Wednesday, 24 May 2017

Korean Drama Review : Bring It On Ghost

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Bring It On Ghost atau pun Hey Ghost, Let Fight....mula ditayangkan pada 11 Julai hingga 30 Ogos 2016 sebanyak 16 episode. Citernyer berkisahkan seorang pelajar kolej jurusan ekonomi berusia 23 tahun  iaitu Park Bong-pal (Ok Taec-yeon) yang dapat melihat hantu sejak dari kecil lagi.


Pada suatu hari dengan tidak sengaja dia telah terjumpa dengan roh Kim Hyun-ji (Kim so-hyun) yang merayau-rayau selama 5 tahun dan cuba mencari sebab bagaimana dia mati. Kim Hyun-ji membuat perjanjian dengan Park Bong-pal bahawa dia akan membantu Park Bong-pal untuk melawan hantu-hantu bagi mendapatkan duit untuk perbelanjaan hariannya dengan syarat Park Bong-pal membantunya memperolehkan ingatannya semula untuk mencari bagaimana dia boleh mati.

Myeol-cheol (Kim Sang-ho) pula seorang budha berumur 55 tahun yang banyak membantu Park Bong-pal semenjak kecil lagi apabila Park Bong-pal dirasuk hantu jahat. hantu jahat ini ingin membalas dendam dan merasuk kedalam tubuh professor Joo Hye-sung (Kwun-yuo) iaitu professor Park Bong-pal.

Ada dua orang pelajar senior juga yang sangat meminati untuk mencari hantu...dan mereka telah mengajak Park Bong-pal untuk join team mereka bagi melawan hantu-hantu tersebut.

Lama-kelamaan...Park Bong-pal telah jatuh hati kepada roh Kim Hyun-ji dan mereka menjadi pasangan kekasih. Ketika berlaku sedikit perselisihan faham...Kim Hyun-jin telah menghilangkan diri dan mendapati dianya sebenar bukanlah hantu...tetapi roh. Dia masih lagi hidup di wad ICU dan telah koma selama 5 tahun.
Apabila Kim Hyun-jin sedar daripada koma...dia tidak dapat mengingati tentang Park Bong-pal....tetapi Park Bong-pal berusaha untuk menawan balik hati Kim Hyun-jin walaupun dia tidak disuka oleh Kim Hyun-ji.
Ternyata usaha Park Bong-pal berbaloi dan Kim Hyun-jin jatuh hati padanya semula dan mereka akhirnya menubuhkan satu pasukan bagi melawan hantu supaya roh hantu-hantu ini tenang dan dapat kembali ke tempat yang sepatutnya.
Bagi aku...citer nii not bad laa...untuk hiburan santai. Ada unsur sedih, seram dan juga sedikit kelakar. hantu-hantunya boleh tahan jugak menakutkan!! Aku bagi 3/5 markah untuk drama ini. Semoga korang hepi menonton drama ini.....

Sekian.

No comments:

Post a comment