Thursday, 29 August 2019

Mengait Sarung Telur Menggamit Nostalgia Perkahwinan Dulu-Dulu...

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai...jumpa lagi kita di entri kali ini. Di harap semuanya berada dalam keadaan sihat sentiasa yea... Hari ini aku nak cerita tentang cara-cara mengait sarung telur untuk majlis perkahwinan.


Di sebabkan aku nii bukanlah pakar dan tiada basic dan tiada pula berguru...jadi tujuan aku bukanlah nak mengajar korang cara-cara mengait tetapi korang boleh ikut step by step dan rujuk pada gambar kat bawah nii...


Membuatnya jugak tak susah...lihat dari gambar, korang dah boleh dapat stepnya....mula  tapaknya dengan 8 tali air...kemudian 4 chain...2 tali air...4X. Coraknya bercirikan nenas. Untuk nampakkannya lebih menarik...korang boleh gabungan dua warna yang berbeza dan bersesuaian kerana gabungan yang betul...menampakkan sarung telur ini lebih menarik dan berseri. Benang yang aku gunakan adalah jenis acrylic...jenama Nona.


Sarung telur ini tidak mengambil masa yang lama untuk menyiapkannya sebanyak 1 unit. Dalam sejam korang boleh dapat 2 hingga 3 unit sarung. Korang boleh menjualnya dengan harga RM 1.00 seunit (paling murah).


Pada asalnya aku cuba-cuba mengait sarung telur ini untuk persediaan perkahwinan adik aku. Tak sangka pulak ada yang ingin menempahnya. Dan seperti biasa aku memang tak ambik tempahan kerana aku kurang yakin dengan hasil kerja aku...aku tak nak ada yang komplen sebab aku tiada asas mengait...aku hanya mengikut dari gerak hati aku...try and error. Jadi di sini aku kongsikan kat korang cara mengait sarung telur ini supaya bolehlah korang mencubanya sendiri sekiranya korang ada asas mengait.


Untuk menghasilkan 100 unit sarung bunga telur ini...korang memerlukan benang sebanyak 15 - 20 biji. Sebiji benang kambing biri-biri nii berharga RM 2.00 - 2.80. Kalau kat area rumah aku...benang dijual dengan harga RM 3.50 sebiji. Memang agak mahal. Harga benang mengikut tempat yang korang beli. Kalau benang yang berwarna warni pula...paling murah berharga RM 5.00 sebiji.


Aku mengambil masa sebulan bagi menyiapkan 100 biji sarung telur ini...dengan tekun. Ikut kepada kerajinan dan mood korang jugak kalau nak siapkan sarung telur nii. Kalau rajin...cepat la siapnya tetapi kalau mood malas datang....berkurun jugak la nak menyiapkannya. Selamat Mencuba...jangan mudah putus asa yea...

Sekian.

No comments:

Post a comment