Monday, 31 October 2016

Masjid Tertua Berusia Lebih 300 Tahun...Masjid Kampung Laut

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua. Hari nii aku nak bawa korang ke negeri Cik Siti Wan Kembang sebab aku nak citer tentang sebuah masjid yang sangat bersejarah...iaitu Masjid yang sangat-sangat cantik dan tertua di Malaysia ialah Masjid Kampung Laut. Masjid ini akan buat korang kagum dari segi senibinanya mahupun penceritaan sejarahnya... Ketika aku pertama kali menjejak kaki ke sini.... terlalu asyik dan terpukau aku melihat masjid ini. Rasa macam tak percaya jerr kat malaysia nii adanya masjid sebegini rupa yang sangat-sangatlah cantik...bentuk masjid ini mempunyai tujuh tingkat yang menyerupai tujuh tingkat pada sekuntum bunga teratai.


Masjid Kampung Laut merupakan sebuah masjid yang terletak di jajahan Kota Bharu, Kelantan. Ia terletak di Nilam puri berhadapan dengan Akedemik Pengajian Islam Universiti Malaya Kampus Cawangan Kelantan iaitu 20 km dari pusat Bandar Kota Bharu.


Masjid Kampung Laut ini dipercayai merupakan sebuah masjid yang tertua di Malaysia. Usia masjid ini dianggarkan melebihi 300 tahun dan turut dikaitkan dengan kedatangan Islam di Kepulauan Nusantara pada abad ke-17 Masihi. 

Selain diiktiraf sebagai masjid tertua di negara ini, Masjid Kampung Laut ini juga turut disenaraikan antara masjid paling "bersejarah" di Asia Tenggara, seangkatan dengan Masjid Nat Tanjung dan Wadi Hussin di Thailand serta Masjid Agung Demak di Jawa, Indonesia dan Masjid Kono (Champa, Kemboja). Rekabentuknya yang unik dan pembinaan asalnya yang tidak menggunakan sebarang paku mempunyai ciri-ciri persamaan dengan dua buah masjid lama yang terdapat di Pulau Jawa iaitu Masjid Demak dan Masjid Peringgit.


Adalah dipercayai masjid ini dibina dalam abad yang ke-18 oleh sekumpulan alim ulamak yang sedang dalam pelayaran ke Pulau Jawa. Sehingga 1966, masjid ini digunakan sebagai tempat beribadat yang utama oleh penduduk di sekitar Kampung Laut. Akan tetapi masjid ini telah rosak akibat banjir besar yang melanda Negeri Kelantan pada penghujung tahun 1966 dan awal tahun 1967.


Menyedari bahaya yang mengancam keberadaan masjid ini Pemerintah Kerajaan Negeri Kelantan berencana memindahkan masjid ini ke tempat yang lebih aman dari terpa’an banjir. Kemudian tahun 1968 Masjid Kampung Laut di bongkar dengan hati hati bagian per bagian lalu dipindahkan ke lokasinya yang sekarang di dalam kawasan kampus Yayasan Pengajian Tinggi Islam Kelantan (Malaya Islamic University), Nilam Puri, di Kota Baru. Proses pemindahan kemudian dilanjutkan dengan melakukan perbaikan terhadap keseluruhan bangunan masjid.


Keseluruhan proses pemindahan dan pembangunan kembali tersebut selesai tahun 1970 menghabiskan dana sebesar RM 16.850 ringgit Malaysia. Pada tanggal 8 Mei 1970 diselenggarakan upacara serah terima Masjid Kampung Laut dari Ketua Persatuan Sejarah Malaysia, Hamdan bin Sheikh Tahir kepada pemerintah Kelantan dibawah pemerintahan Menteri Besar Kelantan Datuk Asri Muda.


Menurut cerita lisan, berabad-abad dahulu, para mubaligh belayar ke sepanjang kepulauan Melayu untuk menyebarkan agama Islam. Pada tahun 1730-an, sekumpulan mubaligh melalui pantai Timur Semenanjung Malaysia dalam perjalanan mereka ke Pattani di Thailand Selatan ke Jawa di Indonesia. Malangnya perahu mereka bocor dan mengalami kesulitan. Para mubaligh dalam perahu itu bersumpah bahawa kalau mereka dibawa ke pantai dengan selamat, mereka akan membina sebuah masjid dengan serta-merta untuk memperingati peristiwa itu. Doa mereka dikabulkan, dan para mubaligh mendarat di Kampung Laut, Tumpat.

Masjid yang asal bukannya seperti apa yang korang lihat pada hari ini. Ia merupakan sebuah struktur asas dengan hanya empat tiang yang menyangga bumbung tiga tingkat yang diperbuat daripada daun rumbia. Keluasannya hanya 400 kaki persegi pada keseluruhannya. 

Pada peringkat awal, masjid ini didirikan secara paling asas iaitu dengan empat batang tiang beratapkan daun nipah. Ianya terus berkembang selari dengan perkembangan Bandar Kampung Laut yang terkenal dengan bandar perniagaan yang pesat membangun pada akhir abad ke 18, 19 dan awal abad ke-20. Kemuncak kemahsyuranya berlaku pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad II, tahun masihi 1859 hinggalah ke zaman Sultan Muhammad IV. Semenjak daripada tarikh pembinaannya sehingga tahun 1966, masjid ini telah digunakan sebagai tempat tumpuan untuk beribadat oleh penduduk sekitar Kampung Laut. 


Masjid ini telah menjadi persinggahan alim ulama di Nusantara. Ianya telah diperbesarkan dengan mengadakan bumbung bertingkat tiga, serambi, menara, balai-balai, kolah, loteng dan lain-lain lagi. Tiang yang asalnya 4 telah ditambah menjadi 20 batang kayu cengal yang besar dan lantainya juga daripada kayu cengal yang tebal dan besar. Binaan tambahan ini menggunakan teknik ‘ Tebuk Pasak ‘ yang amat unik. Ia dibina menggunakan kayu tetapi tidak memerlukan sepucuk paku sekalipun. Atap daun rumbianya pula digantikan dengan atap genting.


Menurut beberapa catatan sejarah ditulis oleh penduduk tempatan, masjid itu dibina pada zaman pemerintahan Raja Kelantan yang bernama Long Yunus pada abad ke 18.

Pada asalnya, tapak Masjid Kampung Laut terletak agak jauh dari tebing Sungai Kelantan.  Namun, setiap kali musim banjir, tebing sungai mengalami hakisan, terutama pada dua banjir besar yang melanda Kelantan iaitu pada Disember 1926 atau lebih dikenali Bah Air Merah dan banjir pada Disember 1966. 

Akibat hakisan yang berterusan, tapak masjid ini terhakis sehingga sebahagian bangunan masjid hampir dihanyutkan oleh air sungai. Kerosakan Masjid Kampung Laut telah menimbulkan pelbagai reaksi di kalangan umat Islam di negara ini khususnya ahli-ahli sejarah. Hasilnya satu cadangan dikemukakan oleh Persatuan Sejarah Malaysia kepada Kerajaan Negeri Kelantan untuk menyelamatkan masjid lama ini. Kerajaan Negeri Kelantan telah bersetuju dengan cadangan untuk memindahkan bangunan Masjid Lama Kampung Laut ke tanah milik Yayasan Islam Kelantan di Nilampuri.


Persatuan Sejarah Malaysia (PSM) yang ketika itu diketuai Tun Hamdan Sheikh Tahir (bekas Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang) telah mencadangkan agar bangunan bersejarah ini dipindahkan ke tapak lain.  Langkah itu penting bagi menyelamatkan satu warisan negara yang tidak ternilai daripada musnah. 

Kerajaan Negeri Kelantan telah memilih sebidang tanah milik Yayasan Islam Kelantan di Nilam Puri sebagai tapak baru bagi mendirikan semula Masjid Kampung Laut. Pada bulan November 1968, bangunan Masjid Kampung Laut telah dibina semula di Nilam Puri. Kerja tersebut dilakukan oleh kontraktor Hussein Salleh,  di bawah seliaan Zain Awang Kechik yang juga melibatkan tukang rumah terkenal di Kelantan.

Kos perpindahan dan pembinaan semula masjid ini berjumlah RM16,825 yang ditanggung sepenuhnya oleh Persatuan Sejarah Malaysia. Pada tanggal 08 Mei 1970 (23 Rabiul Awal 1389), Tun Haji Hamdan bin Sheikh Tahir bagi pihak pihak Persatuan Sejarah Malaysia telah menyerahkan kembali Masjid Lama Kampung Laut dan dengan rasminya kepada Y.A.B. Dato’ Haji Mohd Asri bin Haji Muda, Menteri Besar Kelantan bagi pihak Kerajaan Negeri Kelantan.


Masjid ini telah dibina semula mengikut reka bentuk yang asal dan menggunakan semua bahan lama seberapa boleh.  Walau bagaimanapun, hanya pada bahagian ibu masjid saja yang dapat didirikan semula tanpa adanya balai dan juga menara. Ini disebabkan pada masa tersebut, tiada satu gambaran tepat tentang bentuk bangunan lain sebagai panduan, selain kekangan mendapatkan khidmat tenaga pakar dan faktor kewangan untuk mendirikan seluruh kompleks masjid ini mengikut bentuknya yang  asal. 

Ketika di tapak asal, Masjid Tua Kampung Laut mempunyai lantai papan yang ketinggiannya hampir dua meter dari aras tanah.  Ketinggian itu dikurangkan menjadi hanya kira-kira 1.37meter ketika dibina semula di Nilam Puri.

Kemashyuran reka bentuk Masjid Tua Kampung yang unik telah menjadi satu lambang kemegahan rakyat Kelantan.  Penampilan bentuk bumbung bersegi tiga (bertenggek) menirus ke atas, buah butong dan menora adalah gambaran keunggulan Masjid Kampung Laut.Penampilan bentuk bumbung bersegi tiga (bertenggek/bertingkat) menirus ke atas, buah butong dan menorah adalah lambang keunggulan Masjid Kampung Laut yang sekaligus menyemarakkan lagi keagungan Islam di Kelantan. Terdapat banyak bangunan kerajaan menerapkan identiti masjid ini dengan mengaplikasikan rekabentuk bumbung bertingkat tiga lapis dan buah butong seperti bangunan Pejabat Setiausaha Kerajaan Kelantan, Pejabat Menteri Besar dalam Kota Darul Naim, bangunan Majlis Agama Islam Kelantan dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan.

Pembinaan masjid ini menggabungkan banyak unsur-unsur seni dan falsafah keagamaan pada bentuk senibinanya. Rumah ibu bertingkat tiga dikaitkan dengan falsafah ketuhanan. Lapisan bawah diibarat penuh dengan kekotoran, makin ke atas semakin bersih akhirnya menuju ke alam luas yang tidak terbatas terlepas dari sebarang bentuk dan ianya kembali kepada Allah S.W.T. Kemahsyuran rekabentuk Masjid Kampung Laut yang unik telah menjadi suatu lambang kemegahan rakyat negeri Kelantan. 

Pada tahun 1988, sekali lagi Masjid Kampung Laut ini telah dilakukan kerja-kerja dibaik pulih. Kerajaan Negeri telah mengadakan kutipan derma dan sumbangan daripada orang ramai. Hasilnya, pada bulan Februari 1988, kerja-kerja baikpulih seperti membina menara, serambi besar, serambi kecil, balai lintang wakaf orang kaya, tandas lelaki dan perempuan, kolah, tangga, elektrik dan bekalan air dapat dilakukan.


Kayu yang digunakan adalah kayu cengal dan jendela yang rosak serta bata-bata (atap) diganti baru. Keadaan Masjid Kampung Laut menjadi sama seperti yang terdapat di Kampung Laut pada zaman kegemilangannya dahulu. Bermula dari tahun 1999 hingga kini, Perbadanan Muzium Negeri Kelantan dengan kerjasama dan bantuan kewangan daripada Jabatan Muzium dan Antikuiti Malaysia telah mengadakan kerja-kerja pembaikan, penyelenggaraan dan pengindahan Masjid Kampung Laut dan kawasan perkarangannya.

Sekarang ini kawasan Masjid Kampung Laut kelihatan lebih menarik apabila persekitarannya kini dihiasi dengan landskap yang cantik dan beberapa kemudahan lain untuk pengunjung. Masjid ini sering menjadi tempat kunjungan ahli sejarah dan mereka yang meminati seni bina lama.

Pada Jun 2000, pengendalian dan penjagaan fizikal masjid itu diserahkan kepada pentadbir Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail (KIAS).

Masjid Tua Kampung Laut digunakan sebagai tempat bersembahyang berjemaah lima waktu dan kelas agama. Sembahyang Jumaat tidak diadakan di situ memandangkan ianya tidak diiktiraf sebagai masjid mukim.

Masjid ini sentiasa terpahat dan menjadi memori indah dalam hidup aku kerana senibinanya yang sangat cantik menawan sanubariku sampai bila-bila.


Sekian.

No comments:

Post a comment