Monday, 18 November 2019

Barongko Kuih Tradisional Masyarakat Bugis, Johor

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua. Ceria-ceriakan diri hari nii yea. Hari nii aku nak citer bab-bab makanan lagi. Iaitu kuih tradisional masyarakat Bugis, Johor. Kuih nii agak sukar jugak nak jumpa kalau hari biasa. Kalau di bulan puasa...memang boleh dijumpai di bazar-bazar Ramadhan. Kuih ini selalunya akan disimpan dalam peti sejuk agar ia lebih menyelerakan apabila dimakan. 


Bagi masyarakat Bugis, memang sudah tahu akan kelazatan kuih ini. Selalunya kuih ini disajikan pada majlis-majis tertentu untuk dihidangkan kepada para tetamu yang datang. Aku 1 st time tahu pasal kuih nii. Yang menariknya kuih nii menggunakan pisang...lebih kurang macam lepat pisang....Kuih nii diberi nama Kuih Barongko. Sapa-sapa yang ingin cuba membuatnya boleh laa try resepi kat bawah nii...Bahan-bahan:
500 gram pisang
7 biji telur
250 gram gula pasir
1000 liter SantanCara membuat:

1. Buangkan bahagian tengah pisang. Kemudian blender pisang, telur, gula pasir dan santan hingga hancur.
2. Tuang adunan tadi ke dalam bungkusan daun pisang dan kemaskan menggunakan lidi atau stepler. (lihat gambar)
3. Kemudian kukus lebih kurang 30 minit dengan api perlahan.
4. Bila dah masak..biarkan ianya seketika untuk sejuk dan kemudian barulah dihidangkan.Rasanya memang sangat enak… tetapi korang kena tunggu kuih nii sejuk dulu baru boleh dimakan. Kuih nii...bila panas atau baru masak, ianya lembik (cair). Bila dah sejuk...kuih ini menjadi seperti lepat pisang (berbentuk)...dan mudah untuk dimakan. Kuih nii nampak macam mudah dibuat tetapi yang sebenarnya cara melipat bungkusan daun pisang tuu kena betul supaya aduanan kuih tadi tidak melimpah keluar ketika mengukus.

Semoga kuih tradisional yang enak ini terus diwarisi generasi seterusnya...

Sekian.

1 comment: