Sunday, 27 November 2016

Book Review: Kopi Ladyku...Tanpamu Hidupku Ibarat Minum Air Tanpa Gula...

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,
 
Hai...hai..apa khabar korang semua hari nii? Hari nii aku nak buat book review lagi. Novel nii kawan aku yang pilih semasa Jualan Gudang Karangkraf 2016. Aku suka  cover depannya yang cute. Kawan aku kata best! Jalan ceritanya yang simple tetapi cukup menarik digambarkan persekitaran kehidupan gadis bernama Arisa ini. Harga yang aku dapat RM 5...murah suit!!

Berkisahkan tentang seorang gadis bernama Arisa yang baru selesai menduduki SPM dan berhasrat untuk membantu keluarganya. Sementara menunggu keputusan...Arisa bekerja di Kuala Lumpur sebagai perempuan pembancuh kopi.
 ................Arisa kata, dia Puteri Duyung! Kata Izhar, Arisa Dayang Senandung! Hakikatnya, Arisa  hanyalah anak nelayan yang tinggal di rumah setinggan. Dia punya cita-cita yang tinggi, namun demi adik-adik dia terpaksa melupakan niat itu.


Baidura dan adiknya, Izhar telah menawarkan pekerjaan sebagai kopi 'lady' di pejabat mereka kepada Arisa dan membawa gadis itu tinggal bersama. Sebagai anak kampung yang polos, semuanya begitu asing buat Arisa.

Namun, kehadiran Arisa dalam keluarga itu menjadi buah mulut saudara-mara. Demi menutup mulut tempayan, Izhar telah bersetuju untuk mengahwini Arisa. Arisa pula bersetuju untuk berkahwin dengan Izhar kerana Izhar telah berjanji untuk membiayai pelajarannya................IZHAR dan Baidura duduk di atas batang kayu mati yang dihanyutkan oleh ombak laut ke pantai. Dua beradik itu amat lega bila masjid terapung yang dibina oleh syarikat mereka kini sudah hampir siap keseluruhannya.


Ilai ketawa dari arah belakang mereka menarik perhatian kedua-duanya. Kelihatan dua orang kanak-kanak dari arah rumah pekerja kontrak yang sedang menyiapkan masjid itu sedang bergurau-senda sambil membawa bakul di tangan masing-masing.

“Dik... sini,” panggil Izhar sambil menggamit ke arah kedua kanak-kanak itu. “Jual kuih ya?”
“Ha’ah. Abang nak beli ka?” jawab salah seorang daripada mereka.
“Kuih apa ada, dik?” “Dah nak habis dah, bang. Karipap ada lagi tiga biji dan cucur udang tinggal dua cucuk.”
“Akak nak?” Izhar menyoal Baidura. “Boleh juga.” Baidura menjenguk ke dalam bakul, secucuk cucur udang diambilnya. “Berapa satu ni?”
“Empat kupang,” jawab kanak-kanak yang seorang lagi dengan sengihan lebar. “Kakak beli semualah, dua ringgit saja.”

Baidura turut tersenyum. Sekeping not lima ringgit diserahkan kepada salah seorang daripada mereka. Seorang daripada kanak-kanak itu mengeluarkan beg plastik kecil dari poketnya. Wang tukaran dikeluarkan dari beg itu dan dihulurkannya kepada Baidura.
“Tak payah bagi baliklah. Simpan saja duit lebih tu.” “Tak boleh, kak. Nanti mak marah. Mak kata, kita cari rezeki halal bukan minta sedekah!”

“Ini bukan sedekah.” Baidura memandang Izhar. Serba salah dia dengan tanggapan kanak-kanak itu. “Yang dua ringgit tu akak bayar duit kuih. Yang baki ni, akak belanja adik berdua. Nanti buat beli keropok ke, beli aiskrim ke.”

“Ha’ah! Ambillah. Kakak nak belanja tu.” Izhar pula bersuara. “Ambillah!”
Kedua-dua kanak-kanak itu berpandangan sebelum akhirnya tersenyum dan menyimpan duit yang diberikan oleh Baidura ke dalam poket seluar. Baidura dan Izhar turut tersenyum. Dalam kesempitan hidup, tidak pula kanak-kanak berdua itu mahu mengambil kesempatan ke atas mereka.

“Hmm... sedap! Siapa buat ni?” Kena betul kuih itu dengan selera Izhar nampaknya. “Mak,” jawab keduanya serentak. “Nama adik siapa?”

“Saya Aman. Ni adik saya, Amin. Nama abang?” “Panggil Abang Iz. Ni kakak abang, Kak Dura. Aman dan Amin umur berapa tahun?” Amat berminat nampaknya Izhar untuk berkenalan lebih lanjut dengan kedua beradik itu.

“Aman 10 tahun, Amin 9 tahun.” ‘Setahun sorang rupanya emak dia orang ni beranak. Agaknya berderet-deret adik dia orang ni,’ detik hati Izhar. Keramahan Arman dan Azmin menarik minat Izhar dan Baidura untuk mengetahui lebih lanjut tentang mereka berdua.


Walaupun bukan kerana orang ketiga, pasangan yang baru mengenal bahagia itu dilanda badai juga. Kapal mereka terumbang-ambing di lautan. Kini, mereka hanya mampu bertahan selagi terdaya.


"Betul Iz nak kahwin dengan Icha? Dia tu bukan betul sangat, rempang-rempang bahasa. Wayar berselirat." - Muiz

"Wayar dia cuma berselirat, belum putus lagi. Bila dah kahwin nanti, saya akan susun balik wayar tu elok-elok dan takkan biarkan dia putus, Insya-ALLAH!" - Adib Izhar


Aku suka kerana novel ini menggambarkan kehidupan keluarga Tengku iatu Izhar dan Baizura yang sangat baik hati dan tidak sombong. Boleh menyesuaikan diri dalam hidup bermasyarakat. 
Harga di semenanjung Malaysia hanyalah RM25 manakala dia Sabah/Sarawak hanyalah RM28. Aku bagi 2 bintang setengah

Sekian.

No comments:

Post a comment