Saturday, 29 April 2017

Line Clear Kampung Jawa Sabarlah Menunggu Sebab Line Selalu Tak Clear

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Hai korang...Apa khabar hari nii? Semoga sihat-sihat hendaknya. Hari nii aku nak cerita tentang kedai makan yang menarik di Melaka. Hubby aku yang beria-ria nak bawa aku makan kat sini...dia pun secara kebetulan terjumpa kedai ini apabila mencari pakaian di kawasan sekitar ini. Sampai jer aku kat Melaka dari Kuala Lumpur...hubby aku terus bawa aku ke kedai ini seperti yang dijanjikan dulu. Kedai nii terletak di Kampung Jawa...kawasan paling popular membeli keperluan barangan sekolah.

Kedai ini beroperasi di tapak asal

Kedainya agak tersorok bagi pandangan aku...walaupun tak sebesar mana tapi pelanggannya punya lah ramai...penuh meja dan tak de tempat duduk. Aku kena tunggu lebih kurang 5 minit untuk dapatkan meja.

Pelangan ramai sedia menunggu dengan penuh sabar



Setelah order diambil...kami kena tunggu lagi 45 minit untuk makanan kami sampai. Tapi hubby aku dah bagitau dan suruh bersabar sebab memang lambat tiba makanannya tetapi berbaloi kata hubby aku sebab sedap. Aku kurang nak percaya sangat cakap hubby aku tuu..sebab taste kami berbeza. Kalau dia cakap sedap belum tentu tekak aku rasa sedap.
Pemandangan dalam kedai Line Clear Kampung Jawa

Disebabkan nak sangat merasa makanan nii...aku pun dengan rela hati menunggu dengan sabar walau pun perut dah berkeroncong buat lagu Dondang Sayang. Banyak jugak yang hubby aku order...macam 5 orang yang nak makan. Tapi dia nak aku rasa semuanya. Kalau tak habis boleh bungkus katanya.
Cendol
Cendol aku sampai dulu...mangkuknya kecil sangat...macam tak cukup jerr. Bila aku try...rasanya lain sikit macam cendol yang pernah aku rasa. Cendol yang paling sedap aku pernah rasa adalah kat Ipoh...depan KAMDAR. Dulu boleh dikatakan setiap hari aku pergi setelah balik dari kerja. Tapi cendol Line Clear nii tak menepati citarasa aku...aku rasa tawar jer..mungkin dia terkurang bubuh air gula Melaka kot!
Satay ayam dan daging
Pas tuu...tiba plak makanan. Memang nampak menarik dan banyak. Puas laa makan. Aku punya Mee Rebus. Bagi aku okey laa boleh makan cuma kurang pedas sikit sebab aku suka pedas. Tapi aku suka pasembor rojak yang hubby aku order tuu...memang sedap.
Mee Rebus Biasa

Lagi satu yang aku rasa sedap ialah satenya...lembut dan isinya banyak. Berbaloi-baloi makan. Aku pernah makan sate yang lagi sedap dari sate nii tapi harganya boleh dikatakan mahal jugak. Tetapi sate Line Clear nii harganya memang ok...dan dalam kategori sedap lagi sebab ada rasa. Satenya pula ada berbagai bagai jenis...ayam, daging, perut, kerang dan hati. Hubby aku order ayam dan daging jer 15 cucuk sebab yang lain aku tak makan.
Malacca River Cruise

Yang membuat aku jatuh hati kat tempat nii ialah kawasannya yang bersebelahan dengan Sungai Melaka...so korang boleh tengok river cruise lalu lalang...macam rasa ada kat Vanice dan Belanda jer...damai serta mempesonakan.
Rojak Pasembor
Oh ya kedai nii dibuka setiap hari kecuali hari Jumaat...dibuka dari jam 9 pagi hingga 5 petang. Parking pula memang susah sedikit tetapi ada parking berbayar kat kawasan ini...ada yang RM 2 dan ada yang RM 4 sekali masuk. Aku nak cerita detail untuk ke kedai nii memang aku tak tahu tapi korang boleh jer google map. Yang aku tahu kedai ini berhampiran dengan Jambatan Kampung Jawa dan ada Syarikat Menang area situ.

Peta Lokasi Kedai Line Clear Kampung Jawa

Dulu kedai ini dikenali dengan nama Satay Kampung Jawa kerana kesedapan satenya dari dahulu lagi tapi kini kedai ini lebih dikenali dengan nama Line Clear Kampung Jawa. Aku ingatkan kedai Line Clear nii...kat Penang jer yang ada atau kedai-kedai mamak jer yang guna. Rupanya di Melaka pun ada jugak...kedai orang Melayu.
Kalau aku balik Melaka...mesti suami aku ajak aku datang ke sini...dah 3 kali aku ke sini. Sebab aku lebih suka makan kat kedai Melayu daripada kedai mamak. Kedai ini mengekalkan citarasa Melayu...walaupun menunya macam kedai mamak. Selalunya aku makan dengan hubby....harga dalam RM 20 hingga RM 40...bergantung pada order. Tapi bagi aku murah dan sangat berbaloi.

Kat kawasan ini ada tempat menjual barangan sekolah yang murah dan menjadi tumpuan. Selain itu ada juga barangan pinggan mangkuk, perabot, tikar getah, terompah dan sebagainya yang dijual di sini.


Dekat kawasan ini juga banyak disediakan hotel-hotel, homestay dan guest house. Lagi pun kawasan nii boleh dikatakan centre Melaka...sebab korang boleh jer jalan kaki untuk meronda  ke tempat-tempat menarik yang ada di sekitar kawasan ini.
Jangan lupa untuk mencuba makanan di kedai Line Clear Kampung Jawa ini...aku pasti ianya takkan menghampakan korang. Walau pun tak sesedap mana pun tapi masih boleh dikategorikan okey dan best untuk dicuba.

Sekian.

No comments:

Post a comment