Wednesday, 26 July 2017

Cara Membuat Kek Oren Dengan Bahan Yang Ringkas

Assalammualaikum dan  Salam Sejahtera,



Hai korang semua apa khabrar...? Hari nii masih dalam mood untuk membuat kek. Hari ni aku nak ajar korang cara membuat kek oren menggunakan jus sunquick... yea laa nak beli buah oren kan mahal.. nak pakai plak 5 hingga 6 biji... Menjadi masalah pulak jika buah oren yang dibeli pulak tuu tawar atau terlampau masam. So cara yang paling selamat ialah menggunakan jus sunquick!


Okey...seperti biasa aku mulakan dulu dengan resepi...
Bahan-bahannya
1 cawan jus oren sunquick
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh ovellete
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur

Bahan-bahan untuk membuat kek oren
  
Cara-cara membuatnya
1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang dan masukkan jus oren sunquick
2. Kemudian ayakkan tepung gandum bersama baking powder dan masukkan ke dalam adunan telur tadi
3. Setelah itu masukkan minyak masak, ovellete, esen vanilla dan gaul sehingga sebati
4. Adunan tersebut di masukkan ke dalam Loyang atau pun bekas cup cakes
5. Akhir sekali boleh lah dibakar kat dalam oven selama 10 hingga 15 minit

Tepung gandum diayak halus
Untuk adunan yang menggunakan bekas cup cakes... adunan hendaklah dimasukkan separuh sahaja ke dalam cup tersebut kerana ianya akan mengembang apabila dibakar nanti.

Telur dan gula dipukul sehingga kembang dan dimasukkan jus oren sunquick

Kalau korang nak kek oren ini Nampak lebih menarik...bolehlah korang hiaskan dengan hirisan oren atau pun halwa oren. Aku tak sempat untuk membeli oren... so kek aku nii tak de laa hiasan apa-apa pun. Kurang laa serinya....

Adunan kek oren yang telah dimasukkan ke dalam bekas cup cakes

Adunan ini korang boleh dapat lebih kurang 39 biji kek oren dengan saiz cup cakes yang medium. Kalau korang tak de bekas cup cakes nii..korang bolehlah menggunakan Loyang jer.

Kek oren yang telah siap dibakar

Walau pun hanya menggunakan 2 biji telur tetapi rasanya sangat sedap dan keknya juga lembut. Terkejut jugak aku...kerana ini merupakan pertama kali aku mencuba untuk membuat kek oren sunquisk dan hasilnya sangat memuaskan. Selamat mencuba yea...

Sekian.

Saturday, 22 July 2017

Jeruk Pak Ali Terkenal Di 11 Buah Negeri

Assalammualaikum dan  Salam Sejahtera,

Hai korang semua. Diharap semuanya sihat-sihat ajer yea....Hari nii aku nak cerita tentang makanan. Kebanyakkan perempuan memang suka makan makanan nii terutama wanita yang mengandung. Mesti korang dah boleh agak kan!! Ok hari nii aku nak cerita tentang jeruk... dan jeruk yang terkenal kat Malaysia nii ialah Jeruk Pak Ali. Kalau ke Pulau Pinang memang tak sah kalau tak membeli jeruk Pak Ali nii untuk dibawa pulang dan dijadikan buah tangan utnuk sahabat handai dan saudara mara. Sebelum aku teruskan lebih lanjut..jom kita kenali perusahaan Jeruk Pak Ali nii dulu...(aku ambik dari laman web rasmi Jeruk Pak Ali)





Pak Ali Food Industries Sdn Bhd merupakan pengeluar jeruk buah-buahan yang terulung di Malaysia dan terkenal dengan rasa dan aromanya yang istimewa dibawah jenama “Pak Ali”. Jeruk-jeruk ini  dihasilkan dari buah-buahan segar berkualiti yang terpilih dari ladang. Rasanya yang enak dan bernutrasi tinggi ini dihasilkan melalui gabungan resipi tradisional dan teknologi terkini dari pihak Institut Penyelidikan Dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).


Produk Jeruk Madu Pak Ali telah mendapat pengiktirafan Sijil Halal dari pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Sijil Mesti dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Sijil “1 Malaysia Best” dari Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan Malaysia (FAMA).


Sempena MAHA 2014, syarikat ini telah dianugerahkan sebagai pemenang Industri Asas Tani Jaya peringkat kebangsaan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. Anugerah telah disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia.  


Penghasilan jeruk ini diusahakan di kilang yang terletak Kawasan Perindustrian IKS Perda Tasek, Simpang Ampat, Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang semenjak dari tahun 2009. Dikilang ini juga para pelancong dan pelanggan dapat melihat sendiri industri pembuatan jeruk secara lebih dekat disamping dapat membeli belah barangan keluaran Pak Ali Food Industries Sdn Bhd dan produk-produk usahawan tempatan lain dari Pulau Pinang di Pusat Jualan Jeruk Madu Pak Ali.


Jeruk Madu Pak Ali kini semakin terkenal sebagai buah tangan dari Pulau Pinang. Sudah menjadi kemestian bagi pelancong yang berkunjung ke Pulau Pinang mendapatkan Jeruk Madu Pak Ali sebagai cenderahati kepada saudara mara dan sahabat handai.


Jeruk Madu Pak Ali juga kini diminati  oleh semua lapisan masyarakat. Jeruk yang dihasilkan didalam keadaan yang bersih, selamat dan tertutup, ditambah lagi dengan rasanya yang enak dan lazat, menjadikannya produk pilihan ramai masyarakat Malaysia.

Kalau korang nak tahu... cawangan Jeruk Pak Ali ini telah ada di 11 buah negeri tau..Tak perlulah korang mencarinya di Pulau Pinang. Jauh tuu...kalau orang Johor nak ke Pulau Pinang semata-mata nak beli Jeruk Pak Ali nii....hishh..hishh..hishh...

Sebenarnya aku tidak laa meminati sangat Jeruk Pak Ali nii kerana rasanya yang manis-manis sebab aku lebih suka rasa jeruk yang masam-masam dan sedikit pedas. Tetapi rasa Jeruk Pak Ali ini sangat sesuai untuk dinikmati oleh semua kaum dan semua golongan...tak kira laa kanak-kanak atau pun orang dewasa sebab itu ianya dibuat dengan ada rasa manis. Apa pun...kalau aku ke Pulau Pinang jeruk ini akan aku beli untuk dijadikan buah tangan untuk keluarga dan juga kawan- kawan.

Sekian.

Thursday, 20 July 2017

Mengait Untuk Mengisi Masa Lapang

Assalammualaikum dan  Salam Sejahtera,

Hai korang....sori yea dah lama aku tak on entri. Kesihatan aku sekejap ok sekejap tak ok...menyebabkan aku terpaksa berehat seketika. Hari ni aku nak cerita tentang hobi aku di masa lapang iaitu mengait jarum satu. Sebenarnya aku tidak mengikuti mana-mana kelas mengait pun...aku hanya berpandukan gerak hati aku dan mata kasar aku jerr. Aku jadikan mengait nii sebagai hobi dimasa lapang aku...waktu mood aku tengah ada. Mengait nii memang kena ada mood sebab perlukan tumpuan  dan kesabaran yang tinggi.



Aku baru sahaja menyiapkan set chairback untuk rumah aku yang memakan masa selama setahun nii...lega rasanyer. Tema warna yang aku cuba padankan ialah pink dan hijau...perrrghhh cantik dan terang kan! kan! kan!

Chairback sofa


Aku buat untuk chairback sofa aku sebanyak 6 helai... alas kabinet buku aku 5 helai dan sarung kotak tisu 1 helai. Ada dua pattern yang aku gunakan iaitu pattern bulat untuk chairback dan pattern segi empat untuk alas kabinet buku.

Alas cabinet buku
Benang yang aku selalu gunakan ialah benang jenama Nona kerana lebih lembut. Aku tak ingat berapa buku benang yang aku gunakan untuk semua set nii kerana aku beli sikit-sikit. Satu pack ada 5 buku benang berharga RM 10.00. Kod untuk benang pink ialah no 86Benang hijau pula no N5.


Membuat set chairback memang memerlukan kesabaran yang tinggi sebab mengambil masa yang agak lama jugak untuk menyiapkannya. Selain itu warna juga memainkan peranan yang penting untuk nampak cantik dan sesuai dengan perabot kat rumah.


Kalau korang nak cuba mengait pattern nii...aku ada sediakan diagram kat bawah entri nii dan aku ada juga sediakan ruang crochet dan korang boleh tengok dan cuba. Aku pun bukannya pandai sangat tapi selalu ingin mencuba...banyak kali jugak kena buka kaitan sebab salah kait tapi bila dah siap...kepuasan tuu susah nak digambarkan. Memang BEST GILER!.

Diagram Chairback
Pada mulanya semua set nii untuk rumah aku tetapi bila dah siap aku bercadang untuk hadiahkan set ni semua kat adik ipar aku untuk rumah mak mertua aku kat Melaka...sebab adik ipar aku nii sangat minat menghias rumah gaya lama (tradisional). Adik ipar aku nii lelaki tapi minatnya sangat tinggi terhadap rumah tradisional Melaka. Memang sesuai sangat dengan rumah mak mertua aku nii. Untuk set nii aku padankan dengan set sofa di ruang tamu rumah bawah.

Diagram untuk Alas cabinet aku
Aku rasa seronok bila dapat berkongsi minat yang sama dengan adik ipar aku dan juga korang semua. Dan yang paling bestnya bila ramai generasi muda sekarang yang cuba untuk belajar seni mengait ini dan membuat duit dengannya. Terima kasih juga kepada korang yang banyak memberi sokongan kepada blog aku yang tak seberapa nii... dan ramai juga yang bertanyakan diagram-diagram mengait ini...dan aku dah sediakan ruang  crochet khas untuk korang semua untuk dikongsi bersama...Selamat mencuba yea...

Sekian.
**jangan lupa yea untuk follow blog aku nii

Monday, 17 July 2017

Cara Mudah Untuk Membuat Kek Pisang Yang Sedap

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Hai... korang apa khabar hari nii? Harap-harap sihat selalu la yea. Aku masih lagi demam sebab tuu lama gak aku tak menulis untuk blog aku nii lepas raya. Kebetulan plak roommate aku nak buat kek...aku pun join la sama sebab keesokkannya ada jamuan raya kat ofis untuk department aku.






Lama jugak aku tak buat kek...rasa-rasanya hampir setahun sebab sibuk dengan kerja luar. So hari nii aku nak bagi korang satu resepi atau bagaimana nak buat kek pisang yang sangat mudah dan comey gitu...

Bahan-bahan untuk membuat kek pisang
Bahan-bahannya
8 biji pisang emas ( 1 untuk hiasan)
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 cawan minyak masak (aku guna minyak sunflower )
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla atau pisang

Pisang diasingkan kepada 2 bekas
Cara-cara membuatnya
1. Mula-mula korang lenyek dulu pisang tersebut hingga hancur dan asingkan
2. Kemudian telur dan gula pasir dipukul hingga kembang
3. Setelah itu ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder dimasukkan ke dalam adunan telur tadi
4. akhir sekali masukkan minyak masak dan esen vanilla
5. Kemudian bolehlah korang masukkan dalam bekas cup cake dan dihias dengan hirisan pisang untuk nampak lebih menarik
6. Setelah itu dibakar selama 10 hingga 15 minit

Pisang yang telah dihiris untuk dijadikan hiasan
Kalau korang nak lebih mudah dan cepat korang masukkan semua bahan-bahan ni dalam blender untuk dihancurkan. Senangkan resepinya ni.. Dalam dua jam jer kek korang dah siap dan boleh dimakan.

Pisang yang telah dilenyek hancur

Kalau korang masukkan adunan korang dalam bekas cup cakes... pastikan korang masuk separuh jer adunan tersebut sebab ianya akan mengembang. Kalau korang masuk 3/4 alamatnya apabila dibakar nanti adunan korang akan melimpah keluar dan kek korang tak jadi cantik.

Tepung gandum diayak
Aku suka guna bekas cup cakes sebab comey dan mudah dimakan....nak hias pun mudah. Selain itu ianya murah...100 cup dalam RM 4.90 jer...aku beli kat kedai kek. Pilihan pun banyak dan menarik.

Tepung dan pisang lenyek digaul sebati

Sementara korang nak masukkan adunan ke dalam bekas cup cakes... korang panaskan dulu oven. Bila oven dah panas barulah korang masukkan adunan tersebut untuk dibakar supaya kepanasannya seragam dan kek korang akan cantik bakarnya. Dengan adunan ini korang boleh dapat lebih kurang 55 biji cup cakes saiz medium.

Adunan kek dimasukkan ke dalam bekas cup cakes

Senang jer nak tahu kek korang tuu dah masak atau tak....bila korang dah terhidu bau haruman pisangnya...maknanya kek korang dah masak. Atau korang boleh guna lidi dan cucuk ke dalam adunan kek tersebut. Sekiranya adunan tersebut tidak melekat pada lidi...maknanya kek korang dah pun masak.

Kek pisang yang telah siap dibakar
1 st time aku try...  dah menjadi dan kek pisang nii memang lembut dimakan. Jangan lupa untuk mencuba yea...


Sekian.

Sunday, 2 July 2017

Kemeriahan Lebaran 2017 Di Melaka

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai semua. Apa khabar korang hari nii. Di harap semuanya berada dalam keadaan sihat sejahtera. Mood Syawal masih lagi terasa... Raya kan sebulan. Tahun  ini untuk pertama kalinya aku berpeluang untuk menyambut lebaran di kampung halaman hubbyku di Melaka. Yang menjadi keterujaan aku adalah untuk melihat suasana Lebaran di sini terutama sekali hidangan makanannya. Kalau di negeri aku Perak, hidangan utama kami mestilah kena ada lemang. Setahu aku.. kalau belah selatan selalunya ketupat menjadi menu utama.


Bergambar kenangan di pagi Raya


2 hari sebelum Raya.... aku dah pun tiba di kampung halaman hubby aku. Petang tuu... aku betulkan sarung-sarung sofa yang telah uzur. Selepas Isyak pun aku masih menyambung semula tugasan menjahit sarung-sarung sofa ini... kebetulan pulak mesin jahit yang ada telah lama rosak... jadi aku terpaksa menggunakan hasil kreativiti jahitan tangan sendiri yang sememangnya memakan masa panjang sedikit.


Membersih halaman rumah



Sehari sebelum menjelangnya Lebaran... Aku dan adik ipar aku sibuk dengan aktiviti di dapur. Awal-awal pagi lagi kami dah sibuk merebus ketupat... Ketupat nasi yang dibuat oleh adik ipar aku bersaiz dua tapak tangan...punya laa besarnya. Dekat 40 biji tak salah aku... dia buat. Kami merebusnya di kawasan belakang rumah sebab luas dan lapang.


Mengayam daun ketupat


Kemudian dia masak rendang ayam. Adik ipar aku nii memang terror bab memasak nii...air tangan dia selalu menjadi walau pun main campak-campak jer... Mak mertua aku pulak masak rendang kerang yang merupakan menu wajib kat rumah nii.


Merebus ketupat nasi

Bagi yang lelakinya pula...sibuk mengemas halaman rumah termasuklah anak-anak buah yang masih kanak-kanak lagi. Anak-anak buah hubby aku memang sangat rajin dan ringan tulang semuanya.

Bermain bunga api
Malam Raya dah kurang sikit aktiviti di dapur... aku melihat anak-anak buah aku bermain bunga api dan ada jugak yang mengemas rumah di bahagian atas.

Amar tolong membersihkan rumah di bahagian atas

Pagi-pagi Raya...jam 5, aku dah bangun. Baju Raya aku dan hubby...2 hari lepas aku dah siap gosokkan. Selesai jer solat subuh...berperang kat dapur menyediakan sarapan untuk famili sebagai alas perut sebelum pergi sembahyang Raya.

Acara bersalam-salaman dan bermaaf-maafan di pagi raya

Balik dari sembahyang Raya memulakan program bersalaman dan bermaafan dengan mak dan ayah mertuaku mengikut giliran dan pangkat masing-masing. Adik-beradik hubby aku boleh dikatakan ramai jugak so acara ini mengambil masa lebih kurang 20 minit.

Mak dan Babah

Kemudian kami memulakan pula dengan family photo tapi sayangnya hanya dapat 1 snap posisi jer sebab dah ada tetamu mula datang membanjiri rumah mertuaku...sehinggalah jam 1 pagi. Sinsing lengan baju laa apa lagi....terpaksa pakai apron supaya baju Raya tak basah. Meriah sungguh!! Lama jugak aku tak merasa suasana begini semenjak arwah tok dan opah aku dah tiada...rasanya lebih 10 tahun.

Kemeriahan famili dari Dengkil datang beraya

Sebelah petang pulak...lebih kurang jam 3 petang, kami sekeluarga berpeluang beraya ke rumah jiran-jiran terdekat sehingga jam 530 petang.
  
Beraya ke rumah jiran-jiran terdekat

Hari ke 2 Raya... mak mertua aku ajak gi berjalan ke rumah Pak Long dan Pak Ngah. Hari nii aku kena cirit-birit... jam 4 pagi aku dah bangun. Mungkin sebab perut aku baru lepas berpuasa....tiba-tiba mengejut makan macam-macam. Aku tak berani nak makan hari nii...sarapan pun aku tak makan. Aku pun bukannya makan banyak pun tapi mungkin sebab perut tak biasa.
Bergambar kenangan di rumah Pak Ngah

Selesai jer urusan di rumah... jam 10 pagi kami semua bersiap dan bergerak untuk pergi beraya. 4 biji kereta kami konvoi...seronok giler. Yang menyeronokkan aku ialah kebanyakkan rumah yang kami pergi beraya adalah merupakan rumah tradisional Melaka. Ambik gambar memang cantik nii...kata aku dalam hati.
  
Bergambar kenangan di rumah Pak Long

Aku pulak memang suka ambik gambar dan aku juga suka kalau buat family ceria di Hari Raya. Raya nii aku 'push' family hubby aku untuk bergambar di setiap lokasi raya yang kami pergi serta bagi ucapan raya. Inilah peluang untuk menyimpan gambar kenangan bersama mak dan ayah mertua aku selagi mereka masih lagi ada. Nasib baik mereka semua memang suka bergambar...mak mertua aku pun sporting habiss... Korang boleh tengok video raya yang aku ada sediakan. Sempoi tau...haahaa puji diri sendiri. Tapi....gambar aku tak ada sebab aku jadi camera girl... sedih tau...(haahaahaa)

Licin hidangan di rumah Pak Long

Raya ke dua memang aku agak berhati-hati sikit tentang makan... aku jamah sikit jer di setiap rumah yang aku pergi. Kami beraya sehingga 8 malam baru sampai ke rumah. Lepas Isyak...ada ramai lagi tetamu yang datang ke rumah sehingga jam 12:30 malam. Badan masing-masing semua dah lembik.

Famili Dengkil berposing untuk kenangan Raya

Abang Long cakap ada satu lagi famili yang paling ramai akan datang dan buat kecoh...iaitu famili dari Dengkil. Aku ingatkan yang datang sebelum-sebelum nii dah cukup ramai dan meriah...rupanya ada lagi yang lebih meriah. Masing-masing aku lihat macam berdebar-debar jerr... suspen aku dibuatnya.

Adik ipar aku...Ina melayan kengkawannya yang datang beraya

Raya ke 3... ketika aku sedang khusyuk mengambil air sembahyang di bilik air...pintu bilik air aku digegarkan dan aku terdengar kecoh-kecoh kat luar. Aaaahhh apa hal pulak nii. Bila aku keluar dari bilik air...aku lihat ramai orang di ruang tamu...ohhh nii agaknya famili dari Dengkil yang diorang dok sebut-sebut tuu...memang meriah betul!!

Famili Dengkil ambik peluang bergambar kenangan waktu malam

Lepas solat Isyak...aku pun membantu adik ipar aku kat dapur... dah macam masak untuk kenduri dibuatnya... tapi adik ipar aku nii memang cepat dan cekap buat kerja... tak sampai 1 jam siap masak mee kicap dan meehoon goreng 1 kuali besar. Hebatkan!!

Adik ipar aku..Ina (tudung biru) chef hebat di dapur

Jam 1 pagi baru kami semua dapat berehat. Mak mertua aku siap kata kat aku...jangan serik tau Zue. Mana taknya...tak menang tangan aku dibuatnya. Membasuh pinggan mangkuk tanpa henti. Nasib baik aku dah biasa dan ada pengalaman....zaman remaja dulu, aku laa yang jadi mangsa untuk membasuh pinggan mangkuk nii hingga ke kuali dan periuk belanga kat rumah arwah opah aku setiap kali Raya. Hissh..hishhh...nasib baik dah terror.

Hubby aku dan Darwish sibuk mengemas halaman rumah

Bagi aku...penat tak jadi masalah. Yang paling utama kemeriahan dan keseronokkan beraya tuu... hepi kena ada dalam setiap kehidupan. Apatah lagi di Hari Raya yang mulia ini.... hari untuk bergembira bersama keluarga. Selain itu.. merekod gambar kenangan juga penting bagi aku kerana masa inilah semua dapat berkumpul bersama sebab hari yang lain semuanya sibuk dengan urusan masing-masing dan tinggal berjauhan.

Qila dan Muaz bergambar kenangan di rumah Pak Ngah

Esoknya iaitu Raya ke 4 jam 10 pagi...aku dan hubby bertolak balik ke Ipoh untuk beraya bersama keluarga aku pula. Selamat Hari Raya...Maaf Zahir Dan Batin untuk korang semua...Ceria-ceria di Hari Raya yea....
  

Sekian.