Friday, 22 November 2019

Kacang Pool Makanan Femes Kat Johor

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua. Apa Khabar hari ni? Di harap semuanya sihat-sihat ajer yea. Jom ikut aku ke negeri Johor....jalan-jalan cari makan! Aku nak citer tentang satu makanan nii yang sangat femes kat Negeri Johor. Kat Johor jer yang ada jual makanan nii....iaitu Kacang Pool.

Sebenarnya dah lama hinggakan bertahun-tahun aku teringin nak makan Kacang Pool nii...tetapi selalu tak berkesempatan. Alhamdulillah pada tahun nii aku berjaya juga merasanya di kedai yang paling femes menjual Kacang Pool nii di negeri Johor.




Kedai Pak Haji ni terletak di No 3, Medan Selera Larkin Bomba, Susur 5, Jalan Tun Abdul Razak, JB. Resepi nii adalah ilham dari Pak Haji sendiri. Kacang pool ni dihidangkan dengan satu set lengkap roti bakar yang lembut, telur mata lembu dan kuah kacang pool.


Sebelum aku bagi resepi Kacang Pool nii...korang tahu tak macam mana wujudnya nama kacang pool nii? kacang pool nii...bukan maksudnya kacang kolam yea....atau swimming pool... Kacang pool nii wujud adalah dari nama kacang Foul. Ejaan sebenarnya adalah Foul...bukannya Pool. Tetapi bila disebut...dah jadi macam Pool.




Resepi Kacang Pool
Bahan-bahan

1 tin kacang pool - kacang parang dalam tin Medammas Foul kimball
1 kg daging - dikisar
1 kg bawang merah - dikisar
2 labu bawang putih
1 sudu teh jintan manis - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 sudu kecil jintan putih - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 sudu kecil ketumbar - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 inc halia - dikisar
1 cawan air
Sedikit minyak atau planta untuk menumis
garam dan gula secukup rasa



Cara Membuat

1. Tumiskan bahan yang dikisar hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging dan kacau hingga masak dan empuk. Bila daging dah empuk, masukkan semua kacang foul
3. Tambahkan sedikit air dan masak hingga kuah sedikit pekat.
4. Rasakan garam dan gula secukup rasa




Bahan Dimakan Bersama
Lada hijau - dihiris
Bawang besar - di hiris dadu
Roti - di bakar dengan sedikit planta
Telur mata lembu
Limau nipis

Kacang Pool nii…merupakan makanan ringan yang simple tetapi mengenyangkan. Sesuai dimakan diwaktu pagi dan juga petang.

Sekian.

No comments:

Post a comment