Thursday, 15 December 2016

Kreatifkan 'Workstation' Dengan Gaya Yang Tersendiri...

Assalammualaikum dan  Salam Sejahtera,


Hai korang....Apa khabar hari nii? Hari ini aku nak tunjuk bagaimana nak kreatifkan workstation korang dengan gaya korang tersendiri dan dengan modal yang murah lagi menjimatkan. Yea laaa....tahun 2017 akan menjelang tiba, rasa nak ubah sikit mood ruang bekerja. Boleh juga idea ini digunakan untuk menghias ruang study untuk student atau anak-anak korang.



Barang-barang yang korang perlu ialah....gunting, salotape, pen, gam, kadbod dan kertas pembalut hadiah. Kebanyakkan barang nii dah memang aku ada...cuma kertas pembalut hadiah jer yang aku beli. Aku beli pembalut hadiah nii yang jenis bersinar dan tebal sikit. Harga RM 3.50 sekeping di MPH Bookstore....aku beli 4 helai sebab nak guna banyak. Jadi korang beli ikut keperluan korang...nak guna banyak atau sikit. Modal aku hanya RM 14 jer....




Kadbod memang dah ada lama aku simpan...lebihan stok lama. Korang boleh jugak guna kotak kasut atau apa-apa yang korang rasa sesuai atau kertas yang agak keras sedikit.  


Firstly...korang potong kadbod tuu ikut rekabentuk yang korang nak dan saiz yang korang nak. Contohnya aku nak buat bekas tempat letak pen/pensel.... so aku guna saiz 5.5 cm panjang X 5.5 cm lebar  X 8 cm tinggi. Bagi aku saiz nii tak memakan ruang sangat untuk workstation aku...just nice.



Bila dah siap potong ikut rekabentuk yang korang nak buat....korang balut dan gamkan kadbod tadi dengan kertas pembalut hadiah yang korang suka (korang boleh rujuk gambar). Aku pilih pembalut hadiah warna coklat....corak buah pine.

 
Kemudian korang cantumkan kadbod tadi menggunakan salotape....menjadi bentuk yang korang nak....contohnya seperti bekas tempat letak pen/pensel. Setelah dah dicantumkan semuanya menggunakan salotape....aku akan salotapekan juga keseluruhan bahagian luar bekas letak pen/pensel tersebut....tujuannya supaya lebih tahan lama...tahan lasak dan tahan daripada air.



Selain bekas tempat letak pen/pensel....aku juga buat tempat untuk meletak buku-buku note kecil aku....aku buat kulit luar untuk sticky note....balut buku catitan...tempat letak cop dan sebagainya. Macam-macam korang boleh reka....antaranya tempat untuk meletak fail dan juga buku-buku.

Jadi barang-barang aku nampak seragam, kemas dan kreatif.  Tahun-tahun yang sebelum nii...aku pernah juga buat tetapi tidak menggunakan kertas pembalut hadiah...aku guna kain. Menggunakan kain agak mencabar sikit untuk membuatnya. Adalah lebih mudah dan cepat lagi menggunakan kertas pembalut hadiah.


Lagi pun kertas pembalut hadiah banyak pilihan warna, corak dan cantik-cantik. Korang juga boleh buat dan hadiahkan kepada BFF korang...mesti dia suka punya. Yea laa dapat hadiah yang dihasilkan dengan kreativiti korang. Kalau nak beli yang dah siap memang mahal hingga mencecah ratusan ringgit. Taadaaa....korang tengok gambar kat bawah nii....hasil kreativiti aku yang dah siap. Aku buat nii start kul 11 pagi....siap sepenuhnya pada jam 4:30 petang.

Seronok rasanya bila dah siap...tak sabar nak susun kat workstation aku....mesti ramai yang kagum dan rasa jelos....haaahaaahaa.... Silap-silap hari bulan....ada pulak yang nak tempah. Boleh buat bisnes macam nii.... 



Gambar kat bawah nii pulak adalah workstation aku kat ofis....tengok...aku dah susun hasil kreativiti aku tuu...cantik tak korang?? ceeewah....perasan sendiri kan!! Apa pun nii semua untuk kemudahan aku membuat kerja...selain tuu memberi semangat serta mood untuk bekerja.



Buku nota kecil, note pad dan buku catitan harian pun aku balut dengan kertas pembalut hadiah yang sama corak supaya nampak seragam. Tahun 2017...aku lebih banyak menggunakan warna natural berbanding tahun 2015...dimana aku menggunakan warna pinky.


Semoga tahun 2017....memberi lebih semangat dan kejayaan buat diri aku dan juga buat korang semua.  Tahun 2016...banyak memberi kenangan manis dan pengalaman buat diri aku. Selamat Maju Jaya.


Sekian.
**jangan lupa untuk follow blog aku yea

No comments:

Post a comment