Wednesday, 21 December 2016

Pejabat Daerah Lama Kuala Langat Yang Kini Terbiar Dimamah Usia


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang.... Apa khabr hari nii...semoga sihat-sihat hendaknya. Meh ikut aku pergi tengok bangunan sejarah di negeri Selangor. Untuk pengetahuan korang kat Hulu Langat banyak terdapat bangunan bersejarah.....antaranya Pejabat Daerah Lama Kuala Langat. Tapi sayangnya bangunan ini akan menyembah bumi...bumbungnya juga telah runtuh dimakan usia.

Pejabat Daerah Lama Kuala Langat Jugra merupakan bangunan pejabat daerah pertama dan tertua di Kuala Langat. Mula dibina pada tahun 1876, bangunan ini dulunya merupakan pusat pentadbiran pada zaman pemerintahan Inggeris. Ia merupakan bukti dan gambaran tentang sistem pemerintahan Inggeris yang dilaksanakan di Selangor. Bangunan dua tingkat ini dibina menggunakan batu granit dan teknologi terkini pada ketika itu. Atapnya pula dibina dari atap genting yang sama dengan yang digunakan bagi bumbung Istana Jugra.


Pejabat Daerah Lama ini telah digunakan sebagai pusat pentadbiran yang menguruskan hal-hal berkaitan dengan kewangan dan perundangan negeri. Di dalam bangunan ini juga terdapat bank dan mahkamah yang bertujuan untuk mempermudahkan pengurusan.

Lokasinya yang terletak di lereng Bukit Jugra dan menghala ke arah Sungai Langat menjadikan kedudukannya amat strategik. Kapal-kapal pedagang yang keluar masuk dapat diperhatikan dengan mudah. Ia juga merupakan pusat pentadbiran pada zaman pemerintahan Inggeris yang menguruskan hal-hal kewangan dan perundangan negeri.


Bangunan Bekas Pejabat Daerah Kuala Langat terletak di lereng Bukit Jugra dan berhampiran dengan Sungai Langat. Bangunan ini terletak bertentangan dengan kawasan perkuburan Cina dan boleh diakses menggunakan jalan utama yang menuju ke arah Rumah Api Bukit Jugra. Bangunan ini dibina pada tahun 1876 dan merupakan pusat pentadbiran pada zaman pemerintahan Inggeris yang menguruskan hal-hal berkaitan dengan kewangan dan perundangan negeri.


Ia juga tinggalan monumen penting kerana memberikan bukti atau gambaran berhubung dengan sistem pemerintahan Residen Inggeris di Selangor buat pertama kalinya semasa pemerintahan Sultan Abdul Samad. Pada ketika itu, Residen Inggeris yang pertama iaitu J.G. Davidson yang ditempatkan di Klang, manakala Penolong Residen iaitu Frank Swettenhem telah ditempatkan di Jugra.

Bangunan ini merupakan bangunan dua tingkat yang menggunakan batu granit dan teknologi terkini pada masa itu. Atapnya pula dibina dari atap genting yang sama dengan yang digunakan bagi bumbung Istana Jugra.Di dalamnya terdapat juga kemudahan bank dan mahkamah bagi memudahkan orang ramai berurusan. Kedudukannya yang terletak di lereng Bukit Jugra dan menghala ke Sungai Langat menjadikan kedudukannya amat strategik.
Kapal-kapal pedagang yang keluar masuk dapat diperhatikan dengan mudah. Di dalam bangunan ini juga asalnya terdapat bank dan mahkamah yang bertujuan untuk mempermudahkan pengurusan masyarakat setempat. Pada tahun 1920, Pejabat Daerah / Tanah Kuala Langat telah berpindah ke Telok Datok dan semenjak itu bangunan ini terbiar kosong serta semakin uzur.


Pada tahun 1920, Pejabat Daerah Kuala Langat telah berpindah ke lokasi baru, iaitu di Telok Datok. Semenjak itu, bangunan Pejabat Daerah Lama Kuala Langat ini kekal dalam lipatan sejarah.

Ada cadangan untuk pemuliharaan dilakukan ke atas bangunan ini tetapi disebabkan bangunan ini kedudukannya terletak di tepi tebing yang terhakis....jadi usaha untuk pemuliharaan terpaksa ditangguhkan memandangkan kos bagi pengukuhan tebing lebih tinggi daripada kos untuk kerja-kerja pemuliharaan ke atas bangunan ini.

Semoga bangunan ini dapat dipulihara untuk tatapan semua sebab bagi aku rekabentuk bangunan ini sangat menarik.

Sekian.

No comments:

Post a comment