Friday, 30 September 2016

Menyeramkan Tetapi Terpesona Dengan Senibina Istana Kellie...

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Hai korang semua apa khabar? Di harap sihat-sihat ajer hendaknya yea...Mungkin ramai antara korang yang dah biasa dengar tentang nama Kellie's Castle ini... Setiap kali aku datang ke istana ini aku memang teruja dan terpesona....tetapi ada juga rasa seramnya tuu... Aku suka tengok keindahan senibina istana ini...memang cantik dan mengkagumkan serta rasa mendamaikan kerana istana ini terletak di atas bukit. Kalau dari rumah aku tak jauh pun...adalah dalam 10 hingga 15 minit dengan menaiki kereta. Kalau korang ke sini...jangan lupa cari pokok yang batangnya berbentuk beruang (dijumpai oleh pelakon Mustapa Kamal). 


Istana Kellie atau Kellie's Castle ialah sebuah istana yang terletak di tepi Jalan Simpang Pulai ke Batu Gajah, Negeri Perak. 
 Istana Kellie atau dikenali juga dengan nama Rumah Kellas merupakan bangunan tiga tingkat yang telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British yang bernama William Smith.
William Smith dilahirkan pada 1 Mac 1870 di Moray Firth, Dellas, sebuah kawasan tanah tinggi di Scotland. Dilahirkan dalam keluarga petani, beliau merupakan anak ketiga daripada lima orang adik beradik.Pada 1 Mac 1890, sewaktu berumur 20 tahun, William dikatakan telah merantau ke Malaya untuk menambahbaik taraf kehidupannya, beliau bermula sebagai jurutera awam dengan mendapat kontrak selama 2 tahun dengan kerajaan kolonial bagi membina laluan keretapi ke sebuah kuari batu yang baru, malangnya projek ini mempunyai masalah lalu beliau terpaksa menghentikannya. William seterusnya membuat kerja usahasama (business venture) dengan seorang kontraktor, Charles Alma Baker bagi mengusahakan projek membina jalan raya di Perak. (sumber: Utusan Malaysia, 22 Januari 2008)


Ternyata usahasama beliau dengan Charles Alma Baker begitu menjadi, beliau berjaya mendapatkan 200 ekar tanah di Batu Gajah untuk diusahakan. William memilih untuk mengusahakan tanaman kopi mulai tahun 1896, namun ianya tidak bertahan lama kerana pasaran untuk kopi Malaya telah merosot akibat kemunculan kopi dari Brazil yang sangat popular.
William kemudiannya telah menggantikan tanaman kopi beliau dengan getah, ianya dianggap tindakan yang bersesuaian pada ketika itu kerana getah sangat diperlukan sebagai bahan mentah dalam pembuatan tayar pneumatik. Industri pembuatan kenderaan yang sedang meningkat naik di Eropah menyebabkan permintaan terhadap getah menjadi tinggi dan lumayan.Ladang getah seluas 144 ekar itu diusahakan bersama rakan kongsi beliau, Alma Baker (sumber: Berita Harian, 17 September 2008), akhirnya berjaya dan William Smiths membeli sebuah ladang di kawasan Batu Gajah. Estet berkenaan kemudiannya dinamakan Ladang Kinta Kellas.


Selain itu, William Smith turut mengusahakan syarikat perlombongan bijih timah yang dinamakan Kinta Kellas Dredging Company. Menurut  (Dr. Ho Tak Ming, 2007), pada tahun 1903, William Smith terpaksa pulang ke Scotland bagi melawat ibu beliau yang sedang nazak, dalam perjalanan pulang inilah beliau bertemu dengan bakal isterinya, Agnes. Agnes adalah merupakan pewaris kepada perniagaan kapas yang diusahakan oleh keluarganya. Agnes dikatakan bakal mewarisi dana sebanyak 300,000 pound. Setelah kembali semula ke Malaya, William telah menambah nama “Kellie” pada nama beliau dan mahu dikenali sebagai William Kellie Smith. Nama “Kellie” adalah bersempena nama ibunya. Setelah mengahwini Agnes, William tinggal di rumah yang telah dibina olehnya di kawasan ladang miliknya. Rumah berkenaan dinamakan Kellas House sempena rumahnya di Scotland. Kellas House dibina dari pada kayu untuk cuaca tropika. Pada ketika musim panas, suhu dalam rumah turut menjadi tinggi. Suhu yang panas sangat tidak menyenangkan Agnes, beliau tidak sukakan Kellas House dan mengindamkan sebuah rumah yang lebih selesa. 


Sewaktu mengandungkan Helen, Agnes telah menyuarakan hasrat tersebut kepada William. Sudah menjadi kelaziman keluarga elit dari eropah pada ketika itu, untuk lari dari cuaca panas, mereka akan berkunjung ke Bukit Maxwell di Taiping atau Bukit Kledang di Menglembu, Ipoh.Menyedari situasi kewangan beliau yang baik, William bersetuju dengan cadangan isterinya. Tambahan pula isterinya itu bakal mewarisi dana sebanyak 300,000 Pound sterling yang dianggap lebih dari cukup untuk membiayai rumah idaman mereka. Setelah Agnes melahirkan anak sulung mereka Helen pada 1904, William tanpa berlengah lagi terus mengusahakan pembinaan kediaman baru mereka.Dalam tahun yang sama, William telah berurusan dengan sebuah firma kewangan dari Singapura untuk memperolehi dana pendahuluan sebanyak 24,000 pound setahun selama 3 tahun. Pembiayaan kewangan ini dikatakan untuk pembangunan ladang milik beliau disamping pembinaan rumah baru keluarga tersebut, pembayaran balik atas dana pendahuluan tersebut akan dilunaskan sebaik sahaja pemegang amanah perniagaan keluarga Agnes melepaskan dana yang diamanahkan kepada mereka.


Pokok beruang

Setahun selepas perancangan pembinaan dibuat, William telah menerima berita yang kurang menyenangkan, pemegang amanah dana milik isterinya telah memaklumkan bahawa dana berjumlah 300,000 pound itu hanya akan dilepaskan dalam tahun 1908.

Tambah menyulitkan lagi, firma kewangan dari Singapura yang menyediakan dana pinjaman kepada william turut mengalami kegawatan ekonomi kesan prestasi perniagaan mereka yang teruk di Indonesia, mereka terpaksa menghentikan pembiayaan kepada William.
Untuk keluar daripada kemelut kewangan ini, William meminta Agnes menulis surat kepada kerajaan kolonial bagi memohon dana bantuan sebanyak 50,000 pound. Permohonan tersebut diterima tetapi dengan nilai separuh daripada yang dimohon, sebelum dikurangkan lagi, akhirnya nilai akhir yang setuju dipinjamkan oleh kerajaan kolonial kepada Agnes adalah sebanyak 10,000 pound. Sikap pemerintah kolonial yang dikatakan skeptikal terhadap keupayaan Agnes bagi membayar balik pembiayaan yang dimohon telah mencabar William untuk meneruskan juga pembinaan rumah kediaman baru mereka.Kesempitan kewangan ini menyebabkan William terpaksa menjual 2/3 kawasan ladang milik beliau bagi tujuan pembayaran balik dana yang dipinjam. Lebih malang lagi, kali ini permit konsesi milik William melalui aktiviti perlombongan bijih timah telah ditamatkan selain kehilangan ternakan kuda dan lembu akibat wabak penyakit.


Setelah memperolehi dana yang diwarisi oleh Agnes pada tahun 1908, pembinaan istana berkenaan dapat diteruskan. William telah menggaji 70 orang buruh mahir dari Madras, India untuk menyiapkan kediaman tersebut. Kebanyakkan bahan binaan hiasan seperti batu marmar adalah  diimport dari India, sementara Jubin yang digunakan pula diimport dari Itali pada tahun 1904. Batu-bata jenis aprikot yang digunakan dibuat di Malaya, begitu juga dengan kayu cengal yang menghiasi  jenang pintu dan tingkap istana berkenaan. Kualiti kayu cengal sememangnya diakui serta mampu kekal utuh sehingga 200 tahun lamanya.
Oleh kerana pada ketika itu simen tidak ada di Malaya, maka dinding istana tersebut dibina dengan kaedah yang sangat unik, iaitu dengan menggunakan campuran putih telur itik, pasir, kapur, gula merah dan madu. Dengan seni binanya yang mempunyai asimilasi konsep Greco–Roman, Moorish dan India, istana ini sememangnya unik. Malahan binaan yang seumpamanya tidak dapat dilihat dimana-mana kawasan di Malaya pada ketika itu. Di tingkat dua pula akan dibina sebuah padang tenis berlantaikan simen dan di tingkat atas disediakan pelantar untuk helikopter mendarat.Ciri-ciri senibina yang terdapat pada bangunan sekretariat kolonial di Kuala Lumpur turut diselitkan, bagi mengatasi masalah suhu panas dalam rumah yang menjadi isu kepada Agnes, William menggunakan dinding batu yang tebal, selain laluan berkoridor yang akan membantu pengudaraan yang baik. Istana Kellie sebenarnya pernah mendapat liputan sebuah akhbar Inggeris di London, iaitu London Financier  pada 15 September 1911. Menurut laporan akhbar berkenaan, istana kellie dianggap unik dari sudut rekabentuk binaan serta keluasannya.Pelan asal ketika istana ini dibina menunjukkan, ianya  mempunyai 14 buah bilik yang mempunyai fungsi berbeza. Setiap bilik ahli keluarga yang terdapat di tingkat satu mempunyai laluan tangga yang boleh digunakan ketika berlaku kecemasan. (sumber: NST, 2004).Menurut Tajuddin Yaakob, Pengurus Istana Kellie, pembinaan istana ini tidak menggunakan paku, besi atau jentera berat. Menurut beliau lagi, seandainya lif di menara Istana Kellie dapat disiapkan, maka bangunan itu akan menjadi bangunan pertama di Malaya yang mempunyai lif.Istana ini dikatakan mempunyai tiga terowong dibawahnya, terowong pertama menuju ke kuil Hindu yang berada kira-kira 500 meter dari istana ini, terowong kedua menuju jalan keluar yang berada betul-betul berdekatan kereta milik keluarga Kellie, laluan terowong ini dikatakan telah runtuh dan kereta berkenaan tertimbus dibawah runtuhan tersebut. Terowong terakhir, iaitu terowong ketiga masih kekal misteri kemana arah tujunya.(sumber: NST, 26 Julai 2004).Terowong pertama dan ke dua sememangnya telah diketahui sejak istana ini ditinggalkan lagi tetapi terowong ketiga hanya ditemui pada tahun 2003 secara tidak sengaja. Ianya ditemui sewaktu Jabatan Kerja Raya (JKR) menjalankan kerja-kerja membuat jalanraya di Km 4 Jalan Gopeng–Batu Gajah. Projek berkenaan terpaksa dihentikan selama 3 hari. Sewaktu ditermui, terowong yang berketinggian 1.5 meter dengan lebar satu meter itu dalam keadaan ditenggelami air. (sumber: Bernama, 13 Jun 2003).
 

Meskipun masalah kewangan dapat diatasi oleh William, proses pembinaan kediamannya kali ini diancam pula dengan krisis perang dunia pertama yang berlaku di Eropah. Bekalan bahan mentah dari luar negara melalui jalan laut menjadi sangat lambat, sementara kos perdagangan cara darat meningkat berkali ganda. William sangat terdesak untuk menyiapkan segera kediaman tersebut, tambahan pula Agnes telah melahirkan anak kedua mereka, Anthony.

Wabak penyakit yang dinamakan “Spanish’s Flu” yang bermula di Eropah telah tersebar pula ke Asia, terutamanya India, melalui aktiviti perdagangan.  Wabak ini akhirnya melanda Malaya, melalui pekerja ladang yang dibawa dari India. Musibah ini mendatangkan kesan yang amat besar kepada William,  kesemua 70 orang tenaga mahir yang dibawa khas dari India bagi ditugaskan membina istana Kellie telah meninggal dunia akibat wabak ini.


Kesan wabak penyakit "Spanish Flu" yang telah mengorbankan ramai pekerja menyebabkan pekerja ladang yang kebanyakkannya berasal dari India berada dalam ketakutan. Mereka merasakan mereka perlu mendapatkan perlindungan daripada tuhan mereka, lalu memohon William Kellie Smith membina sebuah kuil untuk Dewa Mariamman. William Kellie Smith bersetuju untuk membina kuil tersebut. Sebagai tanda penghargaan kepada William Kellie Smith, sebuah patung berupa beliau telah diukir dan diletakkan bersama patung-patung dewa lain di atas bumbung kuil berkenaan.Pada tahun 1926, William serta anaknya Helen telah pergi ke Lisbon, Portugal sebelum meneruskan perjalanan ke England untuk melawat Agnes dan Anthony. Ada juga maklumat yang mengatakan William Kellie pulang ke England untuk membawa balik set lif yang ingin beliau pasang di menara istananya (sumber: NST, 27 Mei 2008). Malangnya sewaktu berada di  Portugal, William telah diserang penyakit radang paru-paru yang kronik, beliau akhirnya meninggal dunia di Lisbon pada 11 Disember 1926 pada usia 56 tahun.Setelah kematian suaminya William Kellie Smith, Agnes telah bertindak menjual segala harta milik mereka, termasuk Istana Kellie   sebelum  meninggalkan Malaya.  (sumber: NST, 27 Mei 2008).
Ladang milik Kellie telah dijual kepada Syarikat Harrisons and Crosfield. Syarikat yang mulai mengambil alih ladang berkenaan ternyata tidak berminat dengan projek istana tersebut, lalu pengarahkan pembinaanya tidak diteruskan dan dibiarkan begitu sahaja. Maka pembinaan Istana Kellie terhenti pada tahun 1926.Tidak dapat dipastikan sama ada pernah ada usaha untuk menjejaki waris William Kellie Smith atau tidak, namun berdasarkan rekod, anak lelaki beliau, Anthony William Kellie-Smiths pernah berkhidmat dalam pasukan tentera British sewaktu perang dunia ke-2. Anthony kemudiannya terbunuh pada 9 Jun 1942, pada ketika itu beliau berpangkat Leftenan.
Hasil semakan daripada laman web “The Peerage : A genealogical survey of the peerage of Britain as well as the royal families of Europe”(http://www.thepeerage.com/), keturunan William Kellie Smiths yang seterusnya ialah cucu beliau, David Anthony Kellie-Smith yang dilahirkan pada 4 Jun 1940, serta dua orang cicit, iaitu Samuel Anthony Kellie-Smith (dilahirkan pada 12 May 1966) dan Owen William Kellie-Smith (dilahirkan pada 20 Julai 1968), juraian keturunan ini adalah daripada anak lelaki beliau, Anthony, sementara juraian keluarga daripada sebelah anak perempuan Smith, Helen tidak dapat dikesan.Sebuah jambatan menyeberangi Sungai Kinta dibina untuk pelawat agar mudah ke Istana Kellie. Sebuah kedai makan dan kedai cenderamata dan tapak meletak kereta telah dibina oleh Majlis Daerah Kinta Barat pada tahun 1990.


Pada tahun 2000, projek arkeologi konservasi telah dijalankan ke atas bangunan ini, sebelum proses pemuliharaan dan menaiktaraf turut dilaksanakan pada 2011. Istana Kellie kini berada dalam keadaannya yang terbaik berbanding sebelumnya.


Projek menaiktaraf yang menelan belanja sebanyak RM5 juta itu, merupakan sebahagian daripada projek di bawah Rancangan Malaysia ke-10 (RMK 10). Projek menaiktaraf yang siap sekitar Oktober 2011 itu telah memberi impak yang sangat besar kepada industri pelancongan Negeri Perak. Ianya berdasarkan kepada statistik pelawat seramai 66,000 orang pelancong dalam dan luar Negara yang berkunjung ke  Istana Kellie sepanjang 2011. (sumber: Bernama, 20 Oktober 2011).
Kini pengurusan Istana Kellie diuruskan oleh sebuah syarikat swasta, Aqfast Enterpise. Pelbagai kemudahan asas juga disediakan seperti surau, tandas, sudut cenderahati, teater mini dan juga kafetaria bagi pengunjung yang datang. Istana ini dibuka kepada kunjungan awam dari jam 8.30 pagi - 7.00 petang (setiap hari).

Untuk maklumat lanjut sila hubungi :


No. Tel. : 05-3668198
Contact person: En. Tajuddin : 019-505 0050
En. Harris : 019-449 5886
Email : aqfast_kelliecastle@yahoo.comBayaran masuk

Cuti Umum

 • Foreign Tourist : RM 5.00
 • Pelancong Tempatan : RM 4.00
 • Local Tourist : RM 4.00
 • Pelajar sekolah (Rendah dan Menengah) : RM 3.00
 • O.K.U / bawah 6 tahun : Percuma

Harga Biasa

 • Foreign Tourist : RM 5.00
 • Pelancong Tempatan : RM 4.00
 • Local Tourist : RM 4.00
 • Pelajar sekolah (Rendah dan Menengah) : RM 3.00
 • Pelajar IPT (Perlu tunjuk kad IPT) : RM 3.00
 • O.K.U / bawah 6 tahun : Percuma


Kalau korang nak tahu... Istana Kellie ini sering dijadikan lokasi penggambaran iklan dan filem oleh pengarah filem-filem Inggeris, India dan Hong Kong pada awal 1990 an. Antaranya ialah filem Anna And The King yang dilakonkan oleh Chow Yuen Fatt dan Take 2 My Life.

Meski pun bangunan ini telah melebihi sembilan dekat tetapi strukturnya masih kukuh dan menerima daya tarikan pengunjung setiap hari dari luar dan dalam Malaysia.

Sekian.

**jangan lupa yea follow blog aku nii

3 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 2. Pembetulan bahawa sungai yang ada jambatan merentasi kawasan ke Kellies Castle tersebut bernama Sungai Raia(Sungai Raya)....Sungai Kinta dan Sungai Raia ini bertemu di pertemuan 2 muara di pekan Batu Gajah berhampiran dengan Tugu Tanjak juga berhampiran jambayan merentasi Sungai Kinta menuju ke tapak lama Taman S M Noor Batu Gajah Perak....

  ReplyDelete