Tuesday, 28 March 2017

Korean Drama Review : Arang And The Magistrate

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Hai korang semua. Kalau sesiapa yang rasa bosan tuu...jom ikut aku menonton drama Korea yang best nii. Drama Arang And The Magistrate ini sangat popular dikalangan peminat cerita Korea... Juga dikenali dengan tajuk Tales Of Arang (Virgin Ghost). Citer ini telah lama pun ditayangkan iaitu pada 15 Ogos hingga 18 Oktober 2012 yang dulu. Aku jerrr yang selalu ketinggalan bas... Drama ini diadaptasikan daripada cerita popular orang tua-tua di era Joseon.



Ceritanya tak kurang jugak hebatnya berbanding dengan drama Korea yang lain...sangat laa top pada waktu itu... hingga memenangi beberapa anugerah. Drama dengan 20 episode ini mengisahkan tentang seorang perempuan bernama Lee Seo-rim/Arang (Shin Min-ah) yang telah mati dan menjadi hantu...dia nak tahu bagaimana dia boleh mati.


Kim Eun-oh (Lee Joon-gi) pula seorang bijak pandai yang ingin mencari ibunya di Kampung Miryang. Kim Eun-oh boleh melihat hantu tetapi dia selalu menafikannya kerana tidak mahu membantu hantu-hantu tersebut apabila mereka meminta bantuan daripadanya.


Kim Eun-oh akhirnya terpaksa juga untuk membantu Arang apabila dia mendapati cucuk sanggul ibunya ada pada Arang dan mungkin Arang boleh membantunya bagi mendapatkan ibunya semula. Tetapi Arang telah kehilangan memorinya apabila dia menjadi hantu. Kim Eun-oh terpaksa memberi kerjasama yang sebaiknya bagi memulihkan semula ingatan Arang.



Kim Eun-oh telah dilantik untuk menjadi magistrate di Kampung Miryang. Pada mulanya Kim Eun-oh hanya ingin mencari jawapan bagi dia mencari ibunya dan juga membantu Arang tetapi terpaksa juga menjalankan tugasnya sebagai magistrate kepada orang kampung apabila ramai yang tertindas di atas perbuatan magistrate senior.

Arang pula terdesak untuk mencari jawapan di atas kematiannya...kerana dia juga diburu oleh malaikat maut. Perjanjian terpaksa dibuat dengan Jade Emperor bagi mendapatkan jawapan tersebut dan dia telah dihidupkan semula untuk tempoh 3 bulan.




Semenjak dari itu Arang diburu oleh hantu-hantu...rupanya jasad Arang boleh kekal selama-lamanya sebab itu dia diburu oleh hantu untuk mendapatkan jasadnya. Walau pun telah dibunuh berkali-kali..Arang boleh kembali hidup seperti biasa..

Kim Eun-oh juga telah jatuh hati kepada Arang. Berjayakah Kim Eun-oh membantu Arang dan mencari ibunya..? Siapakah yang telah membunuh Arang..? Apakah yang sebenarnya yang terjadi kepada ibu Kim Eun-oh...? Drama ni ada unsur-unsur suspen...cinta...tolong-menolong...kelakar, ketamakan pangkat dan sebagainya.



 
Agak menarik jugak cerita nii...pada mulanya aku menyampah betul kat Kim Eun-oh nii sebab pentingkan diri sendiri... tetapi sikapnya berubah setelah bertemu dengan Arang... menjadikan dia seorang yang lebih perihatin. Aku bagi 4/5 untuk drama ini...

Sekian.

No comments:

Post a comment