Sunday, 19 February 2017

Filem Review : Hacksaw Ridge Sejarah Kisah Benar Perang Dunia Ke Dua

Assalammualaikum dan  Salam Sejahtera,

Hai korang semua. Apa khabar hari nii? Jom kita gi tengok movie... Aku memang tabik spring dengan movie nii... terbaik laa aku rasa. Pada mulanya aku memang tak de plan pun nak tengok movie nii tapi disebabkan tak de movie lain pun yang menarik minat aku daan hubby.... so kami pilih movie nii untuk dilayan pada hari cuti hujung minggu.
 


Aku paling suka kalau movie yang berdasarkan kisah benar dan history....movie ni salah satunya yang berdasarkan kisah diperang Dunia Ke Dua. Mula ditayangkan di United State pada 16 November 2016 dan mendapat raking top ten dan anugerah serta pencalonan.

Filem ini diarahkan oleh Mel Gibson dan skripnya ditulis oleh Andrew Knight dan Robert Schenkkan. 





Filem nii menceritakan tentang Desmond Doss yang selalu bergaduh dengan adik lelakinya dan hampir menyebabkan adiknya hilang nyawa. Semenjak dari itu Desmond Doss berubah sikap dan menjadi baik serta berpegang teguh dengan agama. Desmond Doss banyak melakukan kerja-kerja sukarelawan dan amal. Pada suatu hari...ketika dia menghantar rakannya untuk mendapatkan rawatan di hospital...dia melihat ramai tentera yang cedera. Di hospital ini juga dia jatuh cinta dengan seorang jururawat bernama Dorothy.


Desmond bercadang untuk menjadi seorang tentera yang merawat mangsa sewaktu perang. Niat beliau pada mulanya dihalang oleh keluarga tetapi Desmond Doss tekad dengan minatnya. Dengan sokongan dan bantuan daripada girlfriendnya Dorothy...Desmond Doss mempelajari ilmu perubatan.




Ayah Desmond Doss juga seorang tentera veteran perang tetapi hidup dalam kesedihan kerana kehilangan rakan-rakan seperjuangannya sehingga beliau menjadi seorang pemabuk. Dia tidak mahu perkara yang sama berlaku kepada anaknya.


Desmond Doss telah terpilih untuk menjalani latihan ketenteraan di 77th Infantry Division. Semasa dalam latihan dia telah dibuli oleh rakan-rakannya kerana mempertahankan prinsip hidupnya. Dia juga didenda kerana tidak mahu untuk menyentuh senjata/senapang. Dia juga diseksa dan diberi tekanan oleh pihak atasannya sehinggakan dia tidak dibenarkan untuk bercuti dan juga disumbat ke dalam penjara.
  


Desmond Doss kemudiannya diadili di mahkamah tentera dan dengan bantuan ayahnya...Desmond Doss dibebaskan dan dapat mempertahankan prinsipnya dengan tidak menyentuh senjata kerana dia hanya ingin menjadi seorang tentera perubatan.


Dalam peperangan Okinawa...Desmond Doss telah menyelamatkan nyawa ramai rakan-rakan seperjuangannya yang selama ini memandang rendah dengan prinsip hidupnya. Atas sikapnya itu...Desmond Doss telah menerima Medal Of Honor daripada Presiden Harry S.  Truman. Desmond Doss meninggal pada 23 Mac 2006 diusia 87 tahun. Aku bagi 5/5 bintang untuk filem ini. Banyak moral yang baik dapat dipelajari daripada filem ini...so korang kena tengok!

Sekian.

No comments:

Post a comment