Sunday, 26 February 2017

Filem Review : The Railway Children

Assalammualaikum dan  Salam Sejahtera,

Hai korang semua. Apa khabar hari nii? Jom aku nak ajak korang layan satu filem yang best nii. Filem yang berkisahkan kekeluargaan. Railway Children ini karya asalnya dari sebuah buku oleh Edith Nesbit dan mula diterbitkan pada tahun 1906. Edith Nesbit mendapat idea dari Stesen Keretapi Chelsfield yang berhampiran dengan tempat tinggal beliau.Berkisahkan sebuah keluarga yang terpaksa berpindah dari London ke Yorkshire setelah bapanya dipenjarakan atas tuduhan menjadi pengintip kerajaan. Di Yorkshire mereka hidup dalam keadaan serba kekurangan dan kena berjimat cermat. Tiga orang adik-beradik ini sentiasa menjalani kehidupan dalan keadaan yang ceria kerana si ibu seorang yang positif. Mereka selalu ke stesen keretapi  untuk bermain sehingga dikenali ramai.
Klimaks cerita ini bila si ibu jatuh sakit dan mereka tiada duit untuk membeli ubat. Tiga beradik ini meminta pertolongan daripada seorang pegawai stesen untuk mendapatkan ubat-ubatan ibu mereka. Cerita ini telah dijadikan drama tv sebanyak 4 kali dan filem sebanyak 2 kali (1970 dan 2000).  

Tiga beradik ini sangat baik hati dan ringan tulang. Mereka sentiasa membantu sesiapa yang memerlukan dan sentiasa support antara satu sama lain. Cerita ini memberikan moral yang positif kepada korang dan aku menyukainya. Aku bagi 5/5 bintang untuk cerita ini.

Sekian.

No comments:

Post a comment