Tuesday, 15 June 2021

Paint By Number Aktiviti Yang Sesuai Dan Menarik Di Masa PKP Nii

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Hai korang semua… Apa Khabar hari nii? Semoga semuanya berada dalam lindungan Allah SWT dan semoga selalu bergembira bersama keluarga. Dah setahun lebih kita terpaksa menghadapi pendemik covid 19 nii... diharap korang semua terus sabar dan tabah mengharunginya yea...



Hari nii... aku nak kongsi tentang satu aktiviti yang aku suka buat di masa lapang iaitu melukis dan mewarna. Walaupun adakalanya aktiviti ini memerlukan mood yang tinggi... Namun begitu bagi yang tak pandai sangat nak melukis aktiviti paint by numbers nii memang sangat la sesuai untuk korang. Bagi diri aku sendiri pun... kadang-kadang aku rasa xde idea dan mood nak melukis tetapi aku nak buat aktiviti sebegini. Paint By Number nii korang boleh beli kat Shopee memang best giler dan sangat-sangat berbaloi. 



Harganya tak la mahal pun. Aku beli kat Shopee... Harga RM 31.90 untuk sekali dengan frame. Yang tanpa frame harganya murah sahaja... RM 13.90. Semua dah siap dalam set tuu dengan warna arcylic, berus dan juga penyangkuk frame. Saiznya pula sangat la okey.... besar sikit dari saiz kertas A3 iaitu 40 cm X 50 cm. Yang saiz kecil pun ada 20cm X 20 cm untuk kanak-kanak.


Apabila korang nak beli paint by numbers nii... pastikan korang cari gambar kesukaan korang sebab aktiviti ini memerlukan kesabaran yang tinggi untuk melakukannya. Bagi yang tak sabar... nanti tersadai pulak lukisan nii tak siap diwarna. 

Sebelum korang nak start projek nii aku syorkan.... korang snap dulu canvas nii supaya apabila korang nak touch up balik untuk kemaskan lagi warna korang... orang boleh rujuk semula pada numbers warna gambar yang belum diwarna... lebih mudah. Aku pun touch up 3 kali untuk kemaskan warna agar lebih cantik. Ada juga syarikat paint by numbers nii yang memang dah sediakan 1 salinan nombor untuk mudah dijadikan rujukan. So korang tak perlulah snap gambar canvas ni sebelum mewarna.


Bila korang dah snap barulah korang boleh start mewarna. Korang boleh mulakan dari no 1 hingga ke no terakhir atau korang boleh start dengan ruangan no warna yang besar...contoh macam aku punya lukisan nii aku start dengan ruangan yang besar seperti awan. Atau korang boleh juga mewarna mengikut bahagian... mungkin korang nak start dari bahagian bawah naik ke atas. Terpulang kepada citrarasa korang.

Aktiviti nii memerlukan kesabaran dan tenang yang tinggi kerana ruangan menwarnanya kebanyakkannya kecil dan korang kena guna berus yang halus. Korang juga boleh jadikan aktiviti ini sebagai terapi diri kalau korang nak cuba kontrol panas baran korang. Haaa...haaa...haaa

Aku suka aktiviti nii kerana ia memberi ketenangan kepada minda dan jiwa aku... aku boleh relax sebentar seluruh badan aku daripada kerja-kerja yang memenatkan dan tensionkan aku.


Apabila dah siap mewarna korang boleh jadikan canvas nii sebagai hiasan dinding di ruang tamu mahupun di bilik. Cantik dan memberikan kepuasan bila hasil tangan sendiri dapat dijadikan dekor rumah. Selain itu korang boleh jadikan ianya sebagai hadiah juga. Oh ya ... bagi yang beli tanpa frame... korang boleh beli frame gambar atau tempah frame untuk korang bingkaikan lukisan korang nii.... mengikut citarasa korang. Selamat Mencuba yea...

Sekian.

Wednesday, 9 June 2021

Bagaimana Nak Mulakan Aktiviti Berkebun Di Rumah

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Haiii korang…. Apa khabar hari nii? Semoga semuanya dilindungi Allah SWT dan berada dalam sihat walafiat. Stay safe yea… Bersama la kita berdoa semoga semuanya kembali seperti sediakala. Amiin.

Ada tak yang macam aku…. Suka buat aktiviti berkebun kat rumah. Selain dapat menjimatkan duit… dapat juga mengeluarkan peluh dan mengurangkan stress kan… Untuk korang yang baru nak berjinak-jinak dengan menanam nii... aku syorkan beberapa tips.

Biji Benih...betik, lemon, cili benggala (merah, kuning, hijau)


Yang pertama korang perlu lakukan adalah... korang tanam tanaman dapur.... seperti cili, tomato, daun kunyit, daun pandan, bayam brazil, daun kesum... korang cari tanaman yang korang suka makan. 

Pokok Salad

Yang ke dua... korang kena check dulu halaman rumah korang... kecil atau besar. Kalau yang besar tu memang tak de masalah seperti rumah kampung sebab banyak ruang boleh menanam. Rumah yang tak de ruang nii yang bermasalah sikit sebab kena buat perancangan yang betul. Kalau ruang besar boleh tanam terus atas tanah tetapi kalau ruang kecil...kenalah menggunakan pasu..

Menanam,,,pokok baru

Yang ke tiga... cara korang nak tanam dan semai pokok tanaman. Kalau rumah jenis taman perumahan dan apartment... ruang agak terhad dan korang perlu tanam dalam pasu. Kawasan rumah aku agak terhad... so aku kena guna pasu untuk menanam dan Aku beli pasu kat Eco RM 2.10... jimat kan... Pasu yang korang nak beli kena ada 3 jenis.... iaitu untuk semaian biji benih, yang saiz sederhana dan yang saiz besar. Kalau kat kedai Eco...harga tetap sama RM 2.10 sama ada saiz kecil atau pun besar.

Bayam Brazil

Bila korang dah dapat 3 cara nii... barulah boleh pergi ke langkah yang ke empat.... iaitu bahan mentah. Cara yang paling mudah adalah menggunakan bahan mentah yang korang sememangnya beli untuk memasak. Contoh cili padi... korang belah dua dan ambik bijinya dan kemudian semai. Begitu juga tomato... kunyit... daun bawang... dan lain-lain. 

Bagi sayuran hijau pula... kebanyakkan pasaraya sekarang menjual sayuran yang berakar. Korang boleh guna akarnya untuk korang semai semula sayuran tersebut. Untuk permulaan aku cadangkan korang hanya semai beberapa jenis pokok dulu sebagai percubaan... mungkin korang boleh start dengan 5 jenis pokok dahulu. Korang juga boleh beli bijih benih yang ada jual di kedai Eco RM 2.00 dan juga MR Diy..


Koleksi tanaman

Ke Lima... adalah tanah. Aku cadangkan korang beli jer tanah yang kat kedai Eco RM 2.00 memang berbaloi... Untuk lagi bagus.. korang boleh beli tanah di Jabatan Pertanian. Aku beli RM 6.00 satu beg.


Ke enam... adalah baja. Jangan lupa untuk baja pokok korang sebulan sekali.... ikut pada kesesuaian. Ikut keperluan yea... baja buah, baja daun, baja penggalak akar dan lain-lain. 

Jenis baja yang aku guna

Ke tujuh... apabila tanaman korang dah besar... cuba check daunnya... takut ada serangan serangga... dan jangan lupa untuk menggunakan racun perosak yang sesuai supaya pokok korang tak rosak dan mati. Pokok cili selalu diserang oleh Bena (ulat putih-putih kat belakang daun). Pokok limau dan limau purut pula selalu kena serangan ulat beluncas.... daun-daun muda akan menjadi santapan mereka nii. Pokok terung aku pula kena serangan ladybird... daun berlubang-lubang dimakannya.

Pokok Tomato

Ke lapan... apabila tanaman korang dah tinggi lebih kurang 10 inci... sekiranya pokok korang terlampau banyak daun... korang kena buang daunnya hingga seakan-akan jarang supaya semua daun kena cahaya matahari. Ini untuk pokok seperti pokok cili, pokok kekacang dan tomato yea. Ada jenis pokok yang terlampau banyak daun tidak dapat mengeluarkan buah... kerana semua zatnya telah diserap oleh daun.

Pokok Bawang

8 tips nii aku bagi berdasarkan pengalaman aku... sebaiknya korang minta pandangan dari yang pakar jika korang mengambil serius tentang penanaman. Pokok yang cepat mengeluarkan hasil adalah cili padi, tomato, bendi, labu, kunyit, bayam brazil, daun bawang dan betik. Jiran tetangga aku kat sini pun ramai yang minat berkebun... kami bertukar-tukar bijih benih dan juga anak-anak pokok. Macam sistem barter... jimat tak perlu membeli. 

Yang terakhir aku nak pesan... jangan mudah mengalah. Kadang-kadang tanaman yang kita tanam tu tak hidup/bercambah. Kadang-kadang baru jer nak membesar.... mati pulak... mungkin terkurang air atau terlebih air. Aku pun macam tu... berkali-kali cuba. Anggap ianya sebagai menimba ilmu dan sebagai aktiviti yang sihat. Ianya merupakan proses pembelajaran untuk kita. Selamat mencuba yea..

Sekian.

Tuesday, 1 June 2021

Cara Membuat Roti Jala Jelita Yang Cantik Menawan

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua apa khabar? Aku sentiasa doakan korang semua berada dalam keadaan yang sihat serta dilindungi Allah SWT. Jangan lupa  stay at home kecuali bagi yang kena bekerja tuu. Aku kena buat kerja secara BDR (Bekerja Dari Rumah)... memang stress weii. Kalau kat rumah nii korang tahu jer laa...kerja sediada pun tak habis-habis... pagi dah kena buat breakfast... pastu basuh kain... kemas rumah... baru jer nak rehat jab dah kena masak untuk tengahari.... macam-macam kerja laa. Tengah-tengah buat kerja rumah... bos pulak whatapp macam-macam kerja ofis pulak nak kena buat... semua nak urgent!!.... dah la line celcom kat rumah aku nii memang teruk giler.... memang stress korang... kadang-kadang rasa macam nak hempas jer laptop nii... haaa....haaa...haaa....




Stress kan PKP nii... cara nak hilangkan stress...jom kita buat Roti Jala Jelita yang cantik menawan hingga hati pun tertawan... Sebenarnya tak susah pun buat Roti Jala Jelita nii... resepinya still sama macam roti jala yang asal/asli. Yang bezanya hanya pada warnanya sahaja...



Bahan-Bahan:

3 Cawan Tepung Gandum
3 Cawan Air
1 Biji Telur
2 jenis pewarna
1/2 Sudu Teh Garam

2 sudu minyak masak



Cara-Cara:

1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas kecuali pewarna dan kacau sebati. Atau korang boleh guna blander jer... lagi mudah dan cepat.
2. Tapiskan adunan menggunakan penapis santan supaya tidak berketul dan halus.
3. Bahagikan adunan tadi kepada 2 bahagian untuk diwarnakan. Kemudian titiskan pewarna kesukaan korang ke dalam adunan tadi dan kacau hingga sebati.

4. Kemudian masukkan adunan tadi ke dalam botol (sebaiknya guna botol yang ada 5 muncung). Cuba dahulu sama ada adunan mudah keluar dari acuan botol atau tidak.

5. Jika susah keluar, tambahkan lagi sedikit air dan kacau sebati.
6. Bakar adunan di atas kuali leper hingga garing di bawahnya dan tidak melekat.
7. Bila dah masak diangkat dan letakkan di atas pinggan.
8. Kemudian lipat hujung bahagian kanan dan kiri hingga bertemu di tengah-tengah.... gulungkan bahagian bawah hingga ke atas. Dah siap roti jala korang..




Tak susah pun buat roti jala nii kan!!… Cuma korang kena rajin sikit laa. Aku pun baru pertama kali cuba... dan berjaya. Untuk bancuhan ini korang akan dapat dalam 12 hingga 15 biji roti jala (boleh makan untuk 2 hingga 3 orang). Sekiranya korang mempunyai famili yang ramai... pandai-pandai laa korang ejuz yea... selalunya aku guna 1 kg tepung gandum... supaya boleh bagi kat jiran-jiran.



Semasa korang nak menjala roti ini di atas kuali....buat dengan perlahan supaya corak jalanya dapat dibentuk cantik. Kalau korang buat laju-laju jalanya akan putus-putus. Besar roti jala ini ikut pada korang punya kehendak dan juga saiz kuali. Oh yaa...nak lipat roti jala nii kena waktu panas-panas (selepas angkat dari kuali) untuk nampak lipatannya cantik dan kemas. Kalau korang lipat waktunya roti nii sejuk...lipatannya jadi tak cantik dan mungkin terkoyak.



Cara untuk melipat roti jala nii ialah...mula-mula korang lipat dahulu kiri dan kanannya... kemudian dari bahagian hujung bawah korang gulung hingga ke atas. Mudah jer kan! kan! Ada juga yang buat bentuk tiga segi... Bagi aku yang paling mudah dibuat adalah bentuk gulung. 




Untuk bahan-bahan bagi membuat Kuah Kari Ayamnya pula ialah...

Bahan-Bahan 
1/2 ekor ayam dipotong kecil
2 biji kentang potong dadu atau belah kepada dua atau 4 bahagian pun boleh
3 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih ditumbuk halus/ kisar
4 ulas bawang merah ditumbuk halus/kisar
1 cm halia ditumbuk halus/kisar
4 sudu besar rempah kari ayam
2 sudu kecil cili kering blend
3 sudu makan serbuk ketumbar/ tumbuk ketumbar
sikit saja air asam jawa/ 1 keping kecil asam keping
1 kotak santan kara atau sebarang jenama/santan sebenar
air secukupnya untuk kuah
sikit minyak
garam & perasa secukupnya
bunga lawang, kayu manis dan biji pelaga
daun kari 3 tangkai






Cara-Cara 
1. Panaskan minyak, masukkan hirisan bawang merah, daun kari dan tiga sekawan kayu manis. Biarkan sehingga terbit bau.

2. Masukkan bahan yang ditumbuk dan bahan campuran rempah. Kacau dan biar hingga wangi.

3. Masukkan isi ayam dan sedikit air. Biar mendidih dan  ayam hampir masak.

4. Masukkan bahan-bahan lain seperti ubi kentang, santan, garam & perasa dan masak hingga kentang empuk. 

5. Renihkan kuah dengan api yang kecil sehingga terbit minyak.

6. Biarkan secukup rasa.

7. Sedia untuk dihidangkan bersama roti jala.



Mudah jer kan nak buat. Hari-hari rasa nak buat dengan pelbagai gabungan warna. Kalau bagi kat jiran pun jiran akan rasa terperanjat dan seronok. Boleh juga dijadikan buah tangan bila pergi melawat saudara mara kan... Selamat Mencuba.

Sekian.

Tuesday, 25 May 2021

10 Aktivti Yang Aku Lakukan Di Musim PKP Nii

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua apa khabar? Aku sentiasa doakan korang semua berada dalam keadaan yang sihat serta dilindungi Allah SWT. Bagi yang terkesan dengan pendemik covid 19 nii….aku harap korang terus bersabar dan kuatkan hati menghadapinya. Walaupun ianya bukan mudah tetapi hidup kena diteruskan juga…. semoga musibah ini berlalu pergi dengan segera dan hidup dapat kembali normal seperti sediakala.

Aku pasti ramai yang rasa bosan kerana tidak dapat bergerak bebas seperti selalu dan rasa terkurung di rumah. Aku pun macam tuu… kadang-kadang otak nii dah jadi buntu. Aku rasa perempuan lebih terkesan terutama isteri dan juga kaum ibu. Kerja non stop kat rumahhusband dan anak-anak pulak dok terasa lapar jer kan… ada yang plan nak berdiet pun tak jadi dibuatnyer… badan makin mengembang bagai dipam-pam jer.

Okey laa... bagi mengurangkan rasa stress.... Aku just nak share 10 aktiviti aku di musim PKP nii… apa yang telah aku buat. Untuk pengetahuan korang…. aku baru jer pindah rumah sebelum bulan puasa hari tu…

Jadi aktiviti pertama aku kena buat terutama lepas Raya adalah mengemas barang-barang yang masih ada kat dalam kotak tuu. Bulan puasa memang aku tak larat nak mengemas… balik kerja dah terkejar pulak nak masak untuk berbuka.

Barang-barang yang belum dikemas....sakit mata tengok

Aktiviti Ke dua aku…. mengait pengikat langsir. Pada awalnya aku bercadang nak jahit jer pengikat langsir nii tetapi mesin jahit aku dah rosak. Alternative yang aku ada adalah dengan mengait sebab aku nak buat kelainan sedikit. Aku target nak siapkan dalam tempoh PKP nii.

Mengait Pengikat Langsir

Aktiviti ke tigaberkebun. Aku memang suka berkebun. Aku menanam tumbuhan harian untuk keperluan dapur seperti cili padi, tomato, terung, cabai, halia, daun pandan, pokok limau purut, pokok daun kesum, pokok bunga kantan, pokok lemon, pokok cili benggala, pokok ketumbar, pokok kangkung, pokok daun bawang, pokok daun sup, pokok betik, pokok serai, pokok labu dan pokok bunga telang. Aku kira dah ada lebih kurang 25 jenis pokok yang aku tanam. Boleh jimat duit dan tak perlu keluar membeli belah sangat. Semua nii aku tanam dalam pasu jer… yang aku beli kat kedai Eco RM 2.


Pokok Cili Padi

Aktiviti ke empatberbasikal. Aku baru jer beli basikal... kebetulan pulak bulan nii memang turn aku dapat duit kutu. Aku beli 2 basikal kat Shopee... untuk aku dan husband... waktu lapang terutama sebelah petang kami boleh mengayuh mengelilingi taman perumahan kami... Kali pertama kayuh aku dapat menghabiskan 3 km... keesokkannya aku dapat kayuh hingga 10 km. Secara puratanya aku hanya mengayuh lebih kurang 5 km sahaja di waktu lapang dan bukannya setiap hari.

Berbasikal

Aktiviti ke limalayan movie, drama Korea (aku tengah layan citer Scandal dan Penthouse), rancangan dekor-dekor seperti HGTV (astro) atau pun chanel National Geografic untuk pengetahuan umum dan juga menambahkan ilmu berkaitan dengan bidang kerja aku. 

Layan HGTV


Aktiviti ke enam…. mencuba resepi baru…. antara resepi yang aku cuba adalah Roti Jala Jelita... cantik giler korang... rasa sayang jer nak makan. Aku cuba pelbagai gabungan warna dalam masa 2 minggu nii... Ada yang aku bagi kat jiran-jiran sebagai minum petang. Bertukar-tukar juadah...

Roti Jala Jelita

Aktiviti ke tujuh…. membaca buku atau pun novel. Dari PKP 1 aku cuba untuk membaca beberapa buah buku tetapi agak sukar disebabkan mata aku. Aku ada masalah rabun jauh dan juga rabun dekat. Jadi aku tidak dapat kepuasan sewaktu membaca disebabkan masalah mata aku ini...sebab aku kena ejuz jarak buku dengan mata aku.... agak sukar nak dapat jarak yang sesuai. Mungkin aku kena buat cermin mata baru yang dua kegunaan iaitu rabun dekat dan rabun jauh. 

Buku-buku yang baru selesai dibaca

Aktiviti ke lapanmelukis dan mewarna. Sekarang aku tengah giler buat paint by number.... best giler korang!! Boleh layan sampai kul 2 pagi buat benda nii. Benda nii aku beli kat Shopee... Harga RM 31.90 untuk sekali dengan frame. Yang tanpa frame harganya murah sahaja... RM 13.90. Semua dah siap dalam set tuu ada warna arcylic, berus dan juga penyangkuk frame. Saiznya sangat ok.... besar sikit dari saiz kertas A3 iaitu 40 cm X 50 cm. Sangat-sangat berbaloi beli... boleh dijadikan hadiah dan juga akiviti untuk anak-anak.

Paint By Number


Aktiviti ke sembilan…. manjakan diri atau merawat diri atau treatment diri. Aktiviti nii saja untuk suka-suka... kalau aku terlebih rajin aku akan buat untuk husband dan anak aku sekali. Korang boleh buat rendaman kaki dengan air panas/suam dan dicampur dengan sedikit garam bukit. Sebelum korang buat aktiviti nii dan untuk lagi rasa seronok... korang sediakan barang-barang korang tuu dalam tray ala-ala dekor spa. Pastu pasang diffuser dengan bauan aromatheraphy yang korang suka... aku suka bauan serai, halia, lemon dan limau nipis. Pastu baru la korang start manjakan diri.... sambil rendamkan kaki dengan air suam... korang boleh bersihkan muka dengan tisu basah... dan kemudian pakai pupur muka (facial mask). Setelah itu korang boleh pakai scrub bibir dan pelembap bibir. Jadi korang plan sendiri apa yang korang nak buat... boleh menjimatkan duit jugak tau.

Manjakan Diri Di Waktu lapang

Aktiviti ke sepuluh... mengecat. Lebihan cat yang aku guna untuk mengecat dinding.... aku gunakan untuk mengecat perabot-perabot lama aku yang warna gelap... aku cat bagi berseri dan cerah sedikit. Aku tak galakkan korang ikut cara aku guna cat dinding untuk cat perabot tetapi sekiranya korang nak berjimat... korang boleh guna cara aku nii. Sebaik-baiknya korang guna cat glossy yang sememangnya untuk perabot kerana lebih sesuai dan cantik. Kalau korang guna cat kapur... warna catnya tidak dapat bertahan lama kerana mudah terhakis. Disebabkan PKP kali nii kedai hardware banyak yang tutup... so buat sementara waktu aku guna jer cat apa yang ada.

Mengecat Rak Buku


Iniii adalah antara 10 aktiviti yang aku buat kat rumah semasa tempoh berkurung PKP nii. Sekurang-kurangnya ia dapat laaa mengeluarkan peluh dan dapat mengurangkan rasa stress.

Sekian.

Thursday, 20 May 2021

Some By Mi Yuja Niacin Serum Menghasilkan Kulit Yang Berseri Dan Cerah

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua...semoga ceria-ceria jer hari nii yea...Raya kan nak dekat dah..mesti kena ceria-ceria selalu... Hari ini aku rasa aku nak tulis tentang satu produk yang aku rasa sangat laa bestnyer iaitu Some By Mi Yuja Niacin 30 Days Blemish Care Serum. Dengar namanya pun macam dah best giler kan... Korang pernah dengar tak? Yang membuat hatiku tertarik ialah ianya serum dari bahan citrus...bauannya pasti sedap dan segar kan...





Produk ini aku beli di Shopee laman offical Some By Mi di Korea kerana aku rasa lebih terjamin walau pun mahal sedikit. Aku difahamkan produk ini ada yang tiruan...jadi aku takut kulit muka aku jadi teruk bila menggunakan produk yang salah. Harganya RM 73.00 untuk saiz 50ml. Produk ini boleh bertahan 1 hingga 2 bulan lamanya sekiranya kerap digunakan.



Some By Mi Yuja Niacin Blemish Care Serum ini  memiliki kandungan utama 82.3% Ekstrak Buah Yuja dan 5% kandungan Niacinamide.

Buah Yuja atau Yuzu sendiri adalah sejenis buah yang masuk dalam kategori citrus dan mengandung vitamin C yang sangat tinggi serta sangat bagus untuk mencerahkan kulit wajah. Manakala Niacinamide pula adalah salah satu kandungan yang memberi kesan mencerahkan, menghilangkan noda hitam, dan menghilangkan bekas jerawat.




Some By Mi Yuja Niacin Blemish Care Serum datang dengan kemasan kotak yang di dalamnya terdapat botol pump berwarna kuning seakan warna buah lemon. Sama juga seperti produk Some By Mi yang lain...di kotaknya ada tercatat infomasi dan juga hologram. Botolnya sangat mudah untuk dibawa kemana-mana dan diisi dalam beg tangan.

Teksturnya agak cair gitu...seolah-olah air dan ianya mudah menyerap ke dalam kulit serta tidak melekit. Baunya sangat enak dan wangi memberi kesegaran dan kedamaian....boleh menghilangkan stress.




Aku selalu pakai Somebymi Yuja Niacin Blemish Care Serum setelah wajah dibersihkan...iaitu sekali pagi dan sekali di waktu malam. Pump botolnya sekali sahaja sudah mencukupi dan dapat meratakannya di seluruh wajah.

Aku sudah menggunakannya selama 15 hari...iaitu lebih kurang 2 minggu. Hasilnya sangat menggembirakan hati aku...kulit aku lebih glowing dan cerah. Kulit kusam pun dah semakin berkurangan.




Apa pun aku kena terus pakai produk ini hingga hari ke 30 bagi melihatkan hasilnya yang sebenar. Aku suka kerana produk ini sesuai dengan kulit aku dan tidak memberikan kesan yang sensitif pada kulit. Di harap raya nanti kuit aku bertambah cantik, berseri dan glowing ala-ala artis Korea gitu...kan...

Sekian.

Tuesday, 11 May 2021

Yuja Niacin Brightening Sleeping Mask Boleh Melembapkan Kulit Dan Mengurangi Kedutan Wajah

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,


Korang semua apa khabar hari ini...? Sedar tak sedar dah pun masuk ke 15 Ramadhan kan...dah separuh kita berpuasa. Alhamdulillah masih lagi diberi kita peluang dan kesihatan yang baik bagi meneruskan ibadah ini. Apa persiapan raya yang korang dah buat tuu... Ada yang tengah menjahit baju ke...? Atau ada yang tengah menyoping kat Shopee dan Lazada...haaa...haa...haaa... yang penting happy kan...

Yang pastinya ramai juga yang tengah berdiet dan mencantikkan diri...betul tak?Sebabnya semua nak nampak cantik berseri di hari raya ini... Aku pun sama gak... Disebabkan kerja-kerja luar hari tuu...kulit aku terbakar dan kusam....so sebelum raya aku kenalah buat sesuatu kat kulit muka aku nii. 

Hari nii aku nak citer pasal satu produk yang baru aku kenal iaitu Some By Mi Yuja Niacin Brightening Sleeping Mask. Aku terlihatnya di youtube...macam best jer...so apa lagi aku pun terbelinya.



Tengok namanya pun dah tahu produk nii dari Korea. Yang aku suka dan menjadi penyebab aku beli produk nii adalah kerana ia menggunakan buah yuja...lebih kurang macam buah lemon laa. Baunya pula sangat menyusuk kalbu...segar dan damai. Aku memang suka bauan citrus...

Kalau korang tengok kat botol nii ada tulis brightening...maksudnya memutih. Pastu sleeping mask...maksudnya boleh guna sewaktu tidur sebagai mask. Aku beli kat Shopee di laman asli Some By Mi dengan harga RM 18.90 untuk 150 gm (bekas kecil). Aku juga menyukai bekasnya yang cantik dan berwarna kuning lemon. Terdapat penutup didalamnya juga tetapi sayangnya tidak disediakan spatula. 



Produk sleeping mask dari Some By Mi ini memiliki kandungan utama YUJA 705.000 rpm, merupakan produk citrus yang memiliki bentuk menyerupai lemon yang terkenal memiliki kandungan antioksidan yang tinggi bagi membantu menangani radikal bebas serta kandungan Niacinamide sebanyak 5% yang memiliki kebaikan membantu hidrasi kulit, membantu mengurangi garis kedutan.



Some By Mi Yuja Niacin Sleeping Mask ini pernah menjadi kontroversi satu ketika dahulu kerana produk ini menggabungkan Niacinamide dan Vitamin C, di mana ke duanya merupakan dua bahan aktif. Namun, banyak pendapat menyatakan bahawa boleh menggunakan Vitamin C dan Niacinamide secara bersamaan kerana banyak produk kecantikan yang menggunakan kandungan Vitamin C lebih stabil.  Penggabungan Niacinamide dan Vitamin C boleh mengakibatkan kulit jadi lebih kering, iritasi dan kemerahan pada kulit yang jenis sensitif.



Yuja Niacin Brightening Sleeping Mask ini memiliki tekstur yang lembut tetapi likat sedikit dari emulsion dan berwarna kuning pucat. Aroma citrus yang terdapat padanya membuatkan korang rasa segar dan boleh membantu meringankan fikiran.

Fungsi utamanya adalah sebagai sleeping mask, maka produk ini digunakan setelah menyapu mosturizer/pelembap. Ianya menjadi rangkaian penyapuan terakhir dari produk perawatan wajah harian ke muka.

Sleeping Mask biasanya digunakan 3 kali dalam seminggu, namun jika korang rasa seronok menggunakannya setiap hari... tidak masalah pun. Sebab aku pun menggunakannya setiap hari.



Aku dah guna produk nii dalam 15 hari....iaitu 2 minggu. Hasilnya aku sangat menyukainya...kulit nampak lebih glowing dan anjal. Selama penggunaannya... perubahan ketara yang aku rasakan adalah... kulit wajah nampak lebih cerah dan  tidak lagi kusam (Niacinamide 5% memiliki fungsi mengurangi produksi serum). Selain itu, kulit aku lebih glowing dan terasa anjal.

Sekian.

Thursday, 6 May 2021

Bekebun di Halaman Rumah Yang Mulanya Hanya Sekadar Hobi

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua…Apa khabar hari nii…? Semoga semuanya berada dalam keadaan yang sihat. Jaga diri dan jaga kesihatan yea. Kes pendemik convid 19 semakin meningkat…sentiasa patut pada SOP tau. Dan sentiasa kuat dan tabah dalam mengharungi cabaran di musim PKP nii.

Hari nii aku nak citer tentang pengalaman dan hobi aku tentang bekebun. Halaman rumah aku tak besar pun...orang kata macam sekangkang kera jer. Rata-rata tamanan aku ditanam di dalam pasu yang dibeli di kedai Eco RM 2.10. Aku dan suami sememangnya minat bercucuk tanam terutama sekali untuk pokok untuk masakan kat dapur seperti serai, daun kesom, cili padi, limau purut, tomato, terung, bunga kantan, kunyit, bayam brazil, daun bawang dan lain-lain lagi.



Kebanyakkan tanaman ini adalah semaian aku sendiri dan untuk kegunaan sendiri. Ada dua pokok cili yang diberi oleh dua orang kenalan aku. Salah satunya cili berwarna putih. Sekarang aku ada 10 pasu pokok cili padi dan aku telah pun makan hasilnya. 


Pokok Pandan


Serai, halia dan daun kesom pula ditanam oleh suami aku. Pokok bunga kantan adalah pemberian kenalan aku di Melaka ini. Pokok pandan pula diberi oleh adik ipar aku...dah mula naik menghijau daunnya. Dah sebulan aku pindah ke rumah baru. Semasa aku tinggal di rumah lama tanaman aku kurang menjadi sangat. Kebanyakkan daun tanaman terdapat kesan terbakar matahari walau pun aku letak tanaman tersebut di bawah pokok mangga dan di bawah porch.


Pokok Kunyit

Alhamdulillah di rumah baru nii...tanaman aku makin menjadi segarnya dan menghijau walau pun cuaca di sini pun panas terik. Yang peliknya aku letak tanaman nii tanpa ada teduhan. 


Pokok Bayam Brazil

Kebanyakan tanaman yang aku tanam nii adalah tanaman yang mudah hidup dan kurang penjagaan. Walau Bagaimana pun...setiap tanaman perlukan penjagaan yang rapi...korang kena selalu siram dan bubuh baja jika perlu. Ada sesetengah tanaman...korang kena rajin buang daunnya supaya boleh mengeluarkan buah yang banyak....seperti pokok cili. Bayam Brazil pula...lagi banyak korang petik...lagi banyak daunnya keluar dan bercambah.


Pokok Bawang

Untuk dapatkan daun bawang...korang hanya perlu tanam bawang...begitu juga daun kunyit, korang perlu tanam kunyit dan ia akan keluar pokok yang menghasilkan daun kunyit. 


Pokok Bunga Telang

Untuk pengetahuan korang...aku dah pernah tanam pokok cili sebelum nii semasa kat rumah lama. Aku hanya dapat merasa hasiilnya sekali sahaja kemudian pokok ini mati. Kemudian aku cuba tanamnya lagi tapi still jangka hayatnya tidak panjang...baru naik tiga inci tinggi...kemudian ianya mati. Kali keempat barulah aku berjaya menanamnya sehingga mengeluarkan hasil.


Pokok Tomato

Begitu juga yang terjadi ke atas pokok tomato aku. Baru sahaja mengeluarkan buah dan tak sempat aku nak makannya...ia telah pun mati. Kali ke lima baru aku berjaya menanam pokok tomato ini.

Pokok Lemon yang aku tanam juga mengalami nasib yang sama seperti pokok cili dan pokok tomato... kali ke lima tanam baru menampakkan penumbuhannya  tetapi agak lambat.


Pokok Lemon

Pokok limau purut aku pula...di rumah lama tidak nampak penumbuhannya tetapi di rumah baru ini nampak ianya cepat tumbuh dan segar menghijau. 

Pokok bunga telang aku tanam sebagai pewarna masakan. Korang boleh guna bunga telang ini sebagai pewarna nasi kerabu dan pulut Tai-tai. Juga boleh juga dijadikan pewarna minuman.

Hasil dari tinjauan dan pengalaman aku....untuk menanam tanaman...yang paling penting adalah tanahnya. Korang kena beli tanah yang baik dan bersesuaian dengan tanaman tersebut. Semasa aku di rumah lama...aku banyak beli tanah di kedai harware dan ada juga husband aku beli secara COD.



Apabila pindah di rumah baru...ada jiran aku yang bekerja di Jabatan Pertanian. Beliau telah mencadangkan kepada suami aku untuk membeli tanah yang dijual oleh Jabatan Pertanian yang telah dibaja bersesuaian dengan tanaman terutama pokok cili. Aku telah mencampur tanah ini dengan tanah-tanah yang lama dan gaul hingga rata...kemudian barulah aku semai tanaman tersebut. 



Ternyata hasilnya sangat mengejutkan aku...tanaman aku cepat membesar dan tumbuh subur menghijau. Terasa seronok tengok pokok setiap kali penat balik dari kerja. Berbunga rasa hati bila pokok yang ditanam menghasilkan buah dan dapat dimakan. Pokok-pokok ini juga beri pengudaraan yang bagus kepada persekitaran rumah.




Berkebun juga dapat mengindahkan halaman rumah, dapat mengisi masa lapang dan juga dapat menyihatkan badan apabila menggunakan tulang empat kerat untuk menyegarkan dan menghidupkan tanaman di kebun.




Menariknya, Pakar Perubatan Keluarga Kementerian Kesihatan (KKM), Dr Sunita Suhimi dalam perkongsiannya, berkebun di keliling rumah merupakan antara aktiviti sihat yang boleh mengurangkan tekanan sepanjang tempoh berada di rumah.


Nak masak...petik jer bahan-bahan kat sekitar rumah. Memudahkan urusan memasak tanpa perlu pergi ke pasar atau kedai. Dan juga tak perlu nak berebut-rebut dan bersesak-sesak kat pasar. Yang penting dapat menjimatkan poket korang dan korang dapat makan makanan yang segar besama dengan keluarga...


Sekian.