Monday, 5 July 2021

Popia Carbonara Sesuai Untuk Minum Petang

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua apa khabar? Aku sentiasa doakan korang semua berada dalam keadaan yang sihat sentiasa hendaknya. Musim pendemik covid 19 nii jangan lupa untuk jaga diri dan jaga kesihatan. Stay at home kalau tak de urusan yang penting kat luar yea. PKP nii selalu buat kita rasa lapar dan nak mengunyah jer kan... Okey hari nii aku nak share 1 resepi untuk minum petang yang sangat mudah dan korang boleh buat untuk keluarga iaitu Popia Carbonara.



Aku menggunakan sos carbonara Jenama Prego sebab rasanya lebih sedap. Tapi apa pun terpulang kepada selera korang nak guna yang mana satu. Untuk sos carbonara ni saya menggunakan sos jenama Prego. Kalau korang guna sos carbonara Jenama Prego ni memang sangat mudah kerana tak perlu pun nak tambah garam atau pun bahan perisa yang lain. Sos carbonara ni dah cukup sedap dan berasa.



Bahan-Bahan untuk Inti

300gm Sos Karbonara (1 Tin)

Kulit Popiah

Lobak Merah (potong dadu)

1/2 Bawang Holland

3 Ulas Bawang Putih

200gm Ayam Cincang 

5 Jejari ketam (potong nipis)

Cendawan shiitake atau cendawan bulat (potong dadu)

1/2 sudu serbuk lada hitam

Cili padi (ikut suka)



Cara-cara

  1. Tumiskan bawang holland bersama bawang putih sehingga sedikit layu.
  2. Kemudian masukkan ayam cincang dan biarkan ayam separuh masak.
  3. Masukkan 1 tin sos carbonara. Kacau sehingga rata.
  4. Masukkan pula cendawan, lobak dan jejari ketam. Kacau dan masak sehingga kuah carbonara sedikit kering.



Untuk membuat popia pula... Sediakan kulit popiah. Letakkan inti secukupnya dan kemudian gulungkan popiah dengan kemas. Cara gulungnya... korang bentangkan kulit popiah secara diomand.... letakkan inti lebih kurang di 1/4 dari bahagian bucu bawah. Lepas tu lipat bahagian bucu bawah menutupi inti. kemudian bucu kiri dan kanan dilipat bertindih antara satu sama lain.  Setelah itu barulah digulung bahagian bawah naik ke atas. Untuk gam pula, korang boleh gunakan telur ataupun tepung yang dibancuh dengan sedikit air sebagai pelekat kulit popiah yang di sapu pada bahagian bucu atas. Goreng sehingga kekuningan. Dah pun siap!!



Memang sedap giler. Rugi kalau korang tak cuba buat. Untuk 1 tin carbonara ni korang boleh dapat dalam 50 biji popia. Aku siap bagi kat jiran-jiran terdekat dan ada yang nak beli popia aku nii sebab diorang kata sedap. kalau dicicah dan sos cili lagi terasa keenakkannya.



Sesuai untuk minum petang. Kalau korang buat banyak korang boleh frozenkannya kat peti ais dan bolehlah disimpan untuk minum petang keesokkan harinya atau pun untuk breakfast. Selamat Mencuba yea.

Sekian.

Thursday, 24 June 2021

Paint By Number Aktiviti Yang Sesuai Dan Menarik Di Masa PKP Nii

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Hai korang semua… Apa Khabar hari nii? Semoga semuanya berada dalam lindungan Allah SWT dan semoga selalu bergembira bersama keluarga. Dah setahun lebih kita terpaksa menghadapi pendemik covid 19 nii... diharap korang semua terus sabar dan tabah mengharunginya yea...



Hari nii... aku nak kongsi tentang satu aktiviti yang aku suka buat di masa lapang iaitu melukis dan mewarna. Walaupun adakalanya aktiviti ini memerlukan mood yang tinggi... Namun begitu bagi yang tak pandai sangat nak melukis aktiviti paint by numbers nii memang sangat la sesuai untuk korang. Bagi diri aku sendiri pun... kadang-kadang aku rasa xde idea dan mood nak melukis tetapi aku nak buat aktiviti sebegini. Paint By Number nii korang boleh beli kat Shopee memang best giler dan sangat-sangat berbaloi. 



Harganya tak la mahal pun. Aku beli kat Shopee... Harga RM 31.90 untuk sekali dengan frame. Yang tanpa frame harganya murah sahaja... RM 13.90. Semua dah siap dalam set tuu dengan warna arcylic, berus dan juga penyangkuk frame. Saiznya pula sangat la okey.... besar sikit dari saiz kertas A3 iaitu 40 cm X 50 cm. Yang saiz kecil pun ada 20cm X 20 cm untuk kanak-kanak.


Apabila korang nak beli paint by numbers nii... pastikan korang cari gambar kesukaan korang sebab aktiviti ini memerlukan kesabaran yang tinggi untuk melakukannya. Bagi yang tak sabar... nanti tersadai pulak lukisan nii tak siap diwarna. 

Sebelum korang nak start projek nii aku syorkan.... korang snap dulu canvas nii supaya apabila korang nak touch up balik untuk kemaskan lagi warna korang... orang boleh rujuk semula pada numbers warna gambar yang belum diwarna... lebih mudah. Aku pun touch up 3 kali untuk kemaskan warna agar lebih cantik. Ada juga syarikat paint by numbers nii yang memang dah sediakan 1 salinan nombor untuk mudah dijadikan rujukan. So korang tak perlulah snap gambar canvas ni sebelum mewarna.


Bila korang dah snap barulah korang boleh start mewarna. Korang boleh mulakan dari no 1 hingga ke no terakhir atau korang boleh start dengan ruangan no warna yang besar...contoh macam aku punya lukisan nii aku start dengan ruangan yang besar seperti awan. Atau korang boleh juga mewarna mengikut bahagian... mungkin korang nak start dari bahagian bawah naik ke atas. Terpulang kepada citrarasa korang.

Aktiviti nii memerlukan kesabaran dan tenang yang tinggi kerana ruangan menwarnanya kebanyakkannya kecil dan korang kena guna berus yang halus. Korang juga boleh jadikan aktiviti ini sebagai terapi diri kalau korang nak cuba kontrol panas baran korang. Haaa...haaa...haaa

Aku suka aktiviti nii kerana ia memberi ketenangan kepada minda dan jiwa aku... aku boleh relax sebentar seluruh badan aku daripada kerja-kerja yang memenatkan dan tensionkan aku.


Apabila dah siap mewarna korang boleh jadikan canvas nii sebagai hiasan dinding di ruang tamu mahupun di bilik. Cantik dan memberikan kepuasan bila hasil tangan sendiri dapat dijadikan dekor rumah. Selain itu korang boleh jadikan ianya sebagai hadiah juga. Oh ya ... bagi yang beli tanpa frame... korang boleh beli frame gambar atau tempah frame untuk korang bingkaikan lukisan korang nii.... mengikut citarasa korang. Selamat Mencuba yea...

Sekian.

Tuesday, 15 June 2021

Rumah Tradisional Orang Asli Di Daerah Cameron Higlands, Pahang

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Hai korang semua... Semoga semuanya ceria-ceria dan sihat sentiasa hendaknya. Hari nii aku nak citer tentang rumah tradisional Orang Asli yang terdapat di Daerah Cameron Highlands, Pahang. Rumah yang diperbuat daripada buluh tuu... dan ada yang dianyam. Kat Cameron Highlands masih banyak lagi rumah-rumah tradisional yang korang boleh lihat dan kebanyakkannya perlu menaiki 4W. Walau pun kerajaan ada menyediakan kediaman batu yang selesa untuk orang asli nii tetapi mereka lebih selesa dengan rumah tradisional kerana dikatakan lebih sejuk.

**maklumat yang aku tulis ini adalah berdasarkan kajian aku pada tahun 2002 - Kerja-Kerja Penyelidikan Awal, Rumah-Rumah Tradisional Suku Kaum Orang Asli Dari Rumpun Bangsa Semai (Suku Kaum Senoi), Di Kampung Sungai Ruil, Mukim Tanah Rata, Cameron Highlands, Pahang. Supaya boleh dijadikan rujukan untuk sesiapa sahaja.


Secara umumnya terdapat 4 jenis tempat kediaman Orang Asli Semai.

  1. Rumah Yeau (Deg Yeau)
  2. Rumah Ran ( Deg Ran)
  3. Rumah pisang sesikat (Deg Pisang sesikat)
  4. Rumah biasa.

Rumah Yeau

Rumah ini hanyalah berbentuk sementara dan dibina dipinggir ladang atau kebun yang bertujuan untuk menunggu padi yang masak untuk  mengelakan dari gangguan makhluk perosak seperti burung pipit, belalang tikus dan sebagainya. Biasanya dari rumah yeau ini akan dipasang tali ke kawasan ladang dengan objek-objek seperti tin yang digantung, baju kain yang diikat pada batang kayu yang apabila ditarik akan membunyikan tin atau menggerakan bahan yang digantung bagi menakutkan makhluk perosak tersebut.

Bentuk rumah sama seperti rumah pisang sesikat cuma yang membezakan dari segi tiang dan lantainya sahaja. Rumah ini tinggi dari tanah. Pengunaan rumah ini hanya bergantung pada padi atau tanaman lain yang ditanam sementara menunggu masak dan dituai. Selepas padi atau tanaman tersebut dituai rumah ini tidak digunakan lagi akan digunakan dan hanya akan dibina pada musim penanaman yang akan datang jika mereka tidak berpindah ketempat lain. 



Rumah Ran.


Ruman Ran ini adalah rumah persinggahan dan dibina dalam bentuk sementara ataupun  tetap. Untuk Rumah Ran yang tetap, bahan bahan binaan yang digunakan adalah  dari bahan yang tahan lama dan lebih kemas, tetapi jika untuk sementara ianya dibuat secara ala kadar sahaja


Fungsi rumah ini dibina ialah untuk persinggahan ketika mencari rotan dihutan,  menunggu padi, memburu, menunggu buah dan ketika sedang membuka sebuah ladang baru.  Ianya dibina diatas pokok supaya selamat daripada binatang buas seperti harimau, gajah, beruang dan sebagainya.


Untuk membuat rumah ran beberapa batang kayu disambung ke dahan dahan kayu sebagai tokok tambah kepada dahan-dahan yang sedia ada. Atap diperbuat daripada bertam dan serdang. Lantai diperbuat dariopada buluh, kayu dan diikat dengan rotan.

Rumah Ran tidak ada bentuk khas, kerana ia bergantung kepada bahan-bahan semula jadi yang ada di sekeliling tempat pembinaan. Ianya tidak ada bentuk yang tetap bergantung kepada tujuan dan cara ia dibina. 
 



Rumah Pisang Sesikat


Rumah pisang sesikat biasanya dibina di tepi-tepi sungai, ladang atau pun di dalam hutan sebagai tempat berteduh daripada hujan dan panas. Rumah ini dibina dengan menggunakan empat  batang tiang manakala atapnya pula dibina daripada daun bertam atau daun serdang. Lantainya daripada pokok bertam atau buluh yang dibelah atau dari batang kayu kecil yang diletakkan di atas tanah. Rotan atau akar digunakan sebagai bahan untuk mengikat.


Bentuk rumah pisang sesikat ialah empat segi dan atapnya mencerun dari atas sampai ke permukaan bumi. Kekerapan penggunaanya bergantung kepada tujuaan ia dibuat. Jika ianya dibina di ladang, ianya selalu digunakan tetapi jika  di tepi sungai ia digunakan ketika mencari ikan atau sebagai tempat persinggahan sementara. Jika ianya dibina di dalam hutan ia digunakan sebagai tempat berehat setelah penat bekerja mencari rotan, petai, buah-buahan, menyumpit dan sebagainya. 



Rumah Biasa


Mempunyai berbagai-bagai bentuk terpulang kepada kreativiti seseorang individu tetapi kebiasaannya rumah dibina dalam bentuk segiempat dan ditambah sedikit anjung untuk dapur. Bentuk hampir sama dengan rumah tradisi orang Melayu di Malaysia. Tiang rumah diperbuat daripada kayu bulat. Atap dan dindingnya daripada daun bertam dan serdang. Rotan digunakan untuk mengikat. Manakala lantainya pula daripada pokok bertam, buluh, kayu yang telah dibelah.


Kehidupan di masa silam dipengaruhi oleh keadaan persekitaran dimana rumah atau tempat kediaman hanya digunakan sebagai  tempat untuk berehat atau tidur sahaja dan tidak timbul persaingan untuk membina rumah yang cantik dan selesa. Mungkin kerana bahan tersebut sahaja yang ada dan mereka sering hidup berpindah-randah. Walau bagaimanapun rumah orang Asli Semai telah banyak berubah mengikut peredaran masa yang telah menukarkan corak budaya mereka. Mereka  sekarang telah menetap di sesuatu  tempat yang mempunyai perkampungan, tanah bergezet, bercucuk tanam dan mempunyai rumah yang agak cantik dan selesa bergantung kepada kewangan masing-masing.


KEPERCAYAAN DAN PANTANG LARANG MENGENAI RUMAH ORANG  ASLI SEMAI


Berikut adalah beberapa pantang larang yang diamalkan oleh Orang Asli Semai ketika atau semasa


i. Membina rumah baru


ii. Pindah kerumah baru

iii. Didalam rumah baru

Larangan semasa membina rumah baru

Kedudukan rumah dilarang menghala laluan matahari kerana ini akan mengakibatkan penghuni rumah berkenaan kelak akan demam dan sakit. Kerja-kerja  memasang rumah di waktu senja juga adalah dilarang dan pada hari-hari yang dianggap tidak baik iatu 15, 16 dan 17 kerana ini dipercayai penghuni rumah berkenaan tidak akan tenteram dan aman bila menduduki rumah tersebut.

Sebelum rumah dibina pawang atau bomoh akan menjampi kawasan pembinaan tersebut untuk menghalau hantu-hantu yang dipercayai ada jika tidak hantu-hantu itu akan menggangu penghuni rumah tersebut

Kayu alang dan gelegar serta lain-lain pemasangan semasa pembinaan rumah hendaklah dipotong mengikut segi rumah tersebut supaya tidak tertinggal lebihan kayu tersebut.
 

Pindah ke rumah baru


Bila sebuah keluarga berpindah ke rumah baru, sedikit jamuan, upacara bersemah atau tepung tawar diadakan bertujuan untuk menjamu hantu-hantu atau makluk halus. Jika tidak dilakukan keluarga yang baru berpindah dipercayai akan diganggu oleh hantu atau makluk halus. Tetamu pertama yang datang secara bertandang ke rumah tersebut dari kampung atau tempat lain dikehendaki bermalam di rumah tersebut jika tidak ianya akan didenda. Sebelum berpindah ke rumah  yang baru  siap dibina,  tiang seri rumah tersebut mestilah  dijampi dahulu oleh bomoh atau pawang. Tiang seri atau sudut  rumah tersebut akan dipangkah dengan kapur atau bedak yang telah dijampi dan jika tidak hantu akan  menggangu penghuni rumah tersebut.


Pantang larang dalam rumah baru


Tidak boleh jatuh dalam rumah yang sedang dalam pembinaan. Kalau jatuh ini membolehkan  mendatangkan sial atau kurang sihat kepada penghuni rumah tersebut.

Seseorang yang akan bermalam di rumah yang baru dibina eloklah bermalam sehingga 3 malam dan jika kurang daripada itu boleh mendatangkan perkara yang tidak baik pada tuan rumah. Adalah dilarang juga jika tidur atau pindah ke rumah yang masih belum siapa dibina sepenuhnya. Kanak-kanak  juga dilarang menagis di rumah tersebut kerana ini tidak akan membawa tuah pada penghuninya. 


Agama



Majoriti menganut Agama Bahai dan sedikit yang menganut Animisma dan hanya sekeluarga menganut Kristian. Ugama Bahai ini difahamkan menular masuk ke kampung ini tanpa disedari sejak awal 70–an lagi. Ianya difahamkan datang dari Amerika Latin. Pengembang agama tersebut ke sini adalah dari kaum Benggali, India dan China. Penganut Agama Bahai ini selalunya mengadakan upacara sembahyang mereka pada hari minggu di salah sebuah bangunan di kampung ini. 


Menurut pihak JHEOA, mereka tidak boleh menyekat apa saja jenis ugama yang menyerap masuk ke perkampungan Orang Asli ini kerana atas dasar kebebasan agama, kecuali ajaran sesat ataupun yang menentang kerajaan.


Bahan-bahan binaan yang digunakan ialah :

i. Atap – Daun Nipah., Daun Terai dan Zink

Zink paling banyak digunakan kerana mudah didapati dan bahan-bahan seperti daun nipah dan terai semakin susah didapati. Daun-daun ini mereka perolehi dari hutan di sekeliling perkampungan ini. Daun terai ini berbentuk kipas dan gambarnya disertakan bersama laporan ini.


ii. Dinding – buluh digunakan untuk semua rumah kediaman di sini untuk

Membuat dinding. Buluh-buluh ini mereka perolehi dari hutan disekeliling perkampungan ini juga. Buluh-buluh ini dibelah dan dipecahkan menjadi rata dan dipasang sebagai dinding dengan bahagian luar buluh dipasang dibahagian dalam rumah manakala bahagian dalam buluh dipasang di bahagian luar dinding.


iii. Lantai – juga menggunakan buluh yang diperolehi dari tempat yang sama dan dipasang dengan 2 cara :

a)   buluh dibelah sama seperti dilakukan ketika untuk membuat dinding,

dibelah dan dipecahkan menjadi rata dan bahagian luar buluh dipasang dibahagian dalam rumah dan bahagian dalam buluh pula dipasang dibahagian luar rumah.

b)   buluh dibelah empat dan dipasang jarang-jarang sebagai lantai samada dengan cara diikat dengan rotan ataupun dipaku ke kayu di bahagian lantai. Bahagian luar buluh dipasang dibahagian dalam rumah dan bahagian dalam buluh pula dipasang dibahagian luar rumah.

iv. Tiang dan alang

Tiang dan alang adalah dipilih dari jenis kayu yang pelbagai dan juga didapati dari hutan-hutan disekeliling kampung ini. Kayu yang dipilih tidak tetap pada satu jenis sahaja, dan ianya dipih atas dasar kekerasan dan ketahanan dan ini dipilh berdasarkan pengalaman sahaja. Pemilik juga tidak tahu nama kayu yang dipilih.

v. Pintu

Kebanyakan pintu masuk ke rumah telah diubahsuai dengan menggunakan plywood dan papan biasa, manakala ada juga yang menggunakan buluh sama seperti teknik membuat dinding dan lantai. Pintu di bahagian dalam rumah pula ( ke bilik atau kedapor) ada yang tidak berdaun dan hanya ditutup dengan kain langsir sahaja atau dibiar begitu sahaja.

vi. Tangga

Bentuk dan bahanyang digunakan untuk membina tangga adalah berbeda   di antara satu rumah dengan rumah yang lain, tetapi kebanyakannya menggunakan kayu yang sama dengan jenis kayu yang dibuat tiang. Ada juga yang menggunakan kayu beluti yang dibeli sebagai tangga rumah. Palang-palang tangga ini ada yang diikat dengan rotan dan ada juga yang dipaku.

vii.Tingkap

Kebanyakan tingkap adalah bersaiz kecil dan tidak berdaun dan ada rumah yang tidak bertingkap langsung. Ada juga tingkap rumah yang berpalang dan memanjang serta ditutup dengan langsir sahaja tanpa daun tingkap. Jika ada yang berdaun, ianya ada yang dibuat dengan menggunakan plywood ataupun buluh yang sama ciri-ciri pembuatannya.
  
  
Kalau korang hendak merasai kehidupan sebegini... di Kampung Ruil Tanah Rata ada disediakan penginapan untuk disewa. Harganya juga murah dan di kelilingi bukit-bukau. Terasa sangat sejuk di waktu pagi... dengan kabus. Korang juga boleh pergi melihat keadaan rumah-rumah orang asli di Daerah Cameron Highland ini kerana kebanyakkan mereka sangat mesra.

Sekian.

**jangan lupa yea...follow blog aku nii

Wednesday, 9 June 2021

Bagaimana Nak Mulakan Aktiviti Berkebun Di Rumah

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Haiii korang…. Apa khabar hari nii? Semoga semuanya dilindungi Allah SWT dan berada dalam sihat walafiat. Stay safe yea… Bersama la kita berdoa semoga semuanya kembali seperti sediakala. Amiin.

Ada tak yang macam aku…. Suka buat aktiviti berkebun kat rumah. Selain dapat menjimatkan duit… dapat juga mengeluarkan peluh dan mengurangkan stress kan… Untuk korang yang baru nak berjinak-jinak dengan menanam nii... aku syorkan beberapa tips.

Biji Benih...betik, lemon, cili benggala (merah, kuning, hijau)


Yang pertama korang perlu lakukan adalah... korang tanam tanaman dapur.... seperti cili, tomato, daun kunyit, daun pandan, bayam brazil, daun kesum... korang cari tanaman yang korang suka makan. 

Pokok Salad

Yang ke dua... korang kena check dulu halaman rumah korang... kecil atau besar. Kalau yang besar tu memang tak de masalah seperti rumah kampung sebab banyak ruang boleh menanam. Rumah yang tak de ruang nii yang bermasalah sikit sebab kena buat perancangan yang betul. Kalau ruang besar boleh tanam terus atas tanah tetapi kalau ruang kecil...kenalah menggunakan pasu..

Menanam,,,pokok baru

Yang ke tiga... cara korang nak tanam dan semai pokok tanaman. Kalau rumah jenis taman perumahan dan apartment... ruang agak terhad dan korang perlu tanam dalam pasu. Kawasan rumah aku agak terhad... so aku kena guna pasu untuk menanam dan Aku beli pasu kat Eco RM 2.10... jimat kan... Pasu yang korang nak beli kena ada 3 jenis.... iaitu untuk semaian biji benih, yang saiz sederhana dan yang saiz besar. Kalau kat kedai Eco...harga tetap sama RM 2.10 sama ada saiz kecil atau pun besar.

Bayam Brazil

Bila korang dah dapat 3 cara nii... barulah boleh pergi ke langkah yang ke empat.... iaitu bahan mentah. Cara yang paling mudah adalah menggunakan bahan mentah yang korang sememangnya beli untuk memasak. Contoh cili padi... korang belah dua dan ambik bijinya dan kemudian semai. Begitu juga tomato... kunyit... daun bawang... dan lain-lain. 

Bagi sayuran hijau pula... kebanyakkan pasaraya sekarang menjual sayuran yang berakar. Korang boleh guna akarnya untuk korang semai semula sayuran tersebut. Untuk permulaan aku cadangkan korang hanya semai beberapa jenis pokok dulu sebagai percubaan... mungkin korang boleh start dengan 5 jenis pokok dahulu. Korang juga boleh beli bijih benih yang ada jual di kedai Eco RM 2.00 dan juga MR Diy..


Koleksi tanaman

Ke Lima... adalah tanah. Aku cadangkan korang beli jer tanah yang kat kedai Eco RM 2.00 memang berbaloi... Untuk lagi bagus.. korang boleh beli tanah di Jabatan Pertanian. Aku beli RM 6.00 satu beg.


Ke enam... adalah baja. Jangan lupa untuk baja pokok korang sebulan sekali.... ikut pada kesesuaian. Ikut keperluan yea... baja buah, baja daun, baja penggalak akar dan lain-lain. 

Jenis baja yang aku guna

Ke tujuh... apabila tanaman korang dah besar... cuba check daunnya... takut ada serangan serangga... dan jangan lupa untuk menggunakan racun perosak yang sesuai supaya pokok korang tak rosak dan mati. Pokok cili selalu diserang oleh Bena (ulat putih-putih kat belakang daun). Pokok limau dan limau purut pula selalu kena serangan ulat beluncas.... daun-daun muda akan menjadi santapan mereka nii. Pokok terung aku pula kena serangan ladybird... daun berlubang-lubang dimakannya.

Pokok Tomato

Ke lapan... apabila tanaman korang dah tinggi lebih kurang 10 inci... sekiranya pokok korang terlampau banyak daun... korang kena buang daunnya hingga seakan-akan jarang supaya semua daun kena cahaya matahari. Ini untuk pokok seperti pokok cili, pokok kekacang dan tomato yea. Ada jenis pokok yang terlampau banyak daun tidak dapat mengeluarkan buah... kerana semua zatnya telah diserap oleh daun.

Pokok Bawang

8 tips nii aku bagi berdasarkan pengalaman aku... sebaiknya korang minta pandangan dari yang pakar jika korang mengambil serius tentang penanaman. Pokok yang cepat mengeluarkan hasil adalah cili padi, tomato, bendi, labu, kunyit, bayam brazil, daun bawang dan betik. Jiran tetangga aku kat sini pun ramai yang minat berkebun... kami bertukar-tukar bijih benih dan juga anak-anak pokok. Macam sistem barter... jimat tak perlu membeli. 

Yang terakhir aku nak pesan... jangan mudah mengalah. Kadang-kadang tanaman yang kita tanam tu tak hidup/bercambah. Kadang-kadang baru jer nak membesar.... mati pulak... mungkin terkurang air atau terlebih air. Aku pun macam tu... berkali-kali cuba. Anggap ianya sebagai menimba ilmu dan sebagai aktiviti yang sihat. Ianya merupakan proses pembelajaran untuk kita. Selamat mencuba yea..

Sekian.

Tuesday, 1 June 2021

Cara Membuat Roti Jala Jelita Yang Cantik Menawan

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua apa khabar? Aku sentiasa doakan korang semua berada dalam keadaan yang sihat serta dilindungi Allah SWT. Jangan lupa  stay at home kecuali bagi yang kena bekerja tuu. Aku kena buat kerja secara BDR (Bekerja Dari Rumah)... memang stress weii. Kalau kat rumah nii korang tahu jer laa...kerja sediada pun tak habis-habis... pagi dah kena buat breakfast... pastu basuh kain... kemas rumah... baru jer nak rehat jab dah kena masak untuk tengahari.... macam-macam kerja laa. Tengah-tengah buat kerja rumah... bos pulak whatapp macam-macam kerja ofis pulak nak kena buat... semua nak urgent!!.... dah la line celcom kat rumah aku nii memang teruk giler.... memang stress korang... kadang-kadang rasa macam nak hempas jer laptop nii... haaa....haaa...haaa....




Stress kan PKP nii... cara nak hilangkan stress...jom kita buat Roti Jala Jelita yang cantik menawan hingga hati pun tertawan... Sebenarnya tak susah pun buat Roti Jala Jelita nii... resepinya still sama macam roti jala yang asal/asli. Yang bezanya hanya pada warnanya sahaja...



Bahan-Bahan:

3 Cawan Tepung Gandum
3 Cawan Air
1 Biji Telur
2 jenis pewarna
1/2 Sudu Teh Garam

2 sudu minyak masak



Cara-Cara:

1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas kecuali pewarna dan kacau sebati. Atau korang boleh guna blander jer... lagi mudah dan cepat.
2. Tapiskan adunan menggunakan penapis santan supaya tidak berketul dan halus.
3. Bahagikan adunan tadi kepada 2 bahagian untuk diwarnakan. Kemudian titiskan pewarna kesukaan korang ke dalam adunan tadi dan kacau hingga sebati.

4. Kemudian masukkan adunan tadi ke dalam botol (sebaiknya guna botol yang ada 5 muncung). Cuba dahulu sama ada adunan mudah keluar dari acuan botol atau tidak.

5. Jika susah keluar, tambahkan lagi sedikit air dan kacau sebati.
6. Bakar adunan di atas kuali leper hingga garing di bawahnya dan tidak melekat.
7. Bila dah masak diangkat dan letakkan di atas pinggan.
8. Kemudian lipat hujung bahagian kanan dan kiri hingga bertemu di tengah-tengah.... gulungkan bahagian bawah hingga ke atas. Dah siap roti jala korang..




Tak susah pun buat roti jala nii kan!!… Cuma korang kena rajin sikit laa. Aku pun baru pertama kali cuba... dan berjaya. Untuk bancuhan ini korang akan dapat dalam 12 hingga 15 biji roti jala (boleh makan untuk 2 hingga 3 orang). Sekiranya korang mempunyai famili yang ramai... pandai-pandai laa korang ejuz yea... selalunya aku guna 1 kg tepung gandum... supaya boleh bagi kat jiran-jiran.



Semasa korang nak menjala roti ini di atas kuali....buat dengan perlahan supaya corak jalanya dapat dibentuk cantik. Kalau korang buat laju-laju jalanya akan putus-putus. Besar roti jala ini ikut pada korang punya kehendak dan juga saiz kuali. Oh yaa...nak lipat roti jala nii kena waktu panas-panas (selepas angkat dari kuali) untuk nampak lipatannya cantik dan kemas. Kalau korang lipat waktunya roti nii sejuk...lipatannya jadi tak cantik dan mungkin terkoyak.



Cara untuk melipat roti jala nii ialah...mula-mula korang lipat dahulu kiri dan kanannya... kemudian dari bahagian hujung bawah korang gulung hingga ke atas. Mudah jer kan! kan! Ada juga yang buat bentuk tiga segi... Bagi aku yang paling mudah dibuat adalah bentuk gulung. 




Untuk bahan-bahan bagi membuat Kuah Kari Ayamnya pula ialah...

Bahan-Bahan 
1/2 ekor ayam dipotong kecil
2 biji kentang potong dadu atau belah kepada dua atau 4 bahagian pun boleh
3 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih ditumbuk halus/ kisar
4 ulas bawang merah ditumbuk halus/kisar
1 cm halia ditumbuk halus/kisar
4 sudu besar rempah kari ayam
2 sudu kecil cili kering blend
3 sudu makan serbuk ketumbar/ tumbuk ketumbar
sikit saja air asam jawa/ 1 keping kecil asam keping
1 kotak santan kara atau sebarang jenama/santan sebenar
air secukupnya untuk kuah
sikit minyak
garam & perasa secukupnya
bunga lawang, kayu manis dan biji pelaga
daun kari 3 tangkai






Cara-Cara 
1. Panaskan minyak, masukkan hirisan bawang merah, daun kari dan tiga sekawan kayu manis. Biarkan sehingga terbit bau.

2. Masukkan bahan yang ditumbuk dan bahan campuran rempah. Kacau dan biar hingga wangi.

3. Masukkan isi ayam dan sedikit air. Biar mendidih dan  ayam hampir masak.

4. Masukkan bahan-bahan lain seperti ubi kentang, santan, garam & perasa dan masak hingga kentang empuk. 

5. Renihkan kuah dengan api yang kecil sehingga terbit minyak.

6. Biarkan secukup rasa.

7. Sedia untuk dihidangkan bersama roti jala.



Mudah jer kan nak buat. Hari-hari rasa nak buat dengan pelbagai gabungan warna. Kalau bagi kat jiran pun jiran akan rasa terperanjat dan seronok. Boleh juga dijadikan buah tangan bila pergi melawat saudara mara kan... Selamat Mencuba.

Sekian.

Tuesday, 25 May 2021

10 Aktivti Yang Aku Lakukan Di Musim PKP Nii

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua apa khabar? Aku sentiasa doakan korang semua berada dalam keadaan yang sihat serta dilindungi Allah SWT. Bagi yang terkesan dengan pendemik covid 19 nii….aku harap korang terus bersabar dan kuatkan hati menghadapinya. Walaupun ianya bukan mudah tetapi hidup kena diteruskan juga…. semoga musibah ini berlalu pergi dengan segera dan hidup dapat kembali normal seperti sediakala.

Aku pasti ramai yang rasa bosan kerana tidak dapat bergerak bebas seperti selalu dan rasa terkurung di rumah. Aku pun macam tuu… kadang-kadang otak nii dah jadi buntu. Aku rasa perempuan lebih terkesan terutama isteri dan juga kaum ibu. Kerja non stop kat rumahhusband dan anak-anak pulak dok terasa lapar jer kan… ada yang plan nak berdiet pun tak jadi dibuatnyer… badan makin mengembang bagai dipam-pam jer.

Okey laa... bagi mengurangkan rasa stress.... Aku just nak share 10 aktiviti aku di musim PKP nii… apa yang telah aku buat. Untuk pengetahuan korang…. aku baru jer pindah rumah sebelum bulan puasa hari tu…

Jadi aktiviti pertama aku kena buat terutama lepas Raya adalah mengemas barang-barang yang masih ada kat dalam kotak tuu. Bulan puasa memang aku tak larat nak mengemas… balik kerja dah terkejar pulak nak masak untuk berbuka.

Barang-barang yang belum dikemas....sakit mata tengok

Aktiviti Ke dua aku…. mengait pengikat langsir. Pada awalnya aku bercadang nak jahit jer pengikat langsir nii tetapi mesin jahit aku dah rosak. Alternative yang aku ada adalah dengan mengait sebab aku nak buat kelainan sedikit. Aku target nak siapkan dalam tempoh PKP nii.

Mengait Pengikat Langsir

Aktiviti ke tigaberkebun. Aku memang suka berkebun. Aku menanam tumbuhan harian untuk keperluan dapur seperti cili padi, tomato, terung, cabai, halia, daun pandan, pokok limau purut, pokok daun kesum, pokok bunga kantan, pokok lemon, pokok cili benggala, pokok ketumbar, pokok kangkung, pokok daun bawang, pokok daun sup, pokok betik, pokok serai, pokok labu dan pokok bunga telang. Aku kira dah ada lebih kurang 25 jenis pokok yang aku tanam. Boleh jimat duit dan tak perlu keluar membeli belah sangat. Semua nii aku tanam dalam pasu jer… yang aku beli kat kedai Eco RM 2.


Pokok Cili Padi

Aktiviti ke empatberbasikal. Aku baru jer beli basikal... kebetulan pulak bulan nii memang turn aku dapat duit kutu. Aku beli 2 basikal kat Shopee... untuk aku dan husband... waktu lapang terutama sebelah petang kami boleh mengayuh mengelilingi taman perumahan kami... Kali pertama kayuh aku dapat menghabiskan 3 km... keesokkannya aku dapat kayuh hingga 10 km. Secara puratanya aku hanya mengayuh lebih kurang 5 km sahaja di waktu lapang dan bukannya setiap hari.

Berbasikal

Aktiviti ke limalayan movie, drama Korea (aku tengah layan citer Scandal dan Penthouse), rancangan dekor-dekor seperti HGTV (astro) atau pun chanel National Geografic untuk pengetahuan umum dan juga menambahkan ilmu berkaitan dengan bidang kerja aku. 

Layan HGTV


Aktiviti ke enam…. mencuba resepi baru…. antara resepi yang aku cuba adalah Roti Jala Jelita... cantik giler korang... rasa sayang jer nak makan. Aku cuba pelbagai gabungan warna dalam masa 2 minggu nii... Ada yang aku bagi kat jiran-jiran sebagai minum petang. Bertukar-tukar juadah...

Roti Jala Jelita

Aktiviti ke tujuh…. membaca buku atau pun novel. Dari PKP 1 aku cuba untuk membaca beberapa buah buku tetapi agak sukar disebabkan mata aku. Aku ada masalah rabun jauh dan juga rabun dekat. Jadi aku tidak dapat kepuasan sewaktu membaca disebabkan masalah mata aku ini...sebab aku kena ejuz jarak buku dengan mata aku.... agak sukar nak dapat jarak yang sesuai. Mungkin aku kena buat cermin mata baru yang dua kegunaan iaitu rabun dekat dan rabun jauh. 

Buku-buku yang baru selesai dibaca

Aktiviti ke lapanmelukis dan mewarna. Sekarang aku tengah giler buat paint by number.... best giler korang!! Boleh layan sampai kul 2 pagi buat benda nii. Benda nii aku beli kat Shopee... Harga RM 31.90 untuk sekali dengan frame. Yang tanpa frame harganya murah sahaja... RM 13.90. Semua dah siap dalam set tuu ada warna arcylic, berus dan juga penyangkuk frame. Saiznya sangat ok.... besar sikit dari saiz kertas A3 iaitu 40 cm X 50 cm. Sangat-sangat berbaloi beli... boleh dijadikan hadiah dan juga akiviti untuk anak-anak.

Paint By Number


Aktiviti ke sembilan…. manjakan diri atau merawat diri atau treatment diri. Aktiviti nii saja untuk suka-suka... kalau aku terlebih rajin aku akan buat untuk husband dan anak aku sekali. Korang boleh buat rendaman kaki dengan air panas/suam dan dicampur dengan sedikit garam bukit. Sebelum korang buat aktiviti nii dan untuk lagi rasa seronok... korang sediakan barang-barang korang tuu dalam tray ala-ala dekor spa. Pastu pasang diffuser dengan bauan aromatheraphy yang korang suka... aku suka bauan serai, halia, lemon dan limau nipis. Pastu baru la korang start manjakan diri.... sambil rendamkan kaki dengan air suam... korang boleh bersihkan muka dengan tisu basah... dan kemudian pakai pupur muka (facial mask). Setelah itu korang boleh pakai scrub bibir dan pelembap bibir. Jadi korang plan sendiri apa yang korang nak buat... boleh menjimatkan duit jugak tau.

Manjakan Diri Di Waktu lapang

Aktiviti ke sepuluh... mengecat. Lebihan cat yang aku guna untuk mengecat dinding.... aku gunakan untuk mengecat perabot-perabot lama aku yang warna gelap... aku cat bagi berseri dan cerah sedikit. Aku tak galakkan korang ikut cara aku guna cat dinding untuk cat perabot tetapi sekiranya korang nak berjimat... korang boleh guna cara aku nii. Sebaik-baiknya korang guna cat glossy yang sememangnya untuk perabot kerana lebih sesuai dan cantik. Kalau korang guna cat kapur... warna catnya tidak dapat bertahan lama kerana mudah terhakis. Disebabkan PKP kali nii kedai hardware banyak yang tutup... so buat sementara waktu aku guna jer cat apa yang ada.

Mengecat Rak Buku


Iniii adalah antara 10 aktiviti yang aku buat kat rumah semasa tempoh berkurung PKP nii. Sekurang-kurangnya ia dapat laaa mengeluarkan peluh dan dapat mengurangkan rasa stress.

Sekian.