Wednesday, 30 November 2016

Tok Gajah Pahlawan Terbilang Di Negeri Pahang

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang. Sihat tak hari nii? Semoga ceria-ceria jer yea. Jom ikut aku...kita dengar citer pasal seorang tokoh yang sangat gah daalm sejarah. Nama Tok Gajah nii memang sangat popular masa zaman aku sekolah dulu tapi disebabkan tak minat sejarah jadi aku pun tak laa ambik kisah sangat. Bila dah kerja dan kena pulak buat inventori pasal makam bersejarah...barulah aku ambik kisah sikit. Kubur Tok Gajah terletak di Kampung Pasir Nering, Kuala Berang, Hulu Terengganu, Terengganu Darul Iman. Jaraknya dari Memorial Batu Bersurat adalah 4 km sahaja. Taklah susah sangat nak cari pun!


Maklumat yang aku perolehi tentang Tok Gajah nii...


Imam Rasu bin Shahrum atau juga dikenali sebagai Tok Gajah, Khatib Rasu dan Imam Perang Rasu ialah Orang Besar Raja Pahang dengan gelarannya ialah Orang Kaya Indera Gajah Pahang. Beliau juga merupakan penasihat utama Sultan Ahmad Muazzam Shah, Sultan Pahang dalam segala hal yang berkaitan dengan Hulu Pahang, iaitu kawasan-kawasan di hilir sungai dari Pulau Tawar. 

Beliau merupakan Orang Kaya Raja yang berkuasa dari kawasan Batu Redap sampai ke Kuala Piul, kawasan dari Tanjung Sakti sampai ke Kangsa, kawasan dari Pedah hingga ke Tanjung Lindung dan juga Lembahan Sungai Budu di Lipis. Kedudukan beliau setaraf dengan Orang Besar Empat di Pahang.Beliau juga merupakan ketua pasukan pemberontak dalam penentangan terhadap penjajah British dan Sultan. bersama Datuk Bahaman dan pejuang-pejuang sezamannya yang dipimpin oleh Tok Ku Paloh tahun 1893/1895. Tok Gajah sanggup menghadapi askar-askar British yang lengkap bersenjata ketika bertindak menghalau penjajah British yang hendak merampas pemerintahan negeri Pahang. Tok Gajah adalah ayah kepada Mat Kilau, pahlawan Melayu Pahang.

Bersama-sama dengan Datuk Bahaman, Datuk Lela dan Mat Kilau, Tok Gajah merupakan salah seorang pahlawan yang terlibat dalam mematahkan pemberontakan Pahang antara tahun 1891 hingga tahun 1895. Bersama dengan Wan Lingga, Tok Gajah telah diarahkan oleh Bendahara Wan Ahmad untuk menyerang Maharaja Perba dan Orang Kaya Setia Lela. Ini disebabkan perselisihan antara Maharaja Perba dengan Bendahara. Beliau pernah diutuskan ke Singapura bagi mendapatkan khidmat peguam sebagai penasihat Sultan Ahmad.

Selain itu, beliau juga berperanan dalam membantu perjuangan Dato Bahaman dalam menawan balai polis Lubuk terua yang berada di bawah kuasa British. Perjuangan ini dibantu oleh pembesar lain iaitu Imam Rasul dan Mat Kilau. Beliau melakukan penentangan ini kerana pembinaan balai polis di Lubuk Terua mencabar kuasa Dato Bahaman  sebagai pembesar di Lubuk Terua. Hal ini demikian kerana pihak British tidak berunding terlebih dahulu dengan Dato Bahaman tentang pembinaan balai polis ini. Lebih-lebih lagi pembinaan balai polis ini juga di kawasan lingkungan pengaruh Dato Bahaman.


Peranan Tok Gajah juga terserlah dalam menawan Kuala Tembeling. Peristiwa ini bermula pada akhir 1892 apabila orang melayu Pahang di bawah pimpinan Datuk Bahaman , Mat Kilau dan Tok Gajah di Pahang diusir keluar ke Hulu Kelantan. Pada Mei 1894, Mat Kilau dan Tok Gajah berpindah dari Hulu Kelantan ke Kuala Terengganu dan tinggal di Kampung Seberang Engku Ngah. Ketika di Kampung , Mat Kilau selalu berulang alik ke Kampung Paloh dan berjumpa Tok Engku Sayyid. Pada 14 Jun 1894 , Mat Kilau dan Tok Gajah membawa 100 pengikut untuk menyerang Inggeris di Kuala Tembeling dan mendirikan kubu di Jeram Ampai.
Antara peranan Tok Gajah ialah memberikan idea untuk menentang British secara besar- besaran. Sebelum melakukan penentangan ini, Tok Gajah mengadakan satu pertempuran dan dalam pertempuran itu, semua pembesar lain bersumpah menyatakan taat setia kepada Sultan Ahmad. Mengikut cadangan Tok Gajah, serangan telah dilaksanakan secara serentak. Dato Bahaman telah mengambil Semantan, Sultan Ahmad mempertahankan Chenor, Panglima Muda dari Jempul menawan Pekan, Mat Kilau dan Tok Raja akan menawan Kuala Lipis dan Raub sementara Tok Gajah sendiri akan ke Kuala Tembeling.


Tok Gajah juga berperanan dalam membantu Sultan Ahmad dalam perang saudara. Dalam Perang Saudara Sultan Ahmad menentang saudaranya Wan Mutahir. Dalam serangan tersebut Tok Gajah membantu Sultan Ahmad untuk mengumpulkan hulubalang dan membina kubu. Beliau juga menggunakan pelbagai serangan. Walau bagaimanapun, Wan Mutahir mendapat bantuan daripada British. Dalam serangan tersebut, Sultan Ahmad berjaya dan atas taat setia dan baktinya, Tok Gajah dilantik sebagai Orang Besar Raja.


Menurut “Salasilah Tok Gajah”, nama sebenar beliau ialah Rasu Abdul Salam bin Shahrum@Teuku Ali.  Beliau juga dikenali sebagai Khatib Rasu dan Imam Perang Rasu. Dalam Perang Saudara (1857-1863M) di Pahang, Imam Perang Rasu Abdul Salam menjadi terkenal kerana khidmat bakti dan taat setia beliau kepada Wan Ahmad, putera al-Marhum Bendahara Tun Ali yang berperang menentang kekandanya Bendahara Tun@Wan Mutahir. 


Sebaik sahaja Perang Saudara tamat (1863M), Wan Ahmad ibni al-Marhum Bendahara Tun Ali telah dilantik menjadi Bendahara Pahang (1863M), manakala Imam Perang Rasu pula dilantik kemudiannya oleh Bendahara sebagai Orang Besar Raja, menjaga kawasan Pulau Tawar (dahulunya dalam Ulu Pahang, tetapi kini dalam Daerah Jerantut).


Walau bagaimanapun, gelaran “Imam Perang Indera Gajah Pahang” telah dikurniakan oleh Sultan Ahmad Al-Muadzam Shah (Pengasas Kesultanan Melayu Pahang Moden, 1882-1914M) kepada Imam Perang Rasu sesudah beliau menunjukkan kepahlawannya dalam Perang Selangor (November, 1873M). Setelah itu, hubungan Tok Gajah-Sultan Ahmad bertambah intim, dan akhirnya Pahlawan Pahang ini menjadi “orang kesayangan istana”, serta penasihat tidak rasmi kepada baginda sultan, terutama mengenai hal-ehwal Ulu Pahang.

Pada tahun 1883M, Imam Perang Indera Gajah telah diamanahkan memerintah “Kg. Budu” oleh Sultan Ahmad Al-Muadzam Shah (Sultan Pahang 1, 1882-1914M),  mengambil alih autoriti pemerintah asalnya, Tok Kaya Teh@Wan Teh bin Tok Deris@Wan Deris (Orang Kaya Lipis Ke-12).  Dalam hirarki politik tradisional Pahang, status dan pengaruh Tok Gajah sebagai Orang Besar hampir menyamai taraf Orang Besar Berempat Pahang.Ayahanda Tok Gajah, Teuku Ali@Tengku Ali berasal dari Bilah Paning, Pagarruyung (Sumatera Barat,  Indonesia) kira-kira 150 batu ke selatan Medan, manakala bondanya bernama Siti Hajar@Tok Dinar binti Sheikh Ali, berasal dari Kg. Temau, Dong (Raub, Pahang). Teuku Ali@Tengku Ali terpaksa berhijrah dari Sumatera ke Tanah Melayu (1780M) bersama adiknya yang tengah, bersama 300 orang pengikut mereka dengan menaiki 12 buah kapal menyusur muara Sungai Perak, lalu singgah di sebuah tempat yang kini dikenali sebagai Bidor.


Sebahagian pengikutnya mengambil keputusan untuk tinggal menetap di Bidor (Perak), manakala sebahagian lagi meneruskan perantauan mengikut Teuku Ali@Tengku Ali dari Ulu Sg. Perak menjelajah hingga ke Ulu Sg. Lipis, lalu menghilir Sg. Lipis sampai ke Temau (Raub). Di Kg. Temau, Teuku Ali@Tengku Ali bertemu jodoh dengan seorang gadis Temau bernama Siti Hajar@Tok Dinar. Setelah mengahwini Siti Hajar@Tok Dinar, lalu Teuku Ali@Tengku Ali menukar namanya kepada Tok Shahrom. Tidak lama kemudian, orang kanannya yang bersama-sama merantau bernama Malim Yunus (seorang ulamak Mendailing) telah mengambil keputusan meneruskan pengembaraan mereka menghilir Sg. Lipis, dan Sg. Jelai sehingga tiba ke suatu petempatan yang cukup sesuai kerana kawasannya tinggi, dan  berhampiran sungai pula, lalu diberi nama tempat itu Pulau Tawar.Tok Gajah telah berkahwin beberapa kali. Isteri-isteri beliau antaranya yang dapat disebut : Iti, Cik Jebah (Kg Batu Naga, Budu), Teh Mahade binti Tok Kaut (Burau), Bedah, Mah, Cik Siti (Kuala Kenong) dan Tijah.  
Anak-anak Tok Gajah, antara yang dapat dicatatkan ialah Awang Baiduri (Ulu Jelai) hasil perkahwinannya dengan Cik Siti (Kuala Kenong), Mat Kilau, Teh De, Awang Nong, Teh Ibrahim, dan Yang Chik (hasil perkahwinannya dengan Teh Mahade). Perkahwinannya dengan Cik Jebah (Budu), Tok Gajah memperolehi 8 orang anak. Antara yang diketahui namanya ialah Abdul Rahman dan Mat Kahar.  Anak-anak yang lain tidak diketahui namanya.Tok Gajah mempunyai pengaruh yang luas, dan mempunyai pengikutnya sendiri. Beliau berjuang bersama-sama Dato’ Bahaman menentang penjajah British yang cuba menghuru-harakan sosio-politik tradisional di Pahang. Tok Gajah juga tidak terkecuali mempunyai hubungan yang begitu akrab dengan Dato’ Maharaja Perba Jelai Wan Muhammad bin Wan Idris (OKIMPJ Ke-6), tetapi kemudiannya mereka membawa haluan masing-masing kerana berbeza halatuju perjuangan.  Dalam era British, bersama-sama Dato’ Bahaman, Mat Lela, dan Mat Kilau, Tok Gajah terlibat dalam pemberontakan Pahang (1891-1895M).

Pada penghujung tahun 1891, tanpa diketahui oleh pihak berkuasa British, Sultan Ahmad Al-Muadzam Shah telah mengadakan “sumpah rahsia” di tepi Sg. Silan dengan Orang-Orang Besar penting Pahang : Dato’ OKIMPJ Wan Muhammad bin Wan Idris, Dato’ Bahaman, dan Imam Perang Indera Gajah. Dalam majlis sumpah rahsia inilah mereka mengetahui taktir kotor kolonial British yang akan mengambilalih pemerintahan Negeri Pahang, dan kemudiannya semua pembesar negeri akan dibersarakan, sama sekali tidak dibenarkan mencampuri hal-ehwal politik.  


Pada tahun 1892, pihak British mengeluarkan perintah untuk menangkap Tok Gajah, lalu beliau melarikan diri ke Kuala Ampul (Kelantan), dan kemudiannya ke Seberang Engku Ngah (Kuala Terengganu). Bagi menyambung misi perjuangan anti-British, Tok Gajah bersama Dato’ Bahaman, Mat Kilau, dan Mat Kelubi pernah kembali ke Pahang, dan bertempur dengan pasukan British di Jeram Ampai (Sg. Tembeling), tetapi serangan mereka kecundang, lalu mereka mencari perlindungan di Ulu Lebir (Kelantan). Tok Gajah tidak dapat meneruskan perjuangan anti-British hingga akhir hayatnya pada tahun 1901. Allahyarham Tok Gajah telah disemadikan di Kampung Pasir Nering, Kuala Brang (Ulu Terengganu).Pada tahun 1892, pihak British mengeluarkan perintah tangkap ke atas Tok Gajah lalu memaksa beliau menyelamatkan diri ke Ulu Kelantan dan kemudian ke Hulu Terengganu sebelum meninggal dunia pada tahun 1901.(sumber: Sinar Harian)
Persatuan Waris dan Keturunan Tok Shahrom - Tok Gajah - Mat Kilau (PWKTSTGMK) berusaha memindahkan makam Tok Gajah di Kampung Pasir Nering, Kuala Berang, Hulu Terengganu ke Kampung Kedondong, Pulau Tawar, di sini, tahun ini.Pengerusi PWKTSTGMK, Datuk Zulkifli Mohamad berkata, usaha itu dilaksanakan bagi menempatkan semula makam Tok Gajah di kampung asalnya berdekatan makam anaknya, Mat Kilau di Kampung Kedondong, Pulau Tawar yang kini digazet sebagai Kota Warisan di daerah Jerantut. Menurutnya, Tok Gajah yang dikenali sebagai Imam Perang Rasu Shahrum adalah Orang Besar Raja Pahang dengan gelaran Orang Kaya Indera Gajah Pahang yang meninggal dunia pada 1901 dan dikebumikan di Pasir Nering, Kuala Berang. “Usaha kami untuk memindahkan makam berkenaan telah dirintis pada awal penubuhan persatuan ini pada 2008 tetapi masih tidak kesampaian kerana masalah kewangan dan pengurusan tertentu."


Kini ahli persatuan sudah bersedia melaksanakan pemindahan makam berkenaan membabitkan kos pengurusan bernilai RM100,000 serta mengharapkan bantuan kerajaan negeri untuk mempercepat usaha ini,” katanya. Beliau berkata demikian selepas pertemuan dan mesyuarat dengan ahli jawatankuasa PWKTSTGMK di sini, semalam. Zulkifli berkata, PWKTSTGMK perlu berunding dengan kerajaan negeri Terengganu, Muzium Terengganu, Jawatankuasa Pelancongan Negeri dan Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung (JKKK) Pasir Nering. Katanya, hal ini disebabkan makam berkenaan telah lama diselenggarakan mereka sebagai aset sejarah dan pelancongan di sana.

Menurutnya, PWKTSTGMK juga akan mendapat bantuan dan kerjasama kerajaan Pahang, cendekiawan sejarah dari universiti tempatan dan pakar forensik sebelum kerja pemindahan makam itu dilaksanakan nanti. “Rundingan dengan Kerajaan Negeri Terengganu akan diatur dalam masa terdekat,” katanya. Beliau berkata, hasrat persatuan ini untuk mengembalikan legasi kegemilangan sejarah perjuangan Pahlawan Melayu Pahang, Tok Gajah, Mat Kilau dan Tok Bahaman untuk tatapan generasi akan datang khususnya merancakkan sektor pelancongan dengan wujudnya artifak di Kota Warisan di Pulau Tawar.

Usaha ini antara lain untuk meletakkan status ketokohan Tok Gajah diburu penjajah British pada 1892 sehingga membawa diri ke Hulu Kelantan dan meninggal dunia di Hulu Terengganu merupakan tokoh yang berasal dari Pahang,” katanya. Selain itu katanya, usaha persatuan itu untuk membetulkan fakta sejarah dalam kalangan generasi hari ini menganggap bahawa Tok Gajah dan Mat Kilau sebagai penderhaka seperti mana diuar-uarkan British sebelum ini. Usaha menyelenggarakan projek pemindahan makam Tok Gajah mendapat persetujuan dan kerjasama Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dalam pertemuan baru-baru ini,” katanya.

Macam-macam cerita yang aku dengar pasal Tok Gajah nii yang berkaitan mistik tp aku ni jenis tak ambik kisah sangat bab mistik nii...bukan apa takut jadi syirik dan terbawa dalam mimpi. Aku anggap ianya macam cerita dogeng supaya aku tak mudah terpengaruh. Apa pun yang pasti orang dulu-dulu memang mempunyai semangat perjuangan yang tinggi. Itu aku sangat kagumi.

Sekian.

2 comments:

  1. Anak Tok Sharom@Tengku Ali perempuan bernama Wan Halijah anak bersama Cik Jebah (Budu)..sy keturunan ke-5 dari sebelah ibu saya..saya Ada meyimpan Cindai Tok Gajah Yang Masih Dalam simpanan saya.

    ReplyDelete