Tuesday, 25 April 2017

Homemade Aiskrim.....Mudah Jerr....Jom Buat Sendiri...

Assalammualaikum dan  Salam Sejahtera,


Hai korang... entri hari nii aku nak ajar korang cara-cara untuk buat aiskrim.. mudah jer tau. Rasanya pun memang sedap. Lepas nii korang tak payah beli dah aiskrim kat luar tuu...buat jer sendiri kat rumah dengan adik-beradik, hubby, anak-anak atau pun kengkawan. Yang paling bestnya..memang confirm jadi punya...so korang jangan laa risau.



Aiskrim yang telah siap dihias dengan biskut oreo


First sekali... korang kena beli dessert topping nii...(korang boleh tengok gambar kat bawah tuu). Aku beli tuu kotak kecik...harga dalam RM 8...boleh buat 2 jenis perisa kalau ikut resepi yang aku bagi tuu....untuk seorang ke 2 orang makan jer.




Kalau kotak besar...harga lebih kurang RM 14...boleh buat 4 jenis perisa dan sesuai untuk family yang besar.


Bahan-bahan untuk membuat aiskrim coklat oreo



Kemudian beli jer 1 kotak susu dutch lady...ikut pada perisa apa yang korang suka. Kalau korang nak vanilla...korang guna perisa susu jer. Aku nak perisa coklat sebab tu aku beli dutch lady yang berperisa coklat.



Secara asasnya...guna dua bahan nii ajer..iaitu dessert topping dan juga susu dutch lady kotak. Oh yaa lupa pulak aku nak bagi tahu....dessert topping nii ada banyak jenis...korang jangan plak main beli jerr...pastikan korang beli yang untuk dessert atau kek jer. Jangan plak beli yang digunakan untuk salad dan sebagainya. Karang tak jadi pulak aiskrim korang...


Biskut oreo yang telah dihancur kasar

Hari nii aku nak buat yang perisa coklat oreo...so kena laa guna oreo lebih kurang 8 keping. Aku hancurkannya kasar-kasar supaya bila makan terasa laa oreonya tuu...macam aiskrim yang mahal-mahal tuu...ceewaah.

Speedy Chef jenama Tupperware

Cara nak buatnya mudah jerr......mula-mula korang putarkan dessert topping tuu hingga kembang....pastu korang masukkan 200ml susu coklat dutch lady bersamaan dengan 1 kotak. Kemudian putarkan sehingga sebati. Kalau korang nak manis...korang boleh tambah sedikit gula tapi aku tak suka manis. Resepi nii just nice jer sebab dah ada manis oreo dan juga susu coklat. Aku guna speedy chef jenama Tupperware...korang boleh laa guna mixer atau pun blander.


Dessert Topping yang telah diputar kembang

Bila dah siap korang masukkan dalam bekas yang sesuai atau tupperware... Kemudian taburkan kepingan oreo yang dah hancur tu...aku juga lapiskan dengan kepingan oreo sebab aku nak oreonya lebih terasa...aku suka macam tuu. Lagi satu aku suka masukkan dalam bekas yang kecil-kecil supaya mudah aku nak makan sedikit-sedikit....dengan bahasa mudahnya...untuk sekali makan.


Last sekali aku taburkan chip koko. Korang boleh juga taburkan coklat rice yang warna warni kat atasnya untuk lebih menarik...ikut laa pada kreativiti korang. Kemudian bolehlah korang simpannya di tempat freezer peti sejuk....aku simpan satu hari...tapi member aku kata dalam 2 jam dah boleh makan aiskrim tuu.

Dessert Topping dan susu perisa coklat yang telah diputar sehingga sebati

Resepinya secara ringkas
Bahan-bahannya
250ml dessert topping
200ml susu kotak dutch lady perisa coklat (1 kotak - perisa ikut suka)
sedikit gula kalau korang nak manis (aku tak suka manis)
8 keping biskut oreo - dihancur kasar
chip koko - hiasan

Cara-cara membuatnya
  • Putarkan dessert topping sehingga kembang
  • kemudian masukkan susu coklat dan putar sehingga sebati
  • apabila dah siap, masukkan bancuhan tadi kedalam bekas dan ditaburkan dengan biskut oreo yang telah hancur dan chip koko
  • simpan di freezer peti sejuk sehingga beku atau setengahari.

Bahan-bahan untuk hiasan

Betul tak aku cakap!! Mudah jer kan nak buat aiskrim nii...tak perlu pakai telur pun. Aku buat 1st time pun dah jadi.. seronok betul. Member rumah pun seronok. Lepas nii nak buat perisa strawberry pulak! Selamat mencuba yea...


Sekian.

No comments:

Post a comment