Thursday, 6 May 2021

Bekebun di Halaman Rumah Yang Mulanya Hanya Sekadar Hobi

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua…Apa khabar hari nii…? Semoga semuanya berada dalam keadaan yang sihat. Jaga diri dan jaga kesihatan yea. Kes pendemik convid 19 semakin meningkat…sentiasa patut pada SOP tau. Dan sentiasa kuat dan tabah dalam mengharungi cabaran di musim PKP nii.

Hari nii aku nak citer tentang pengalaman dan hobi aku tentang bekebun. Halaman rumah aku tak besar pun...orang kata macam sekangkang kera jer. Rata-rata tamanan aku ditanam di dalam pasu yang dibeli di kedai Eco RM 2.10. Aku dan suami sememangnya minat bercucuk tanam terutama sekali untuk pokok untuk masakan kat dapur seperti serai, daun kesom, cili padi, limau purut, tomato, terung, bunga kantan, kunyit, bayam brazil, daun bawang dan lain-lain lagi.



Kebanyakkan tanaman ini adalah semaian aku sendiri dan untuk kegunaan sendiri. Ada dua pokok cili yang diberi oleh dua orang kenalan aku. Salah satunya cili berwarna putih. Sekarang aku ada 10 pasu pokok cili padi dan aku telah pun makan hasilnya. 


Pokok Pandan


Serai, halia dan daun kesom pula ditanam oleh suami aku. Pokok bunga kantan adalah pemberian kenalan aku di Melaka ini. Pokok pandan pula diberi oleh adik ipar aku...dah mula naik menghijau daunnya. Dah sebulan aku pindah ke rumah baru. Semasa aku tinggal di rumah lama tanaman aku kurang menjadi sangat. Kebanyakkan daun tanaman terdapat kesan terbakar matahari walau pun aku letak tanaman tersebut di bawah pokok mangga dan di bawah porch.


Pokok Kunyit

Alhamdulillah di rumah baru nii...tanaman aku makin menjadi segarnya dan menghijau walau pun cuaca di sini pun panas terik. Yang peliknya aku letak tanaman nii tanpa ada teduhan. 


Pokok Bayam Brazil

Kebanyakan tanaman yang aku tanam nii adalah tanaman yang mudah hidup dan kurang penjagaan. Walau Bagaimana pun...setiap tanaman perlukan penjagaan yang rapi...korang kena selalu siram dan bubuh baja jika perlu. Ada sesetengah tanaman...korang kena rajin buang daunnya supaya boleh mengeluarkan buah yang banyak....seperti pokok cili. Bayam Brazil pula...lagi banyak korang petik...lagi banyak daunnya keluar dan bercambah.


Pokok Bawang

Untuk dapatkan daun bawang...korang hanya perlu tanam bawang...begitu juga daun kunyit, korang perlu tanam kunyit dan ia akan keluar pokok yang menghasilkan daun kunyit. 


Pokok Bunga Telang

Untuk pengetahuan korang...aku dah pernah tanam pokok cili sebelum nii semasa kat rumah lama. Aku hanya dapat merasa hasiilnya sekali sahaja kemudian pokok ini mati. Kemudian aku cuba tanamnya lagi tapi still jangka hayatnya tidak panjang...baru naik tiga inci tinggi...kemudian ianya mati. Kali keempat barulah aku berjaya menanamnya sehingga mengeluarkan hasil.


Pokok Tomato

Begitu juga yang terjadi ke atas pokok tomato aku. Baru sahaja mengeluarkan buah dan tak sempat aku nak makannya...ia telah pun mati. Kali ke lima baru aku berjaya menanam pokok tomato ini.

Pokok Lemon yang aku tanam juga mengalami nasib yang sama seperti pokok cili dan pokok tomato... kali ke lima tanam baru menampakkan penumbuhannya  tetapi agak lambat.


Pokok Lemon

Pokok limau purut aku pula...di rumah lama tidak nampak penumbuhannya tetapi di rumah baru ini nampak ianya cepat tumbuh dan segar menghijau. 

Pokok bunga telang aku tanam sebagai pewarna masakan. Korang boleh guna bunga telang ini sebagai pewarna nasi kerabu dan pulut Tai-tai. Juga boleh juga dijadikan pewarna minuman.

Hasil dari tinjauan dan pengalaman aku....untuk menanam tanaman...yang paling penting adalah tanahnya. Korang kena beli tanah yang baik dan bersesuaian dengan tanaman tersebut. Semasa aku di rumah lama...aku banyak beli tanah di kedai harware dan ada juga husband aku beli secara COD.



Apabila pindah di rumah baru...ada jiran aku yang bekerja di Jabatan Pertanian. Beliau telah mencadangkan kepada suami aku untuk membeli tanah yang dijual oleh Jabatan Pertanian yang telah dibaja bersesuaian dengan tanaman terutama pokok cili. Aku telah mencampur tanah ini dengan tanah-tanah yang lama dan gaul hingga rata...kemudian barulah aku semai tanaman tersebut. 



Ternyata hasilnya sangat mengejutkan aku...tanaman aku cepat membesar dan tumbuh subur menghijau. Terasa seronok tengok pokok setiap kali penat balik dari kerja. Berbunga rasa hati bila pokok yang ditanam menghasilkan buah dan dapat dimakan. Pokok-pokok ini juga beri pengudaraan yang bagus kepada persekitaran rumah.




Berkebun juga dapat mengindahkan halaman rumah, dapat mengisi masa lapang dan juga dapat menyihatkan badan apabila menggunakan tulang empat kerat untuk menyegarkan dan menghidupkan tanaman di kebun.




Menariknya, Pakar Perubatan Keluarga Kementerian Kesihatan (KKM), Dr Sunita Suhimi dalam perkongsiannya, berkebun di keliling rumah merupakan antara aktiviti sihat yang boleh mengurangkan tekanan sepanjang tempoh berada di rumah.


Nak masak...petik jer bahan-bahan kat sekitar rumah. Memudahkan urusan memasak tanpa perlu pergi ke pasar atau kedai. Dan juga tak perlu nak berebut-rebut dan bersesak-sesak kat pasar. Yang penting dapat menjimatkan poket korang dan korang dapat makan makanan yang segar besama dengan keluarga...


Sekian.

Tuesday, 27 April 2021

Waahhh...Bestnyer Guna Pencuci Muka Some By Mi Bye Bye Blackhead Dari Korea Nii...

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua apa khabar hari ini...? Aku doakan semuanya sentiasa berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. Dah lama jugak aku tak buat review tentang produk kecantikan kan... So hari nii aku terpanggil nak buat sikit review tentang jenama Some By Mi untuk pencuci mukanya yang dipanggil bubble cleanser Bye Bye Blackhead 30 Days Miracle Green Tea Tox. Mungkin korang fikir aku dah ketinggalan zaman...sebab produk nii dah viral hampir 2 tahun yang lepas. 

Tetapi bagi aku...aku lebih suka tengok kesannya pada orang lain dahulu...kemudian baharulah aku cuba untuk try produk nii. Sebelum aku try sesuatu produk aku akan lihat testimoninya terlebih dahulu. Selain itu aku juga akan pastikan bahawa produk yang aku guna sebelum itu...habis digunakan sebelum membeli yang baharu. Aku tak nak ada pembaziran berlaku.



Akhirnya.... pada bulan lepas aku telah pun membeli  Bye Bye Blackhead 30 Days Miracle Green Tea Tox Bubble Cleanser nii untuk aku cuba. Ternyata aku cukup puashati dengan hasilnya setelah menggunakannya selama 20 hari. Korang boleh lihat kesannya dengan sekali cucian sahaja.

Produk ini bertujuan bagi membersihkan blackhead dan membersihkan kotoran di pori-pori wajah dalam tempoh 30 hari. Iklannya tentang produk nii ada dimerata-rata...membuat penonton terpukau dengan hasil yang ditampilkan. Aku banyak melihatnya di Facebook dan juga You Tube. Setelah melihat ramai testimoni yang sangat berpuashati dengan produk ini....menyebabkan aku pun membelinya di Shopee.... di laman aslinya dan produk ini dihantar dari Korea....dengan harga RM 59.40 untuk 120gm



Some By Mi Bye Bye Blackhead ini dikategorikan sebagai pembersih wajah. Tapi ada yang mengatakan ianya bukan sebagai pembersih make-up ataupun pengganti pencuci muka. Ianya diibaratkan sebagai cleansing tambahan setelah membersihkan wajah dengan facial wash sebelumnya. Tetapi aku menggunakannya sebagai produk pencuci muka sebab kat iklan diorang buat macam tuu...haaa...haaa...haaa.. Produk ini bukan sahaja boleh menghilang/mengurangkan blackhead tetapi juga whitehead. Aku sendiri mengalami masalah whitehead terutama di bahagian hidung dan bawah bibir.



Produk Some By Mi Bye Bye Blackhead ini mengandung BHA alami yang di ekstrak dari White Willow Bark, 16 jenis teh dan 240ppm Real Green Tea Extract. Cleanser ini memiliki PH yang cukup rendah, jadi cukup gentle untuk semua jenis kulit, bahkan untuk kulit sensitif pun boleh. Selepas menggunakan produk nii...korang boleh rasa kulit muka korang lembut dan licin. Best jer nak sentuh gitu....



Produk ini dikemas dengan botol berwarna hijau (Royal Green...cantik kan..) dengan dispenser yang dipump dan memiliki lock di bahagian lehernya. Isinya yang sebanyak 120 gm...boleh dipakai sehingga 2 hingga 3 bulan. Bertekstur gel berwarna hijau dan ada butiran kecil serta halus seperti scrub. Bauannya sangat  mendamaikan dan menyegarkan...sebab ada bauan teh dan juga mint. 

  


Cara Pemakaian Some By Mi Bye Bye Blackhead Bubble Cleanser

Step 1 : Korang pump produk nii secara 2 kali. Aplikasikan ke wajah dalam keadaan kering. Pastikan wajah korang tidak dibasahkan dahulu. Korang just sapu jer gel tu kat muka...jangan digosok-gosok.

 Step 2 : Kemudian biarkan sehingga 3-5 minit sehingga gel tersebut berubah menjadi buih halus yang mengembang.

 Step 3 : Setelah itu baharulah digosok-gosok pada wajah dengan lembut sampai hilang buihnya. Korang akan rasa kesat sikit dan susah sikit nak gosok kat muka sebab tidak menggunakan air. Kemudiaan barulah dibilas sampai bersih. Kemudian korang lihatlah hasilnya...



Bagi korang yang ada masalah blackhead dan whitehead tuu...korang gosok lebih sikit kat kawasan tersebut...terutama di bahagian hidung. Kesannya korang akan lihat blackhead/whitehead semakin kurang dan pipi yang pori-porinya besar pun terasa halus serta bersih. Secara peribadinya...aku sangat menyukai produk nii. Aku bagi rating 9/10.

Sekarang dah ada juga Some By Mi Bye Bye Blemish dan aku bercadang untuk membelinya pula. Selamat mencuba...

Sekian.

Wednesday, 21 April 2021

Bukhoor...Amalan Mewangikan Ruang Kediaman Untuk Menyambut Kedatangan Tetamu

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Korang semua apa khabar hari nii? Aku doakan semoga korang semua berada dalam keadaan sihat hendaknya. Hari nii dah pun memasuki 9 Ramadhan. Sekejap jer masa berlalu….lagi 21 hari dah nak raya kan… baju Raya dah beli ke…? Selalunya baju mestilah serba baru….ada juga yang menukar langsir dan perabot baru. Apa kata kali nii korang tambah satu lagi benda untuk Raya iaitu Bukhoor… Mesti ramai yang tak biasa dengar nama nii kan… tapi kalau aku sebut aromatherapy….mesti ramai yang tahu.

Aku mengenali Bukhoor nii pun secara tak sengaja....aku terjumpanya di youtube dan aku cuba mencari banyak maklumat mengenai bukhoor nii di youtube. Asalnya adalah kerana aku tak suka dengan bauan masakan aku yang aromanya terbau hingga ke ruang tamu rumah dan langsir-langsir rumah. Aku ada guna diffuser tetapi masih tak dapat menghilangkan bauan yang kuat kerana ruang tamu rumah aku jenis yang memanjang/ luas. Bila melihatnya di youtube aku terasa ingin mencubanya di rumah...kerana banyak kebaikkan yang boleh diperolehi dengan membakar bukhoor nii... Apa itu bukhoor yang sebenarnya...



Bukhoor nii berasal daripada Bahasa Arab yang merupakan campuran dari beberapa tanaman tradisional yang terkenal seperti gaharu, cendana dan minyak-minyak khususnya. Bakhoor ialah cebisan kayu (wood chip) yang direndam di dalam wangian (fragrance) untuk dibakar bagi mendapatkan haruman yang lebih lama dan wangi. Kebanyakkan orang Arab...mereka akan buat sendiri Bukhoor nii dengan memasaknya di dalam periuk dengan menggunakan bahan-bahan dan wangian yang mereka suka.

Biasanya bukhoor yang digunakan adalah dari cebisan kayu gaharu atau oudh. Imam Bukhari menyatakan bahawa oudh ialah bauan yang dapat menguatkan fizikal dan juga mental seseorangSelain kayu gaharu (yang nii paling femes dan digemari ramai), kulit kayu lain boleh dijadikan sebagai bahan bakar, iaitu kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pala kayu agar


Bukhoor

Bukhoor ini akan dibakar menggunakan arang dan ia akan menghasilkan asap yang berbau harum untuk menambah haruman di dalam kawasan rumah, pakaian dan juga anggota badan. Amalan mewangikan ruang kediaman merupakan salah satu cara untuk menyambut kedatangan tetamu. Kebiasaannya, ia akan dibakar di atas tempat khususnya yang diberi nama mabkhara dengan menggunakan arang. Arang yang digunakan ialah arang dari sabut kelapa.

Penggunaannya masih menjadi tradisi di timur tengah dan biasanya digunakan dalam acara-acara tertentu atau pada waktu-waktu yang diperlukan seperti berlaku kematian, ketika perayaan dan juga digunakan setiap hari bagi memberikan haruman yang baik di dalam rumah. Namun, amalan ini masih lagi kelihatan asing dan ganjil dalam masyarakat kita.


Mabkhara

Dengan kehidupan yang semakin sibuk dan stress, korang boleh membakar bukhoor sebagai satu terapi kepada badan dan otak korang. Bauan yang harum ini memberikan aura-aura positif di sekitar kawasan rumah dan yang terpenting dalam diri.

Membakar bukhoor ketika berzikir, membaca al-Qur’an, berada di majlis ilmu, hukumnya sunnah berdasarkan sukanya Nabi Muhammad pada sesuatu yang harum dan Nabi sangat suka dengan wangi-wangian. Rasulullah sering memakainya dan mendorong para sahabat untuk menggunakannya. (kitab Bulghot ath-Thullab halaman 53-54).


Arang dari sabut kelapa

Sahabat-sahabat (dari Imam Syafi’i) berkata: Sesungguhnya disunnahkan membakar bukhoor (wangian atau kemenyan) berdekatan dengan mayat karena terkadang ada sesuatu yang muncul maka bau kemenyan tersebut boleh mengalahkan/menghalanginya.

(Al-Majmu’ Syarh Muhadzdzab juz 5 halaman 160).

Dan membakar bukhoor saat majlis dzikir, atau majlis pengajian itu sudah dicontohkan oleh Imam Malik RA, seperti yang dijelaskan dalam biografi Imam Malik RA yang ditulis di belakang Kitab Tanwirul Hawalik Syarah Muwattho' Malik Imam Suyuti. Juz 3 no 166

قال مطرف كان مالك إذا أتاه الناسخرجت اليهم الجارية فتقول لهم يقول لكم الشيخ تريدون الحديث أو المسائل؟ فإن قالوا المسائل خرج اليهم وافتاهم وان قالوا الحديث قال لهم اجلسوا ودخل مغتسله فاغتسل وتطيب ولبس ثيابا جددا وتعمم ووضع على رأسه الطويلة وتلقى له المنصة فيخرج اليهم وعليه الخشوع ويوضع عود فلا يزال يتبخر حتى يفرغ من حديث رسول اللهصلى الله عليه وسلم

Mutrif berkata: Apabila orang orang mendatangi kediaman Imam Malik RA, maka mereka di sambut oleh pelayan wanita beliau yang masih kecil lalu berkata kepada mereka, "Imam Malik bertanya apakah anda semua mahu bertanya tentang hadits atau masalah keagamaan?



Jika mereka berkata "masalah keagamaan" maka, Imam Malik kemudian keluar kamar dan berfatwa, jika mereka berkata "hadits" maka beliau mempersilahkan mereka untuk duduk, kemudian beliau masuk ke dalam kamar mandi, lalu mandi, dan memakai minyak wangi, kemudian memakai pakaian yang bagus, dan memakai sorban. Dan di atas beliau memakai selendang panjang di atas kepalanya, kemudian di hadapan beliau di letakkan mimbar (dampar) dan setelah itu beliau keluar menemui mereka dengan khusu' lalu dibakarlah bukhoor hingga selesai dari menyampaikan hadits Rosulullah .

 


Mengikut sunnah, Baginda dan para sahabat akan membakar wangian ini ketika berada dalam majlis-majlis ilmu, berzikir, membaca al-Quran atau sebagai haruman di dalam rumah.

كان بن عمر إذا استجمر استجمر بالوة غير مطراة أو بكأفور يطرحه مع الألوة ثم قال هكذا كان يستجمررسول الله صلى الله عليه وسلم

Maksud: “Ibnu Umar membakar wangian ini dengan haruman yang tiada campuran serta dengan kafur (tumbuhan) yang dicampur kemenyan, kemudian beliau berkata: “Seperti inilah Rasulullah SAW beristijmar (membakar wangian).” (Hadis Riwayat Muslim, no. 2254)



Kelebihan Bukhoor

Wangian ini dikatakan mempunyai amalan dengan kehidupan moden pada masa ini, iaitu pati minyak wangi yang dihasilkan adalah daripada tumbuhan seperti lemon, lavender dan pudina yang berfungsi sebagai penenang dan penawar penyakit.

1 – Penawar Stres

Imam Bukhari mengatakan bahawa bauan jenis ini mampu menguatkan fizikal dan juga mental. Ia boleh dijadikan sebagai salah satu terapi kepada badan dan otak seseorang. Memberikan ketenangan fikiran dan jiwa serta menghilangkan stress terutama buat ibu-ibu yang penat urus rumah tangga, anak dan kerjaya.

Selain daripada memberikan aroma yang positif kepada mental anda, ia juga dapat menyebarkan aura positif kepada sekeliling seperti halaman rumah dan penghuninya akan lebih sihat. Malah pada bulan Ramadhan, kayu gaharu dibakar didalam masjid bagi mengeluarkan bau harum untuk keselesaan para jemaah.

2 – Asapnya Tidak Melemaskan

Menurut kajian yang telah dilakukan oleh beberapa golongan ilmuwan, asap yang dilepaskan adalah tidak melemaskan kerana ia mengeluarkan oksigen yang berupa wangian.

Buat mereka yang menghidap penyakit asma atau yang seumpamanya, tidak perlu risau kerana ia tidak akan menjejaskan pernafasan.

3 - Mengusir jin dan syaitan serta pendinding dari makhluk halus

Berupaya mengusir jin dan syaitan dari rumah dan juga dari dalam badan. Rumah yang sentiasa diwangikan dengan bukhoor setiap hari dibenci oleh jin, syaitan dan makhluk-makhluk halus yang jahat. Terapi dan perawatan khusus bagi masalah sihir dan gangguan makhluk halus.

4. Meningkat daya ingatan

Membantu meningkatkan ion-ion positif dalam badan dan menguatkan daya ingatan terutama utk para penghafal Al Quran, pelajar dan anak anak. Melapangkan minda dan memberi ketenangan bila bekerja, beribadah dan menuntut ilmu

5. Wangian kediaman

Sebagai wangian di dalam rumah. menghilangkan bauan yang kurang enak seperti bauan masakan, pakaian lembap dan sebagainya. Asap wangian bukhoor ini akan melekat pada langsir, karpet, sofa dalam rumah serta pakaian.

Di Masjidil Haram, terdapat bekas perasap yang besar dan diisi dengan kayu gaharu. Tujuannya adalah untuk mengharumkan suasana. 

6. Wangian diri

Ia juga boleh diasapkan pada anggota badan terutama rambut oleh kaum wanita. Memberikan keceriaan di wajah dan menaikkan hormon estrogen serta mencantikkan kulit wajah.



Okey...korang dah tahu apa itu bukhoor kan....macam best jer kan...memang best!! Aku beli bukhoor, mabkhara dan arang nii kat Shopee. Bukhoor nii ada pelbagai wangian...aku beli bukhoor dinar dirham original 40g, bukhoor oud 24 hour dan bukhoor ajmal ehsas bloom 40g...setiap satunya berharga RM 13.90. Aku beli 3 jenis nii kerana wangian ini selalu menjadi pilihan ramai. Antara 3 wangian nii aku paling suka bukhoor ajmal ehsas bloom...sebab bauannya lembut dan manis seakan-akan bau bunga rose. Harga untuk mabkhara pula RM 48.00...aku beli yang saiz L. Arang pula untuk satu kotak berharga RM 25.00. Total keseluruhan set nii adalah RM 114.70. Tapi korang boleh dapat lagi murah jika korang beli mabkhara yang kecil dan bukan dari jenis buatan kayu.



Oh yaa...Bukhoor nii hanya boleh bertahan untuk setengah jam sahaja tau...so korang kena bakar berulang kali kalau korang nak rumah sentiasa harum. Atau pun korang boleh buat macam aku... Untuk setangah jam pertama....aku asapkan bukhoor nii ke seluruh bilik dan ruang. Selalunya aku akan lakukannya selepas aku siap memasak sebab aku tak nak ada bauan yang kurang enak. Untuk setengah jam ke duanya...aku akan letak bukhoor nii di ruang tamu.

Setiap malam sebelum tidur aku akan bakar bukhoor nii untuk mendapatkan tidur yang nyaman dan supaya husband aku senang tidur kerana husband aku selalu mendapat gangguan dari makhluk halus dan jenis susah nak tidur.


Sekian.