Wednesday, 28 June 2017

Korean Drama Review : Signal

Assalammualaikum dan  Salam Sejahtera.



Hai korang semua... Apa khabar korang hari nii? Ok.....hari nii aku nak citer pasal drama Korea yang tengah meletop sekarang  dan ditayangkan di TV 9. Bagi aku drama ni memang best giler... Apatah lagi bagi korang yang sangat meminati citer tentang kepolisan dan CSI macam ni.


Pada awalnya aku tak la tertarik sangat dengan tajuk citer nii tapi yang aku hairan sebab drama nii dapat rating pertama dan meletop-letop macam popcornDrama ini juga memenangi banyak anugerah yang diarahkan oleh Kim Won-Suk dan penulis skripnya ialah Kim Eun-Hee.


Drama ni diinspirasikan daripada kisah pembunuhan bersiri yang sebenar di Hwaseong. Ianya mula ditayangkan di Korea Selatan pada 22 Januari hingga 12 Mac 2016 sebanyak 16 episode. Episod pertama tengok pun buat korang rasa tertarik...tetapi tak berapa nak faham lagi laa jalan ceritanya. Setiap episode mempunyai keistimewaannya tersendiri dan gerenti korang tak rasa bosan.


Kisahnya bermula dengan panggilan walkie talkie oleh seorang anggota polis di tahun 2000 iaitu Lee Jea-han (Cho Jin-woong) kepada pegawai polis di tahun 2015 iaitu Park Hae-young (Lee Je-hoon). Kiranya macam mesin masa laa. Yang menariknya... banyak kes yang tidak dapat diselesaikan di tahun 2000 dan cuba untuk diselesaikan oleh unit kes 'cold' di tahun 2015. Melalui walkie talkie ini mereka cuba untuk menyelesaikan kes-kes di tahun 1999 hingga 2000 supaya tidak banyak mangsa yang tidak berdosa menjadi korban.


Yang peliknya walkie-talkie ini sebenarnya tak boleh digunakan pun sebab rosak dan baterinya pun memang dah tak ada serta dalam proses hendak dilupuskan. Walkie-talkie ini hanya berfungsi atau mendapat signal pada jam 11:23 malam sahaja iaitu pada waktu kematian anggota polis Lee Jea-han. Citer ini memang banyak unsur suspen dan korang akan rasa berdebar-debar serta nak tahu akan kesudahan setiap kesnya.


Cha Soon-hyun pula seorang polis wanita baru bertugas di tahun 2000 dan pada tahun 2015...dia telah dinaikkan pangkat menjadi seorang pegawai dan diarahkan untuk menyelesaikan kes-kes yang tidak dapat diselesaikan dengan tertubuhnya unit baru iaitu unit 'cold case'. Unit ini terdiri hanya 4 orang anggota sahaja dan terpaksa menyelesaikan 9 kes yang sangat mencabar.


Rupa-rupanya setiap kes ini ada kaitan antara satu sama lain... Yang membuatkan kes-kes ini tidak dapat diselesaikan ialah kerana adanya orang dalaman yang makan rasuah. Citer ini jugak akan membuatkan korang menitis air mata bila tiba episode yang ke 13... Cuma yang tak berapa nak bestnya bagi aku ialah bila time endingnya... macam konfius dan suspen jer. Apa pun korang tengok dan nilaikan sendiri la yea...


Aku bagi 5 bintang sebab jalan ceritanya lain daripada yang lain dan sebab aku suka citer ala-ala CSI nii...


Sekian.

No comments:

Post a comment