Wednesday, 30 August 2017

Sihat Dan Enjoy Dengan Mai Kayuh Warisan 2017 Sempena Sambutan Hari Kemerdekaan Ke 60

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua apa khabar hari nii. Aku doakan semoga semuanya sihat dan ceria selalu yea.. Hari ni aku nak story tentang sebuah program yang aku rasa sangat menarik untuk dilakukan....tengok tajuk pun korang dah tahu kan!! Nii bukan sebarangan kayuhan tau...Aktiviti berkayuh basikal nii dah mula menjadi semakin femes sejak 5 tahun kebelakangan nii. Aku sendiri pun mula berminat nak beli basikal...haaahaaahaaa...selama nii tak perduli pun!


Pendaftaran dan pembahagian kumpulan kepada peserta

Kalau aku dok kat area Taiping...memang dah lama rasanya aku beli basikal sebab boleh kayuh di kawasan Tasik Taiping yang sangat mendamaikan tuu dengan redupan pokok hujan-hujan.


Peralatan untuk aktiviti di Check Point 1....kawasan parkir Zoo Taiping


Program Mai Kayuh Warisan 2017 ini dibuat di sekitar kawasan pekan Taiping dan Taman Tasik Taiping pada 26 Ogos yang lalu bersempena menyambut Hari Kemerdekaan ke 60.


Peserta dengan tekunnya menyiapkan Jalur Gemilang


Ramai jugak yang berminat untuk turut serta tetapi kami hadkan untuk 60 orang sahaja. Penyertaan pada mulanya memerlukan bayaran sebanyak RM 40 seorang dengan diberi goodies dan juga T-shirt serta medal....tetapi akhirnya diberikan percuma kerana dapat tajaan.


Jalur Gemilang yang sudah siap dijahit oleh salah satu daripada 6 kumpulan

Pesertanya pulak kebanyakkannya terdiri daripada yang agak dah berusia tetapi mempunyai minat yang tinggi. Sebenarnya rata-rata peserta tidak mengetahui bahawa mereka perlu melakukan pelbagai aktiviti di setiap check point yang diorang kena singgah nanti. Markah pula diberi berdasarkan aktiviti dan bukannya siapa sampai dulu di garisan penamat.
 

Peserta sangat teruja untuk mencuba aktiviti bermain Bowling Kelapa

Ada 4 checkpoint yang telah disediakan. Semasa pendaftaran...peserta dibahagikan kepada 6 kumpulan yang terdiri daripada 10 orang. Di check point pertama iaitu kawasan parkir Zoo Taiping... mereka perlu menjahit bendera Malaysia Jalur Gemilang dengan kain dan peralatan yang disediakan dan juga menjawab beberapa soalan kuiz...setelah siap bendera dijahit, mereka perlu menyanyikan lagu patriotik secara berkumpulan sambil rakaman video dibuat. Masa yang diberikan untuk aktiviti ini adalah 40 minit.

Peserta sedang mencuba bermain sepak raga dalam bulatan dengan berkain pelikat
 


Di check point ke 2 iaitu di Muzium Perak...peserta dikehendaki membuat labu sayung menggunakan tanah liat/doh yang disediakan. Mereka juga dikehendaki meneka berat kuih bahulu dan meneka jumlah bunga lawang serta bunga cengkih. Selain itu...mereka juga perlu menjawab soalan kuiz berkaitan bahan pameran yang ada di Muzium Taiping.

 
Peserta lelaki juga tak kurang hebatnya untuk cuba menjahit Jalur Gemilang

Di check point 3 pula iaitu di Galeri Majlis Perbandaran Taiping (Galeria Pertama)... peserta perlu bermain permainan tradisional dan juga menjawab soalan kuiz. Bowling kelapa merupakan antara aktiviti/permainan yang tidak sabar untuk dilakukan oleh peserta. Balingan hanya diberikan sebanyak 3 kali sahaja dan markah dibagi berdasarkan jumlah pin yang dapat dijatuhkan.

 
Salah satu kumpulan bersiap sedia untuk menyanyikan lagu patriotik
 
 
 
Kemudian peserta juga dikehendaki untuk bermain sepak raga dalam bulatan dengan memakai kain pelikat...memang kecoh dibuatnyer...

Merakam gambar kenangan setelah siap menjahit Jalur Gemilang

Terima kasih dan tahniah kepada semua peserta yang sangat sabar untuk melakukan aktiviti sebegini. Aku tengok ramai yang enjoy dengan aktiviti ini semua walau pun penat. Jam 3 petang pemenang diumumkan iaitu jatuh kepada kumpulan Pink. Tahniah yea...
 
Berposing sakan dengan Jalur Gemilang yang telah siap dijahit



Semoga aktiviti sebegini menarik lebih ramai peserta dan dapat dianjurkan setiap tahun sebagai aktiviti sihat keluarga... Aku sendiri pun teruja rasa nak join. Selain mendapat sahabat baru...dapat juga menimba ilmu dalam bidang warisan terutama warisan Negeri Perak......Syabas dan Cayok!!


Sekian.

No comments:

Post a comment