Friday, 30 September 2016

Jom Ler ke Galeri Arkeologi Lenggong....

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

  

Hai korang semua... Apa khabar hari nii?  Aku nak ajak korang ke sebuah tempat yang wajib korang lawati. Korang tahu tak akan kewujudan Galeri Arkeologi Lenggong nii...?? Galeri nii walaupun tak sebesar mana tapi pameran yang ada di dalamnya sangat menarik untuk dilihat serta banyak ilmu yang dapat korang diperolehi. Kerja-kerja arkeologi macam dalam cerita Indiana Jones dan mumia (pyramid) tuuu.... 
Galeri Arkeologi Lenggong atau dikenali sebagai Galeri Arkeologi Kota Tampan terletak di sebuah kawasan bekas ladang Kelapa Sawit di Kampung Kota Tampan, Mukim Temelong, Lenggong dan berada dalam Daerah Hulu Perak iaitu 8 km ke selatan dari Pekan Lenggong dan 2 km dari jalan raya Kuala Kangsar - Grik. Kalau korang dari Kuala Lumpur korang kena exit tol Kuala Kangsar menuju ke Grik.

Lokasi pembangunan Galeri ini dibina berdasarkan kepada signifiken ianya sebagai tapak arkeologi zaman Paleolitik yang wujud sejak 74,000 tahun yang lalu dan juga merupakan penemuan tapak terawal di Kota Tampan. Lembah Lenggong adalah sebuah Daerah yang banyak menyumbang data kepada penemuan prasejarah negara dari 1,000 hingga 300,000 tahun dahulu berdasarkan interpretasi budaya material dan teknologi zaman Paleolitik masyarakat kuno.Keluasan keseluruhan kawasan Galeri ini di anggarkan seluas 8.16 ekar yang menempatkan 2 blok bangunan yang mempunyai 2 Galeri Pameran, Pejabat, Bilik Audio Visual, Bilik Mesyuarat dan Bilik Penyelidikan.Galeri Arkeologi Lenggong ditubuhkan oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti dibawah Kementerian Kebudayaan Kesenian dan Pelancongan pada tahun 1999 dan siap pada 2000. Pada tahun 2001, ia telah dibuka untuk kunjungan awam dengan menyediakan pameran sementara. Kerja-kerja merekabentuk dalaman dan pengisian bermula pada tahun 2001 dan siap pada 2003.Pameran tetap terletak di:

a. Galeri Arkeologi Lenggong.

b. Galeri Terbuka Kota Tampan.

c. Tapak Warisan Dunia dan

d. Galeri Terbuka Batuan

Pameran sementara pula merupakan penemuan terbaru Arkeologi dari masa ke semasa.


KOLEKSI & GALERI


Galeri ini mempamerkan semua artifak dan maklumat dari ekskavasi Arkeologi Pra Sejarah yang ditemui khususnya tumpuan kepada sekitar Lembah Lenggong dalam bentuk medium yang menarik dan berinformatif. Pameran di galeri utama Galeri ini dikategorikan kepada beberapa bahagian iaitu:-

 1. Pengenalan
 2. Arkeologi
 3. Teknologi
 4. Paleolitik
 5. Gua Gunung Runtuh (Perak Man)
 6. Gua Teluk Kelawar
 7. Gua Harimau
 8. Lukisan Gua
 9. Orang Asli
 10. Tapak Sezaman Lenggong

Di antara koleksi menarik yang dipamerkan di sini ialah:-

 1. Alat-alat batu zaman Paleolitik di Bukit Jawa, Kg. Temelong, Bukit Bunuh dann Lawin.
 2. Alat-alat batu bifas dan unifas yang ditemui di Gua Teluk Kelawar, Gua Ngaum, Gua Gunung Runtuh dan lain-lain tapak di Lembah Lenggong
 3. Rangka 'Perak Man' yang berusia 10,000 - 11,000 tahun yang ditemui di Gua Gunung Runtuh
 4. Peralatan yang digunakan untuk Penyelidikan Arkeologi
 5. Koleksi barangan masyarakat orang Asli dan perkaitannya dengan kehidupan manusia pra-sejarah
 6. Lukisan di Gua-gua dan kajian terhadap tapak arkeologi sezaman dengan Lenggong
 7. Alat-alat pengebumian Neolitik Gangsa Gua Harimau seperti Tembikar, Alat Batu, Perhiasan diri, Acuan dan Kapak Gangsa.
 8. Tapak Warisan Kebangsaan dan Tapak Warisan Dunia (UNESCO)
Kemudahan pengangkutan
Galeri Arkeologi Lenggong terletak kira-kira 45 kilometer dari persimpangan Jalan Butterworth/Ipoh dan simpang ke Kuala Kangsar menghala jalan ke Kota Bharu kira-kira 2 kilometer simpang ke Kg. Luat dan Sungai Perak.

Teksi dari Pekan Lenggong ke Galeri.
Kadar Tambang : RM 5.00
Bas Awam dari Kuala Kangsar - Lenggong - Kuala Kangsar
Kadar Tambang : RM 3.20 

Program Pendidikan
 • Khidmat Lawatan Berpandu.
 • Tayangan Audio Visual.
 • Pameran ke sekolah-sekolah.
 • Ceramah Arkeologi.
 • Bengkel dan latihan.
 • Lawatan ke Tapak-tapak Arkeologi.
 • Pertandingan Melukis dan Mewarna Artifak.
 • Kelab Arkeologi Muda, Galeri Arkeologi Lenggong.Aktiviti
Galeri Arkeologi Lenggong kini banyak mengadakan aktiviti berbentuk pendidikan seperti:-

a.   Tayangan Audio Visual.

b.   Ceramah yang berkaitan Arkeologi.

c.    Bengkel, latihan dan pertandingan yang dianjurkan oleh pihak Galeri.

d.   Latihan Praktikal oleh pelajar IPTA.

e.   Bekerjasama dengan penyelidik.

f. Lawatan ke Tapak-tapak Arkeologi.

Hari & Masa Lawatan
Isnin - Ahad : 9.00 pagi - 5.00 ptg
Jumaat : 9.00 pagi - 12.00 tengahari
3.00 ptg. - 5.00 ptg

Bayaran Masuk

Percuma


Alamat


Galeri Arkeologi Lenggong,


Jabatan Warisan Negara,


Kota Tampan Lenggong,


33400 Perak Darul Ridzuan.


Tel: 05-7679700


Faks: 05-7679703


Kalau korang ke sini banyak tempat-tempat menarik yang korang boleh lawati...antara tapak-tapak arkeologi yang ada di sini ialah Tapak Arkeologi Kota Tampan (pusat pembuatan alat batu), Tapak Arkeologi Bukit Bunuh (tapak kesan impak dari batu metrolit), Tapak Arkeologi Gua Gunung Runtuh (Perak man dijumpai), Tapak Arkeologi Bukit Jawa (debu gunung berapi Toba dijumpai), Tapak Arkeologi Gua Kajang, Tapak Arkeologi Gua Harimau, Tapak Arkeologi Gua Ngaum, Tapak Arkeologi Gua Asar, tapak Arkelogi Gua Puteri, Tapak Arkeologi Gua Teluk Kelawar, Tapak Arkeologi Gua Badak, Tapak Arkeologi Gua Dayak dan sebagainya.Korang juga boleh melihat petak-petak eskavasi yang masih ada di tapak-tapak ini hasil daripada kerja-kerja penyelidikan para penyelidik terdahulu. Tapi sebelum korang pergi ke sini...pastikan korang telefon dulu kakitangan di sini atau menulis surat secara formal sekiranya korang datang dalam kumpulan yang besar dan memerlukan jurupandu untuk taklimat di dalam galeri. Kalau tak.....korang kena layan diri korang sendiri...Kat sekitar Lenggong ini juga ada taman rekreasi untuk keluarga. Pekannya pula...ala-ala pekan koboi. Aku kalau gi Pekan Lenggong ni...memang tak sah kalau tak pekena sup dekat Jabatan Pertanian. Memang tebaik laa!!

Jangan lepaskan peluang untuk melawat ke Galeri Arkeologi Lenggong nii...memang lain daripada yang lain. Tapi kalau tak salah aku...galeri ini sekarang dalam proses untuk kerja-kerja menaiktaraf untuk kemudahan pengunjung...galeri nii nak dibesarkan lagi. Pesekitarannya pula memang mendamaikan dan dikelilingi dengan pokok kelapa sawit serta bukit bukau. Banyak juga homestay dan resort yang di sediakan di kawasan ini untuk pengunjung menginap.

Sekian.

No comments:

Post a comment