.


Peringkat ke dua pula... korang kena kait bahagian badannya pula. Part sini yang korang kena faham... semasa korang kait tapak korang akan kait di bahagian dalam...dengan bahasa mudahnya ia akan ke dalam. Jarum korang berada di bahagian dalam tapak. Tetapi untuk badannya pulak...korang mengait dari luar tapak...(bahagian badan luar, bukannya kait dari bahagian badan dalam).


Mulakan pada bahagian daunnya...aku guna benang warna hijau. Kait macam bentuk V. Dah siap daunnya barulah dikait untuk bahagian bunga tulipnya pula. Kat sini ikut kepada kreativiti korang nak guna warna apa untuk menyerlahkan lagi bunga tulip tuu. Kalau korang guna warna terang memang nampak terserlah. Korang boleh jugak nak gabungkan warna-warna yang korang suka...yang penting kreatif supaya nampak sweet gitu...



Untuk bahagian badan utamanya...terpulang pada korang nak guna chain satu, chain dua atau chain tiga. Aku suka guna chain tiga...cepat sikit siap dan mudah sebab ianya lebih panjang/tinggi. Kalau guna chain tiga aku hanya perlu kait dua baris sahaja. Aku guna benang warna yang lembut dan cerah untuk bahagian badan supaya bunga tulip nampak lagi menarik. Untuk botol air 1 liter...korang akan kait 5 baris bunga tulip.


Peringkat yang seterusnya adalah bahagian tali pula. Untuk tali pendek...korang hanya kait dalam 45 baris. Kalau nak tali panjang untuk disangkut kat bahagian bahu...korang kena kait hingga 70 baris. Korang kena pandai-pandai ejuz sendiri sebab kalau budak sekolah rendah 55 hingga 60 baris dah ok.


Untuk pengetahuan korang semua...Aku suka guna benang jenama NONA kerana lebih lembut dan sekata..Harga untuk sebuku benang NONA kat tempat aku ialah RM 2.90. Untuk sebiji sarung botol air nii korang boleh jual dalam RM 25.00 - 30.00 untuk saiz 1 liter. Benang yang digunakan pun tak banyak...anggaran dalam sebuku lebih sikit benang jer. Kecuali korang guna banyak warna.


Masa yang diambil untuk mengait satu botol air nii lebih kurang 1 hari kalau tekun. Kalau hanya santai-santai boleh siapkan dalam 2 hari. Selamat mencuba yea..

Sekian.

Tuesday, 14 July 2020

TimeWise Moisture Renewing Gel Mask Menentang Usia Ketika Tidur...

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua...Apa khabar hari nii? Hari ni entri aku berkaitan dengan produk kecantikkan dari jenama Mary Kay. Seperti yang korang sedia maklum...aku bukanlah seorang Konsultan Kecantikan Mary Kay yea... Aku hanya nak buat review tentang pengalaman aku menggunakan produk nii iaitu TimeWise Moisture Renewing Gel Mask.


Aku memang suka pakai mask. Pelbagai jenis mask aku dah cuba... antaranya ialah  1. Tanah liat (Clay) 2. Peel-off (boleh tanggal) 3. Krim 4. Minyak Suam (warm-oil) 5. Wap (Thermal) 6. Semulajadi (Neutral)...Mask muka yang aku guna terdiri dari dua jenis iaitu yang jenis gel dalam tiub dan yang jenis sheet. Kebanyakkannya memang mudah dapat di pasaran terutama Watson dan Guardian. Tetapi kali nii aku nak cuba satu jenis lagi mask yang dipanggil gel mask yang boleh dipakai sewaktu tido...nampak macam best jer kan!! Ada kalanya rasa nak pakai mask tetapi malas pulak nak basuh..betul kan!

Citernyer begini... aku terlihat review TimeWise Moisture Renewing Gel Mask nii kat youtube... terus aku rasa ingin mencubanya. Kebetulan pulak masa nii aku memang tengah mencari mask yang boleh melembapkan kulit muka aku. Tak nak membebel panjang... Jom kita mengenali keistimewaan TimeWise Moisture Renewing Gel Mask ni yang merupakan produk untuk menentang usia ketika tidur dengan menggunakan masker penghidratan pembaharuan kulit.

Kulit akan kehilangan lembapan yang vital seharian, dan ini akan memberi impak pada penampilan kulit. Formula TimeWise Moisture RenewingTM Gel Mask MOISTURE-LOCK membantu meningkatkan paras lembapan kulit dan memenuhi keperluan lembapan kulit dalam semalaman. Urutkan sahaja produk ini selepas langkah pelembapan dan biarkan produk ini menyempurnakan tugasnya bagi memperkuat lagi rejimen penentang usia dengan ekstrak bahan botani berbau harum yang segar. Pada waktu pagi, kulit akan kelihatan lebih muda, lebih bingkas, lebih tegang, berasa lebih lembut dan sihat, dan tampak lebih segar dari dalam lantas menampilkan kulit yang tampak muda.


Cara penggunaan
Korang kena cuci muka dulu dengan Cleanser, pastu pakai softener - serum  - Moisturizer  dan last sekali barulah guna  Renewing Gel Mask.

Gel Mask ni pun sama macam masker muka yang lain… korang hanya gunakan 3 kali jer seminggu atau pun selang 2 hari. 1 tiub boleh bertahan hampir 9 bulan lamanya. Harganya agak mahal sedikit tetapi berbaloi dibeli. Harga RM 110.00 untuk 85g. Yang bestnyer... kerana ianya merupakan satu-satunya mask yang boleh dibawa tidur. Tak perlu nak bersusah payah mencucinya....macam clay mask tu....leceh kan! kan!

Aku dah guna produk nii 3 minggu lebih...dan aku sangat menyukainya sebab gel mask nii memberi kelembapan pada kulit muka aku... Bila bangun pagi tuu terasa kulit muka nii macam best jer tengok...tak kering dan tak la berminyak sangat. Kulit aku nii jenis berminyak tetapi boleh jadi kering jika aku banyak sangat buat kerja luar.



Tips Penggunaan :
1. Gunakan produk penjagaan kulit dan supplement Mary Kay yang bersesuaian dengan keperluan kulit korang. Misalnya, untuk kulit cerah, korang boleh menggunakan MelaCEP Whitening System Essence sebelum pemakaian TimeWise Moisture RenewingTM Gel Mask. Untuk keperluan kulit yang lain, korang boleh menggabungkan produk penjagaan kulit dan supplement sebelum pemakaian mask untuk memaksimumkan faedah produkn tersebut.

2. Gunakan Mask Botanical Customized Skin Care dan TimeWise Moisture RenewingTM Gel Mask secara selang hari. Gunakan mask Botanical Customized Skin Care pada hari pertama untuk pengelupasan kulit, diikuti dengan TimeWise Moisture RenewingTM Gel Mask pada hari berikutnya untuk melembap dan memperbaiki kulit.

3. Jika kulit korang kering pulak, gunakan Age-Fighting Moisturizer selepas TimeWise® Night Solution dan akhirnya dengan TimeWise Moisture RenewingTM Gel Mask.


Siapa yang memerlukan Gel Mask ni?
a. Wanita yang inginkan anti aging benefit pada wajah....aku la tuu...
b. Wanita yang dah pun menggunakan set TimeWise tapi mencari pelengkap untuk rejiman penjagaan wajah....aku jugak tuu...
c. Wanita yang inginkan kelembapan kulitnya terkawal....

Bagaimana pula Gel Mask ni Berfungsi?
a. Dirumus untuk menarik dan mengekalkan lembapan wajah.
b. Dirumus bagi menyeimbangkan kelembapan wajah.
c. Dirumus bagi membantu menegangkan dan menenangkan kulit yang rosak.
d. Memperkuat fungsi perintang kulit dalam melawan radikal2 bebas punca kerosakan kulit.
e. Dirumus dengan high level of antioxidant iaitu acai berry berbanding teh hijau.

Kesan penggunaan Gel Mask
a. Kulit berasa lebih segar dan sihat.
b. Membantu mengecilkan pori.
c. Mengurangkan garis halus dan kedutan.
d. Kulit berasa lebih tegang, lembut dan nampak lebih fresh semulajadi.
e. Kulit akan segera terhidrat dan kulit berasa lebih moist dan anjal.
f. Mengecutkan jerawat dengan lebih cepat dan selamat.

**Tips Dari Pakar :
“Penambahan dan pengurangan mask” bermaksud menggunakan mask berunsur “pengurangan” yang boleh membantu anda mencapai pembersihan yang mendalam dalam regimen pengunaan mask dua hingga tiga kali seminggu, seperti Mask Botanical Customized Skin Care atau Mask Melacep. Mask ini boleh membantu penjanaan sel kulit baru dan boleh menjadikan kulit lebih halus. Setelah penggunaan “pengurangan” mask, anda boleh gunakan mask berunsur “penambahan” untuk melembabkan dan mengekalkan is pada kulit anda, misalnya dengan penggunaan mask terbaru “TimeWise Moisture RenewingTM Gel Mask”. Dengan ini, komponen baik mask boleh diserap ke dalam kulit sel mati terkumpul di kulit ini dan membersih agar merangsang metabolisma kulit supaya kelihatan lebih muda dan sihat. Anda juga harus ingat akan kekerapan dan cara penggunaan mask, dan gunakan mask “penambahan” dan “pengurangan” pada hari yang berlainan. Jangan di gunakan pada hari yang sama.

Sekian.

Thursday, 9 July 2020

Cheesekut Pelangi Yang Cantik Dan Sedap Dimakan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari korang semua apa khabar hari nii…? Semoga semuanya berada dalam keadaan sihat dan walafiat hendaknya.  Jaga kesihatan…sebab pendemik covid masih lagi ada. Patuti SOP yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan. Hari nii aku nak ajar korang buat Cheesekut Pelangi yang cantik dan sedap dimakan. Cheesekut pelangi yang aku buat nii untuk saiz yang besar. Kalau korang buat saiz kecil...korang boleh dapat dalam 10 pack. Boleh lah bagi kat kawan-kawan, adik-beradik atau jiran tetangga.

Aku memang suka cheesekut nii...boleh redakan tekanan tau. Sebelum PKP lagi aku nak buat cheesekut nii tetapi susah pulak nak dapat Cheese Tartura ni. Sekarang pun nak cari cheese tartura pun masih lagi susah...aku terpaksa kirim kat kawan aku...harganya pun dah mahal sedikit. Dahulu harganya RM 16.00 untuk 500grm. Sekarang harganya dah jadi RM 19.90.


RESEPI CHEESEKUT PELANGI

Bahan-Bahan

·         1 paket biskut kering (apa-apa jenama pun boleh - Aku guna jenama Hup Seng)

·         1 tin susu pekat

·         1/2 cawan susu segar

·         500g cream cheese Tatura (saiz besar)

          Pewarna - aku guna biru, merah dan kuning

·        Untuk topping korang boleh guna apa-apa Jem. Aku suka jem Strawberry. Kalau korang rasa nak tabur milo atau nestum pun boleh jugak sebagai topping.P

 


Cara-Cara

1. Kisar Bahan

Pertama sekali, satukan cream cheese, susu pekat dan susu segar. Blender ketiga-tiga bahan ini sampai sebati. Aku guna mixer sebab blender aku dah rosak. Kemudian bahagikan adunan tadi mengikut berapa warna korang nak guna. Aku bahagi kepada 4 iaitu warna asli, biru, merah dan kuning.

2. Rendamkan Biskut

Celupkan pula biskut kering tadi ke dalam susu segar...celup sekejap jer, untuk biskut tu basah. Jangan sampai biskut jadi lembik. Sementara itu, buat lapisan nipis dengan cream cheese yang dikisar tadi. Lapisan tadi diselang seli dengan warna-warna kesukaan korang.

3. Lapis-Lapiskan

Susunkan biskut di atas lapisan cream cheese. Kemudian lapiskan balik dengan cream cheese. Susun pula biskut macam tadi. Ulang langkah yang sama sehingga paras 3/4 dulang.

4Letak Topping

Seterusnya, sapukan jem strawberry untuk dijadikan topping pada bahagian atas lapisan tadi. Untuk lebih menarik...boleh la juga dihias dengan buah strawberry.


Modal untuk membeli bahan-bahan cheesekut Strawberry.... Biskut Hup seng RM 4.30, Susu Pekat RM 2.30, Susu Cair kotak besar RM 5.50, Cheese Beqa Tatura RM 19.90 (500grm). Jem strawberry RM 5.00 dan buah strawberry RM 15.00 kotak kecil - 18 biji. TOTAL keseluruhan budgetnya ialah RM 52.00.... 


Cheesekut nii jadi makanan feberet aku... bila korang dah siap hias dengan topping cheesekut nii, boleh la disimpan dalam peti ais. Sebaik-baiknya...kalau korang buat cheesekut nii pada sebelah petang hari, esok paginya barulah boleh dimakan sebabnya kek nii dah padat dan keras sedikit...bila potong nampak kemas dan cantik. Kena simpan 1 hari dalam peti ais baru kek korang nampak cantik bila dipotong.


Aku buat cheesekut nii untuk birthday hubby aku. Dia pun dah jadi giler makan cheesekut nii...Dahulu dia memang tak sentuh langsung. Sekarang nii dok berebut makan dengan aku. Selamat mencuba yea..

Sekian.

Tuesday, 30 June 2020

Avon Fashion Bra...Penjagaan Diri Peribadi Wanita

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang...Apa khabar hari nii? Semoga sihat-sihat ajer yea. Aku kat sini Alhamdulillah sihat. Hari nii aku nak citer kat korang tentang satu jenama yang dah lama bertapak dan terkenal di seluruh Dunia iaitu Avon. Entri aku nak fokus kepada pakaian peribadi iaitu bra Avon.



Sebelum aku fokus pada tajuk tersebut...Jom kita kenal dulu dengan jenama nii.. Avon adalah syarikat kecantikan jualan secara sosial yang paling terkemuka dan dikenali dan diminati ramai wanita bukan sahaja di  Amerika Utara, iaitu negara di mana ia mula-mula ditubuhkan tetapi di serata dunia. Hari ini wakil jualan bebas Avon berjumlah lebih dari 6,000,000 orang.



Portfolio produk Avon termasuk produk penjagaan kulit, kosmetik warna, wangian dan penjagaan diri yang memenangi anugerah, Avon menampilkan jenama ikonik seperti ANEW, Avon Color, dan Skin So Soft, serta fesyen dan aksesori yang kontemporari dan diminati ramai wanita di seluruh dunia. Setiap produk kecantikan Avon diberi jaminan bersih dan selamat serta efektif.



Avon adalah satu-satunya syarikat kecantikan mempunyai sejarah yang unik dan amat menarik yang melangkaui lebih 130 tahun. Sejak 1886 lagi Avon telah memperkasakan wanita melalui peluang ekonomi, dan syarikat juga dengan bangganya menyokong usaha untuk menamatkan kanser payudara dan keganasan rumah tangga.



Pengasas Avon David H. McConnell - Mewujudkan Syarikat untuk Wanita

Encik David H. McConnell - Pengasas Avon , David H. McConnell telah menawarkan peluang yang unik bagi wanita di abad ke-19 di Amerika: iaitu peluang untuk mempunyai pendapatan sendiri sejurus mencapai kebebasan dari segi kewangan. Pada tahun 1886 , ia adalah hampir tidak pernah di dengari bagi seorang wanita untuk menjalankan perniagaan sendiri. Hanya kira-kira 5 juta wanita di Amerika Syarikat telah bekerja di luar rumah , apatah lagi mendaki pangkat mana-mana tangga korporat. Nombor yang menyumbang hanya 20 % daripada semua wanita.

 


Pada kemuncak Revolusi Perindustrian di Amerika Syarikat , wanita hanya tertumpu kepada pekerjaan dalam sektor pertanian , perkhidmatan domestik dan pengilangan , di mana ianya adalah bidang yang tidak begitu glamor; sektor pengilangan , khususnya, adalah terkenal dengan keadaan kerjanya yang berbahaya. Selain itu , upah wanita secara menyeluruh adalah cuma sebahagian kecil daripada apa yang diterima kaum lelaki dan tidak setanding upah mereka.

 


Bagi kebanyakan wanita, perbuatan McConnell yang radikal itu mampu mengubah senario itu. Mconell berasal dari keluarga pendatang Ireland dan membesar di sebuah ladang. Namun, sebagai pemuda yang berasal dari luar bandar New York, nekadnya sebagai pemimpin yang berwawasan mendahului zamannya, telah berjaya menjadi perintis dalam memperkasakan taraf wanita di mata  dunia . McConnell , seorang usahawan penjual buku yang seterusnya menjadi pengedar minyak wangi, telah melancarkan skim yang dikenali sebagai jualan langsung kepada kaum wanita yang merebut peluang untuk menguruskan perniagaan sendiri.



Kenapa Orang Ramai Suka Membeli-belah di Avon

  • Pelbagai Produk Eksklusif dan Menarik: Ramai wanita berasa bangga menggunakan produk kecantikan Avon yang berjenama eksklusif dan tidak terdapat di mana-mana kedai kecantikan yang lain. Banyak produk Avon memenangi anugerah dan iktiraf dari Industri
  • Jaminan Produk: Setiap produk kecantikan Avon diberi jaminan bersih dan selamat serta  efektif. Pelbagai barangan dan Harga Berpatutan
  • Pemulangan Produk: Avon menjamin penerimaan produk yang ingin dipulangkan pembeli sekiranya mereka tidak berpuas hati dengan mutu barangan atau jua sebab yang diberikan
  • Katalog: Melalui katalog dan brosur yang di edarkan Avon, pelanggan akan dapati gambar-gambar produk yang cantik dan  jelas; promosi khas produk seperti ketika musim hari Raya serta produk terbaru. seperti langsir, korset, bra serta solekan asas. 


Okey…korang dah tahukan serba sedikit tentang jenama Avon nii dan bagaimana ianya mula menapak. Sekarang aku nak citer tentang bra Avon. Kenapa yea..?? Sebab 80 peratus wanita di luar sana yang salah memilih bra..atau saiz bra. Kerana kita tidak diberi pendedahan tentang perkara sebegini yang dianggap tabu oleh masyarakat. Ada juga yang sangat malu untuk berbicara tentang isu ini. Kat entri aku nii...adalah sebagai asas untuk mengenali jenis bra dan cara mengukur untuk mendapatkan saiz yang sesuai.

Korang juga boleh lihat kat youtube nii... https://youtu.be/exb6LbwWl1g  https://youtu.be/8Jk55ep4XUQ  https://youtu.be/z2JOmOyLh7g  

Bra Avon nii...bagi aku adalah bra yang terbaik kerana ia menjaga bahagian payudara wanita dengan cara yang baik serta selesa dipakai. Cupnya menutupi keseluruhan payudara...dan menjaga postur badan. Walau pun harganya agak mahal sedikit tetapi bagi yang dah biasa pakai bra Avon ini akan setia dengannya. Dan sekiranya korang melihat youtube di atas...pasti selepas ini korang akan cuba cari bra yang terbaik dan sesuai dengan payudara korang. Penjagaan diri yang baik adalah lambang peribadi sendiri.

Sekian.