Monday, 27 February 2017

Lawatan ke Trick Eye Museum Singapore

Assalammualaikum dan  Salam Sejahtera,


Hai semua.... Apa khabar korang hari nii? Jom aku nak ajak korang gi ke Singapura jalan-jalan. Seronok rasanyer bila dapat peluang untuk ke Trick Eye Museum Singapore ini... tetapi tak puas kerana masa yang diberikan terhad dan masa aku pergi tuu pulak cuti sekolah dan terpaksa menunggu lama serta berbaris panjang.



Trick Eye adalah singkatan dari Trick of the eye, merupakan teknik seni yang merubah lukisan dua dimensi menjadi gambar tiga dimensi melalui penggunaan ilusi optik. Dengan ini, lukisan 2D yang tergantung di dinding, lantai dan siling muzium terlihat seperti muncul dari permukaan dan seolah-olah hidup.
 
 



Korang kena kreatif dan bersahaja apabila bergambar di dalam muzium ini untuk memberikan kesan yang menarik pada gambar korang. kalau tak ia umpama macam tak logik laaa....
Tiket masuk berharga SGD 25 untuk Dewasa dan SGD 20 untuk kanak-kanak. Korang kena beli dulu sebelum beratur untuk masuk ke dalam muzium ini. Di hadapan ruang legar kuanter ini juga terdapat beberapa lukisan 3D yang korang boleh bergambar.




Pastikan korang buat selamba dan jangan malu-malu. Kalau korang datang dalam kumpulan lagi mudah dan seronok untuk bergambar. Tapi jangan risau...bagi yang kurang kreatif dan tiada idea nak berposing....kat bahagian lantai ada ditunjuk anak panah... area mana sepatutnya korang ambik gambar tersebut. Selain itu ada juga ditunjuk cara untuk bergambar.


Dalam muzium dua tingkat ini memang terdapat banyak gambar 3D...aku sendiri pun kepenatan nak bergambar...akhirnya tak semua gambar yang dapat aku terokai dengan masa yang terhad. InshaAllah ada kesempatan di lain hari...aku ingin singgah kali ke dua ke muzium ini.

Sekian.

No comments:

Post a comment