Friday, 28 April 2017

Korean Drama Review : Scholar Who Walk The Night

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Hai..hai..hai...semoga semuanya ceria yea hari nii. Kebelakangan ini aku banyak buat review pasal drama Korea...tengah giler tengok citer Korea sekarang nii. Scholar Who Walk At Night atau juga dikenali dengan Night Strolling Scholar adalah drama Korean yang terbaru aje aku tengok...Tajuknya agak menarik tapi jalan ceritanya kurang menarik minat aku sebab aku tak suka sangat cerita pasal vampire nii kecuali twilight. Walau apa pun aku cuba jugak tengok untuk mengetahui penghabisannya... pelakonnya pulak memang best dan tip top. Drama yang berunsurkan sejarah..percintaan dan khayalan.





Scholar Who Walk At Night ini ditayangkan pada 8 Julai hingga 10 September 2015 di Korea sebanyak 20 episod. Ianya adaptasi dari komik dengan tajuk yang sama ditulis  oleh Jo Joo-hee dan Han Seung-hee. Pada permulaannya aku tak berapa nak faham sangat jalan ceritanya dan aku rasa slow sangat. Bila dah masuk episode 7 dan 8 baru laa excited sikit nak tengok.


Ceritanya berkisahkan di Dinasti Joseon…kisah Jo Yang sun (Lee Yu-bi) seorang anak bangsawan yang kehilangan keluarganya apabila ayahnya dituduh pemberontak kerana mempertahankan sebuah buku bagi menyelamatkan negaranya. Jo Yang Sun terpaksa menyamar jadi lelaki dengan menjual buku-buku demi keselamatannya kerana diburu oleh pengkhianat negara.


Dalam menjual-buku-buku...Jo Yang Sun terjumpa dengan Kim Sung yeol (Lee Joon-gi) seorang pegawai penasihat bagi meminta bantuan Jo Yang Sun untuk mendapatkan beberapa buku penting.
  
Kim Sung yeol adalah seorang vampire yang telah hidup 150 tahun bagi memburu vampire Gwi dan hidup dalam kedukaan di atas kematian kekasihnya Lee Myung-hee (Kim So-eun). Raja Dinasti Joseon pula terpaksa bergantung hidup kepada vampire Gwi (Lee Soo-hyuk)untuk mempertahankan tahta dan kedudukannya. Vampire Gwi mengambil peluang ini untuk menguasai penduduk Joseon.


Sebenarnya yang jahat dalam drama ini ialah perdana menteri Choi Cheol-Joong (Son Jong-Hak)...yang ingin menaiki tahta merampas kedudukan  Raja Joseon. Pelbagai idea dilakukan bagi mencapai cita-citanya itu sehingga sanggup menggadaikan anaknya sendiri kepada Vampire Gwi. Anak perdana menteri juga mempunyai teknik tersendiri bagi meninggikan lagi tarafnya daripada bapanya itu. Akhirnya vampire Gwi mendapat tahu dan beliau sendiri mengangkat dirinya menjadi Raja Joseon.


Korang rasa berjaya tak Kim Sung yeol membunuh vampire Gwi nii dan dapat tak dia menjumpai manuskrip penting cara untuk menghapuskan vampire Gwi nii... Ada kalanya memang mendebarkan drama nii...sebab ada unsur suspen.

Semasa pengambaran ini dilakukan terjadi sedikit kecederaan kepada pelakon Lee Joon-gi dan Lee Yu-bi yang menyebabkan mereka dirawat di hospital. Walau pun drama ini kurang menarik minat aku tetapi tiga orang pelakonnya Berjaya memenangi anugerah.


Pengarah bagi drama Scholar Walk At Night ini ialah Lee Sung-joon dan penulis skripnya pula Jang Hyun-joo. Yang aku suka pada drama ini ialah lagu-lagu yang dimainkan memang terasa romantik dan mendamaikan jiwa. Aku bagi 2.5/5 bintang untuk drama Korean ini.

Sekian.

No comments:

Post a comment