Friday, 2 November 2018

Mahkamah Batu Gajah (Court House) Antara Bangunan Kolonial Yang Tercantik Di Perak

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang....hari nii ok tak? Harap-harap ok laa yea. Yang tak berapa nak sihat tuu... semoga cepat sembuh yea.. Hari nii aku nak bercerita sedikit tentang sebuah bangunan yang teguh berdiri dan antara yang tercantik di Batu Gajah, Perak. Bangunan ini juga mempunyai sejarahnya yang tersendiri...  Diberi nama Mahkamah Batu Gajah.

Selepas Perjanjian Pangkor (1874), Kerajaan British membuat cubaan dengan kejayaan yang agak perlahan untuk menubuhkan sistem perundangan Inggeris di Perak.    
                                     
Lima tahun kemudian mereka berjaya membentuk kuasa mereka dan membina balai-balai polis (pondok-pondok) diikuti dengan mahkamah-mahkamah dan penjara-penjara. Pegawai Daerah Kinta bukan sahaja bertindak sebagai Majistret Kanan Daerah malah juga sebagai Pemungut Hasil Tanah yang lebih diberi keutamaan. 


Dr. H.W.C. Leech, Majistret Daerah Kinta memindahkan pejabatnya ke bahagian hulu sungai dengan membina bangunan-bangunan yang besar untuk dirinya dan kakitangannya di satu tempat yang berada di tengah-tengah Kota Bharu (Gopeng) di mana seseorang boleh sampai dengan menggunakan kapal wap melalui sungai dalam masa sehari dari Durian Sebatang (Teluk Anson).


Beliau juga membina balai-balai polis di Gopeng dan Epoh (Ipoh), yang merupakan kampung utama di daerah tersebut dalam tahun yang sama sehingga 1879.


Keperluan untuk pergi ke Kinta telah bermula dalam tahun 1884. Dalam tahun 1882 terdapat 4000 orang pelombong-pelombong Cina di daerah tersebut. Menjelang 1884 ia telah bertambah ke lebih 5000 orang dan dalam tahun-tahun berikutnya bertambah kepada 9000 (1885), 18,000 (1886), 25,000 (1887) dan 38,000 (1888).

"Ibu pejabat Majistret Kinta telah dipindahkan ke Batu Gajah pada tahun 1884 memandangkan kawasan Kota Bharu tidak lagi bersesuaian."


Sebuah penjara dan sebuah balai polis telah dibina di Papan (Batu Gajah) pada tahun 1884. Majistret Batu Gajah berulang-alik seminggu sekali ke Papan dan mendengar kes-kes mahkamah di balai polis.


Pada 29 November 1887, rusuhan-rusuhan telah berlaku di Papan dan pengadilan segera diselenggarakan selepas beberapa hari berikutnya perbicaraan di hadapan Yang Amat Mulia Sultan Perak, Residen British dan Dato’ Panglima Kinta.

"Mahkamah-Mahkamah dan penjara di Papan berhenti berfungsi selepas Perang Dunia Pertama."

Bangunan dan perumahan (quarters) Mahkamah yang pertama bagi Majistret di Ipoh disiapkan dalam tahun 1888. Pada bulan Oktober 1888, En. E.J. Brewster memulakan Mahkamah Polis di Ipoh. Beliau mengatakan ini adalah untuk memberi kemudahan kepada orang awam dan polis.


Dalam bulan November 1888, En. E.J.C. Tranchell menjawat jawatan Penolong Majistret Pertama mendengar kes-kes kecil di Batu Gajah dan Gopeng tiga kali seminggu.


Sehingga 1889, terdapat tiga Mahkamah Rendah dan satu Mahkamah Rayuan di Kinta. Sehingga 1895 Ipoh telah bertukar menjadi bandar apabila pejabat-pejabat guru mula dibina dan disiapkan setahun kemudian. Pada 14 November 1898 buat pertama kalinya Pesuruhjaya Kehakiman membuka mahkamah untuk persidangan jenayah di Ipoh.

Dalam tahun 1903 Dato Panglima Kinta Mohammed Yusof seorang pelombong bijih timah Melayu yang sangat kaya di Negeri Perak membina rumah untuk dirinya sendiri. Setelah beliau meninggal dunia rumah tersebut telah dibeli oleh Kerajaan British dan dijadikan Bangunan Mahkamah di Ipoh. 


Sekian.

No comments:

Post a comment