Tuesday, 10 November 2020

Decor Simple Dan Budget Murah Untuk Rumah Sewa

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang.... Apa khabar semuanya hari nii…? Aku sentiasa mendoakan korang semua berada dalam keadaan sihat walafiat dan gembira selalu. Dah seminggu PKPB bermula....ada yang buntu tak tahu nak buat apa kat rumah tuu...so hari nii aku nak berkongsi idea...bagaimana aku decor rumah sewa aku. Aku suka menghias rumah tapi memandangkan nii rumah sewa...jadi aku hias simple jer ala minimalis dan scandinavian.




Aku dan husband aku mempunyai pandangan yang berbeza...jadi agak sukar bagi aku nak menghias rumah terutama rumah sewa kerana husband aku kata membazir sahaja. Pada mulanya aku ingin membeli cat untuk mengecat ruang tamu rumah tetapi husband aku bising...dan kebetulan pulak ada lebihan cat warna kuning yang dia guna untuk mengecat kedai...jadi aku gunakan untuk mengecat dinding rumah...Untuk nampak cantik dan kreatif aku menggunakan span untuk membuat corak seakan-akan batu bata sebagai features wall rumah aku. Korang boleh tengok kat gambar tuu...itu semua hasil tangan aku...pukul 10 pagi aku start buat...pukul 4 petang dah pun siap!! Lukisan canvas yang gantung tu semua adalah hasil tangan aku jugak...


Rak di kiri dan kanan tu aku beli secara online masa PKP yang pertama dahulu... 1 unit RM 99.00...aku susun koleksi buku dan novel aku serta frame gambar. kabinet TV tu pulak aku beli kat area rumah aku...harganya RM 320.00. kalau korang perasan...kabinet kecil kat sebelah kerusi sofa tuu aku guna untuk menyimpan benang kait dan juga peralatan melukis aku...harganya 69.00. Karpet pula aku beli secara online dengan harga RM 60.00 saiz 200cm X 180 cm.

Sekian.

Wednesday, 4 November 2020

Young Living Diffuser....Nyaman, Segar Dan Harum

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Korang semua apa khabar hari nii…? Aku sentiasa mendoakan korang semua berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya dan gembira-gembira selalu. Hari nii aku nak buat review pasal diffuser yang aku guna...

Kat rumah aku ada guna 2 unit Diffuser. Kenapa aku guna diffuser nii...?Yang pertama aku memang suka rumah bau harum so aku akan rasa tenang dan juga fresh. Yang ke duanya rumah aku nii panas sebab berhampiran dengan pantai....so mist dari diffuser nii akan mengurangkan rasa panas ruang tamau rumah aku.. Sebab yang pertama tu yang paling penting dan kuat kenapa aku beli diffuser nii.


Diffuser ada dalam pelbagai jenis, bentuk dan saiz. Ia digunakan untuk diffuse minyak pati ke dalam udara sebagai aromaterapi. Korang jangan keliru antara humidifier dan diffuser. Diffuser berbeza dengan humidifier kerana diffuser direka khusus untuk minyak pati.

Campuran minyak pati bersama air didalam tangki air diffuser dan tersebarlah minyak pati melalui kabus (mist). Ada 4 jenis diffuser minyak pati iaitu diffuser ultrasonik, diffuser nebulizer, diffuser haba dan diffuser penyejatan (evaporative).

Diffuser ini direka untuk menguap kabus halus yang bercampur dengan minyak pati. Keutamaan fungsinya ialah kebaikan kesihatan melalui minyak pati, selain daripada memberi kesan sejuk dan mengharumkan ruang bilik korang.

Kebaikan diffuser

·         Diffuse minyak pati akan meningkatkan mood dalam ruang bilik.

·  Menyebarkan molekul minyak pati yang memberi kebaikan untuk sistem badan.

·         Kabus sejuk membersihkan udara sekitar diffuser.

·     Kabus halus dari minyak pati yang di diffuse akan diserap dalam kulit korang yang mampu beri kerehatan atau ransangan. Cara ini sangat berguna jika korang mempunyai kulit yang kering.

·         Diffuser juga mampu mengurangkan jumlah bakteria dalam udara yang korang tahu dapat menyebabkan masalah kesihatan mula terjadi.

·    Kabus yang sejuk dari diffuser bantu korang bernafas dengan lebih baik dan mengurangkan dengkuran semasa tidur apabila digunakan bersama minyak pati yang tepat.

·       Diffuser biasanya hadir dengan lampu LED yang berwarna-warni. Warna lampu ini mampu mengurangkan keletihan minda dan meningkatkan tenaga korang.

Kekurangan Diffuser

·    Diffuser biasanya lebih mahal. Jika korang hendak menyebarkan manfaat minyak pati di udara anda patut gunakan diffuser yang tepat.

·      Sesetengah diffuser hadir dengan lampu LED yang tidak boleh dilaraskan. Kekurangan fungsi ini mungkin boleh mengganggu tidur terutama bagi korang yang biasa tidur dalam keadaan gelap. Korang digalakkkan untuk mendapatkan model yang boleh laraskan fungsi lampu.

·         Sesetengah diffuser mengeluarkan bunyi yang bising.

·         Diffuser mempunyai tangki air yang lebih kecil dari humidifier.

·     Sebaiknya gunakan minyak pati bersama air suling untuk dapat kesan kesihatan yang lebih baik. 


Aku ada menggunakan Young Living Diffuser...atau dikenali sebagai Desert Mist Diffuser yang aku dah beli 3 tahun lebih yang lalu...memang aku sangat puashati. Rekabentuknya pun cantik sangat. Harganya kalau tak salah aku masa aku beli dulu RM 375.00. Cuma 1 jer kekurangannya...ia hanya mampu bertahan untuk 8 jam untuk kegunaan mode yang rendah...kalau korang guna mode tinggi hanya ia mampu bertahan untuk 5 jam sahaja...lepas tu korang kena refill semula. Untuk korang guna kat ofis atau waktu korang tido memang sangat sesuai.

Aku lebih suka diffuser yang boleh guna untuk 24 jam tanpa perlu refill. Young Living Diffuser nii ada 10 lampu LED dan korang boleh pilih warna yang korang nak guna. Kapasiti cecair 200ml. Yang paling bestnya ialah oil essential Young Living nii...baunya sangat best dan 100% asli...korang boleh titis dalam minuman jugak.



Diffuser aku yang lagi satu nii memang tak de jenama...harganya pun lebih murah iaitu RM 39.00...aku beli kat Shopee. Ada 8 warna lampu LED, ada mode rendah dan juga tinggi. Yang bestnya boleh bertahan hingga 1 setengahari (36 jam).

Korang  boleh dapatkan juga diffuser yang berfungsi sebagai humidifier atau korang boleh dapatkan diffuser dan humidifier dalam unit yang berbeza. Kebanyakan trend sekarang orang lebih suka dapatkan diffuser serbaguna iaitu diffuser dan dalam masa yang sama ialah humidifier.


Humidifier ialah alat yang direka untuk menambah kelembapan dalam ruang yang ada. Kelembapan di udara sangat diperlukan terutama dalam iklim yang kering juga ketika dalam keadaan apabila pemanas dipasang dalam musim luruh dan sejuk. Udara kering boleh menyebabkan kulit kering, masalah bakteria dan virus juga menjadi penyebab anda susah tidur. Ramai memilih menggunakan humidifier untuk merawat simptom seperti  demam, selsema dan sinus. Humidifier berbeza dengan diffuser minyak pati kerana humidifier hari ini tidak mampu menyokong campuran minyak pati. Hal ini kerana kebanyak humidifier dalam pasaran hari ini mempunyai komponan plastik. Minyak pati terutama bersifat yang sitrus boleh merosakkan komponan plastik dalam alat ini. Minyak pati yang disebarkan melalui diffuser akan dipecahkan kepada molikul mikro untuk memudahkan anda hidu dan diserap dalam badan. Manakala humidifier tidak begitu. Ia hanya akan menyebarkan minyak ke udara tetapi tidak memecahkannya menjadi mikro halus. Ada beberapa humidifier direka untuk fungsi humidifier dan diffuser dalam pasaran hari ini. Tetapi jika anda mahu menyebarkan minyak pati dalam udara, korang disarankan menggunakan diffuser yang sesuai digunakan bersama minyak pati.

Kebaikan Humidifier

·         Merawat udara yang kering dengan menambah kelembapan dalam udara melaui kabus hangat.

·         Kabus hangat dari humidifier memberi manfaat pada lapisan hidung dengan menambah kelembapan, melegakan masalah sinus, sakit tekak, batuk kering dan kulit kering.

·         Humidifier yang mengeluarkan kabus sejuk dan kabus hangat bantu mengurangkan dengkuran kerana memudahkan korang bernafas semasa tidur.

·         Tahap kelembapan yang sesuai mengelakkan perabot kayu retak dan kertas menjadi terlalu kering terutama bila dipasang pemanas pada musim sejuk.

·         Kedua-dua jenis humidifier sama ada kabus hangat atau kabus sejuk menggunakan air paip untuk berfungsi.

Kekurangan Humidifier

·         Humidifier perlu dibersihkan dan dijaga dengan baik untuk berfungsi dengan baik.

·         Ia tidak direka digunakan bersama minyak pati dan boleh rosak jika digunakan bersama.

·         Ia mengeluarkan bunyi yang bising.

Diffuser vs Humidifier

Korang dah lihat kebaikan dan keburukan diffuser dan humidifier tetapi ada istilah diffuser yang mengelirukan. Jika korang masih baru dengan minyak pati, korang pasti tertanya-tanya sama ada diffuser dan humidifier ialah sama tetapi apa beza perbezaannya? Kedua-dua alat ini mungkin nampak sama tetapi ada perbezaan yang ketara yang boleh memberi kesan kepada pilihan korang.

Saiz Tangki

Ada banyak jenis humidifier. Untuk menyelesaikan masalah yang boleh terjadi apabila udara terlalu kering, ia memerlukan tangki air yang lebih besar. Untuk meningkatkan kelembapan udara seluruh bilik, humidifier memerlukan tangki air yang besar. Biasanya ia mempunyai tangki yang mampu menampung 3 liter air dalam satu masa. Sebaliknya, diffuser minyak pati hanya menampung 300-500ml air sahaja. Ada yang tidak menggunakan air langsung. Korang boleh memilih diffuser ultrasonik untuk menyebarkan kabus tetapi ia tetap tidak mengandungi air sebanyak humidifier.


Menggunakan Air

Diffuser mempunyai pelbagai jenis yang ada perbezaan cara guna dan keperluan. Bukan semua diffuser menggunakan air. Jika korang mahukan sifat penyembuhan maksimum dari minyak pati korang boleh memilih nebulizing diffuser. Diffuser jenis ini tidak menggunakan air.


Jadi terpulang kepada pilihan korang nak pilih yang mana....


Sekain.

Tuesday, 27 October 2020

Mael Totey Terhangat Dipasaran

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Korang semua apa khabar hari nii…? Aku sentiasa mendoakan korang semua berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya dan gembira-gembira selalu. Hari nii aku nak buat review pasal sebuah filem yang sedang hangat dipasaran… Aku rasa korang semua mesti dah tahu kan...kan...kan...




Citer ni ditayangkan oleh Astro First start 22 Oktober hari tuu iaitu Mael Totey The Movie... So korang kena langgan RM 15.00 untuk 2 hari. Aku berminat nak tengok citer nii bila tengor trillernya... Masa aku tengok...citer nii dah capai RM 2.5 juta kutipan dalam masa 4 hari... Filem genre drama komedi ini mengisahkan seorang lelaki lurus bendul iaitu Mael berusaha mempelajari Bahasa Inggeris demi gadis idamannya. Klise sangat kan...


Filem Mael Totey The Movie menjalani penggambaran selama dua minggu sejak 12 Julai lalu. Mael Totey The Movie membariskan selebriti YouTube iaitu Yoe, Asif, Emaleen Minhad dan Aween Ismail. Turut berlakon penyampai radio Gegar, Ewan, Hushairi Hussain, Daler Yusof, Aznah Hamid, Kamarool Yusoff dan ramai lagi.


Pada mulanya, anak jati Kelantan berusia 25 tahun yang mengusahakan Syahmi Sazli Production ini tidak yakin ada pihak mahu menayangkan filem itu kerana dirinya masih baharu dalam dunia sinematik. Tindakkannya menerbitkan filem terlebih dahulu tanpa menjalinkan kerjasama awal dengan mana-mana pemamer dianggap sangat berani. Filem yang membabitkan kos kira-kira RM400,000 itu dihasilkan menggunakan wang simpanannya sejak aktif di YouTube, empat tahun lalu.


Tanpa pengalaman mengarah drama atau filem dan hanya sekadar menghasilkan drama pendek untuk tayangan di YouTube, Syahmi mengakui perlu melalui pelbagai proses yang dianggap asing buatnyaanataranya mengisi borang Sijil Perakuan Penggambaran (SPP) dari Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), kena berurusan dengan Persatuan Pekerja Profesional Filem Malaysia (Profima) dan sebagainya. Tapi dua minggu sebelum penggambaran, baru beliau tahu beliau kena jadi ahli Persatuan Sutradara Malaysia (FDAM) untuk dapatkan lesen mengarah.



Bagi aku filem nii sangat la ringan citernya...dan juga kelakar. Kiranya tak sakit kepala la tengok citer nii. Banyak juga maksud tersirat yang ingin disampaikan. Cuma aku rasa macam banyak lompat sikit citernya. Apa pun aku bagi 3.5 bintang....sebab aku hanya akan menontonnya sekali sahaja berbanding dengan citer Butak...aku dan husband menontonnya hingga 3 kali.

Sekian.

Thursday, 22 October 2020

Sup Ketam Yang Sedap Bertaraf Hotel...Mudah Jer nak Buat!!

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai…korang semua apa khabar hari nii? Aku sentiasa mendoakan korang semua berada sihat-sihat aje hendaknya dan gembira-gembira selalu. Hari nii entri aku nak ajak korang masak-masak kat dapur tuu...Yang dapur dah lama tak berasap dan yang suka sangat ke dapur tuu boleh la cuba resepi nii. Simple dan mudah jer nak buatnyer.....iaitu Sup Ketam. Aku nii memang penggemar sup yang simple terutama sup sayur dan sup bebola. Satu periuk pun aku boleh habiskan sorang jer tau...



Sup Ketam nii ianya ala-ala Chinese Style....macam korang makan kat hotel dan restoran tu.

Bahan-bahannya

4 jejari ketam (crab stick) dicarik-carik 

Bawang putih

Halia 

1 biji telur

1 sudu teh cuka

1 sudu teh kicap pekat

1 kiub pati ayam

2 sudu teh tepung jagung (bancuh dengan air)

Garam secukup rasa 

Daun bawang

Minyak bijan

Minyak untuk menumis





Cara membuatnya,

1.     Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau.

2. Masukkan air tidak terlalu banyak cukup sekadar jumlah yang diperlukan.

3.     Kemudian masukkan jejari ketam.

4.     Masak biar mendidih seketika dan masukkan kiub pati ayam.

5.     Masukkan pula telur dan kacau perlahan-lahan mengikut arah jam.

6.     Kemudian masukkan cuka dan bancuhan tepung jagung.

7.     Akhir sekali masukkan kicap pekat dan juga hirisan daun bawang.

8.     Dah siap untuk dihidang.

9.     Nak sedap lagi taburkan bawang goreng.

 



Macamana....mudahkan nak membuatnya. Dah la mudah sedap pulak tuu. Husband aku pun boleh hirup 1 mangkuk. Budgetnya pun tak mahal pun...anggaran dalam RM 10 hingga 15.00 jer pun...boleh buat 2 atau 3 kali. Untuk yang baru nak berdiet pun sangat sesuai.



Untuk bahan yang banyak nii korang boleh makan untuk 2 hingga 3 orang. Yang ahli keluarga ramai tuu boleh la buat anggaran lebih. Aku suka tumis bawang putih lebih untuk kesedapan aroma minyaknya tuu.



Bila nak hidang boleh la dimasukkan hirisan daun bawang, minyak bijan dan kicap pekat tetapi aku masukkan jer semua sekali 1 minit sebelum nak tutup api...lebih mudah. Jangan lupa tau untuk mencubanya. Rugi tau kalau korang tak try sebab mudah dan menjimatkan...

Sekian.

Saturday, 17 October 2020

Drama Korea Review : She Was Pretty

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua apa khabar? Aku doakan korang semua sentiasa hepi, bersemangat dan sihat-sihat ajer hendaknya. Hari nii aku nak bawa korang layan sebuah drama Korea yang tengah Hot ditayangkan kat Astro 934… She Was Pretty. Jalan citernya lebih kurang macam Ugly Betty. Tapi aku rasa drama Korea ni lagi best dan kelakar.... Korang bayangkan...husband aku pun boleh layan citer nii....memang terkejut beruk jugak aku....haahaahaa. Kalau korang nak tahu...drama nii berdasarkan kisah benar tau. True Story...




Citer ni baru jer start disiarkan di Astro pada setiap hari Sabtu sebanyak 4 episod...dah 2 minggu ianya ditayangkan... Aku dah layan episod ke 8... Semua sekali ada 16 episod. Di Korea ia sudah pun ditayangkan pada tahun 2015. Citer yang Romantik dan Kelakar.



Kisahnya bermula di zaman kanak-kanak sewaktu bersekolah rendah dan mereka berdua di kelas yang sama iaitu Hye-Jin (Hwang Jung-eum) and Sung-Joon (Park Seo-joon). Di zaman kanak-kanak Hye-Jin memang seorang yang cantik, pandai dan diminati ramai. Sung-Joon pula seorang budak yang gemuk dan selalu kena buli di sekolah. Apabila Sung-Joon berpindah ke Amerika...mereka selalu berhubung melalui surat. 




Setelah meningkat dewasa Hye-Jin dan Sung-Joon bercadang ingin berjumpa semula bagi mengingati memori mereka. Apabila meingkat dewasa...muka Hye-Jin menjadi hodoh dan penuh dengan jeragat. Di sesi pertemuan...Sung-Joon menyangkakan Hye-Jin masih seorang yang cantik. Hye-Jin pula telah meminta bantuan kawan baiknya yang cantik untuk menyamar sebagai dirinya bagi berjumpa dengan Sung-Joon.




Penat jugak nak tunggu si Hye-Jin nii jadi cantik. Episod ke 9 barulah dia jadi cantik.... Nak dijadikan cerita...Hye-Jin mendapat kerja di Syarikat Sung-Joon bekerja. Sung-Joon baru sahaja dilantik bagi membantu mengurus syarikat majalah Most di Korea yang jualannya merosot. Waktu nii la pelbagai aksi kelakar yang berlaku...ada jugak part yang sedih.



Aku suka citer nii sb ianya tak memberatkan kepala otak...citernya simple tetapi kelakar....boleh layan dan aku rasa relax...tak de tension-tension. Ada banyak message yang disampaikan dalam drama nii...antaranya kejujuran, persahabatan, kerajinan, kekeluargaan dan sebagainya. Jom kita layan hingga episod akhir....Aku bagi 5/5 bintang....

Sekian.

Saturday, 10 October 2020

Citer Butak Adaptasi Dari Novel Buntat : Mengembara Ke Makkah. Karya Yang Hebat!

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua… Apa khabar hari nii? Seperti biasa aku mengharapkan korang semua berada dalam keadaan yang sihat. Jaga kesihatan...jaga diri... #kitajagakita

Hari nii aku nak buat review satu filem yang tengah hot ditayangkan di Astro First iaitu Butak. Langgan  untuk 2 hari RM 15.00. Citer nii memang best!! aku memang suka citer macam nii start aku layan novel dan citer Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck, Terusir, Dibawah Lindungan Kaabah, Syurga Yang Tak Dirindukan dan lain-lain. Husband aku pun layan sama...kami tengok hingga 3 kali.




Selain jalan ceritanya yang menarik dan memberi banyak message....lokasi penggambarannya pun menarik mata yang memandang....sangat-sangat cantik...rupa-rupanya pengambaran citer nii dibuat di Batu Kurau, Perak dan menggunakan Bahasa Melayu Patani...patut laaa indah dan sopan didengar...

Selepas aku tengok citer nii...aku teringat akan novel karya HAMKA yang aku suka baca iaitu Di Bawah Lindungan Kaabah yang telah dijadikan filem. Mungkinkah citer Butak nii diadaptasikan daripada sebuah novel...? Ternyata gerak hati aku berkata benar... Citer Butak nii dari sebuah novel karya Yahaya Awang yang diterbitkan oleh Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd pada tahun 2009 dengan 428 muka surat berharga RM 23.50..... iaitu Buntat : Mengembara Ke Makkah. Sangat hebat novel nii....




Novel ini mengisahkan pengembaraan Buntat ke Makkah. Buntat merupakan seorang kanak-kanak yang kehilangan kasih sayang ibu bapanya. Dia kerap dimarah, dirotan dan dipukul menyebabkan hatinya menjadi keras, degil dan berani. Apabila berumur 10 tahun, dia sudah mula hidup berdikari.

Suatu hari dia menyelinap masuk ke dalam kapal haji di Pulau Pinang. Kapal itu belayar ke Jeddah Arab Saudi. Dia menyeludup masuk ke Makkah. Buntat nampak ratusan ribu manusia berpakaian putih bersih memohon keampunan dan keredaan Allah.




Buntat mulai insaf. Dia mula merindui ibu bapanya. Tiap-tiap hari dia berdoa depan Kaabah. Allah makbulkan doanya. Seorang lelaki tua kaya mengambilnya sebagai cucu angkat. Buntat mula  mendapat kenikmatan layanan kasih sayang. Buntat berdamping dengan seorang guru agama dan ustaz yang tinggal di bangunan yang sama di Makkah dan Madinah. Buntat mengembara ke Jordan, Syria, Lubnan dan Mesir. Hampir empat bulan dia merantau, menjadikan dia manusia berguna. Berkat kasih sayang dan pimpinan  datuk angkatnya, guru serta ustaz, Buntat akhirnya menjadi seorang budak yang baik. Haji kecil yang mabrur.




Hampir empat bulan Buntat merantau. Akhirnya dia sampai ke kampung halamannya. Buntat menjadi anak yang berguna dan banyak perubahan atas dirinya yang telah berlaku dari segi akhlak, sikap, cara berfikir dan lain-lain. Dia bertindak dengan berani, tegas, dinamik dan kreatif untuk mengubah nasibnya dan nasib adik-adiknya yang yatim piatu.Buntat berminat dalam bidang Sains Pertanian dan dia mencebur diri dalam bidang ini. Atas daya usahanya dia ditakdirkan menjadi usahawan yang berjaya. Dalam usia empat puluhan, dia menjadi jutawan yang dihormati lagi disanjungi kerana akhlak, budi bahasa dan tingkah lakunya yang istimewa. Buntat banyak membantu keluarga miskin dengan teori ekonominya.



Ikuti kisah Buntat yang penuh dengan nasihat dan tauladan. Penggembaraan kanak-kanak dalam mencari erti hidup dan kasih sayang yang menyeronokkan dan kadangkala mencemaskan.

Ada perbezaan sedikit penceritaan antara filem dan juga novel. Tetapi kedua-duanya still menarik  untuk ditonton dan juga dibaca. Aku bagi 5/5 bintang untuk filem nii.

Sekian.

Wednesday, 30 September 2020

Jenis-jenis Belacan Yang Patut Korang Ambik Tahu

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang semua… Apa khabar hari nii? Di harp korang semua berada dalam keadaan yang sihat dan gembira selalu yea. Sapa kat sini suka makan sambal belacan...? Sila angkat tangan... Aku memang suka sambal belacan…pembuka selera. Makan dengan ikan goreng pun dah okey bersama nasi panas. Terus terasa lapar dibuatnyer….




Ok…hari nii entri aku nak citer pasal belacan!! Ramai yang tak tahu...belacan nii sebenarnya ada banyak jenis....bahannya mungkin sama tapi jenisnya berbeza. Selain itu...bentuk dan beratnya jugak berbeza mengikut pada harga. Ada yang bentuk bulat...ada yang berbentuk empat segi...ada yang berbentuk kepal dan sebagainya.

Sebelum korang nak beli belacan...korang kena tahu yang mana satu keperluan korang untuk masakan....



1. Kalau korang nak buat sambal belacan....korang beli belacan yang dah siap bakar (belacan bakar). Ini akan menjimatkan masa korang dan tak perlu dah nak bakar. Selain itu kalau korang bakar sendiri...nanti satu rumah bau belacan bakar dan habis langsir korang yang cantik tuu melekat dengan bau belacan... Belacan bakar ni pulak ada 2 jenis...iaitu belacan yang dibakar guna arang dan belacan yang dibakar guna oven. belacan bakar selalunya warnanya lebih gelap sedikit daripada warna belacan tak bakar (ori).




2. Kalau korang nak buat asam pedas...korang kena beli belacan yang belum dibakar...Selalunya mak-mak akan guna belacan yang belum dibakar.




3. Kalau korang nak buat sayur goreng belacan...korang boleh beli belacan serbuk bagi memudahkan dan menjimatkan masa korang.




Sekiranya korang jenis yang rajin....korang boleh jer beli belacan yang belum dibakar dan korang bakar jer sendiri bila nak guna. Sekarang korang dah tahu kan... jenis belacan yang korang perlu beli untuk memudahkan dan menjimatkan masa korang... 

Sekian.

Thursday, 24 September 2020

Tun Teja Di Makamkan Di Merlimau Melaka Di Waktu Serangan Portugis

 Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Hai korang… Apa khabar semuanya hari nii… Aku doakan korang semua sentiasa berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. Hari nii aku masih lagi membawa citer di negeri bersejarah iaitu Melaka. Salah satu daripada kesan peninggalan sejarah menarik yang boleh korang lawati ialah Makam tun Teja. Ianya terletak dikampung Sempang, Merlimau iaitu kira-kira 26 Kilometer dari Bandar Melaka. Dah lama aku simpan niat untuk menjejakkan kaki aku kat sini. Alhamdulillah akhirnya tercapai jugak hajat aku nii....Sebenarnya aku suka tengok citer Hang Tuah lakonan P. Ramlee yang bawa lari Tun Teja ke Melaka...mungkin sebab tu aku teringin sangat nak ke sini.

Satu perkara yang menarik tentang makam Tun Teja ini ialah kedudukannya yang terletak di tengah-tengah sawah padi (suasana yang cantik menghijau). Iaitu kira-kira 50 meter dari jalan raya. tetapi korang tak perlu risau sebab  terdapat "siar kaki" yang dibina disitu untuk memudahkan pengujung.



Nama penuh Tun Teja adalah Tun Teja Ratna Benggala, anak perempuan tunggal Bendahara Seri Amar Diraja dari Pahang ketika pemerintahan Sultan Abdul Jamil ibni Sultan Muhammad Shah (1475-1497) , Sultan Pahang ketiga, sezaman dengan Sultan Mahmud Syah (1488-1511) , Sultan Melaka ke 8. Tun Teja dikatakan terlalu elok rupa parasnya dan menjadi sebutan orang-orang yang berdagang di Pahang, namun begitu telah pun ditunangkan dengan Sultan Pahang. Khabar kecantikan Tun Teja hingga ke pengetahuan Sultan Mahmud Syah yang ketika itu telah pun kematian isterinya yang pertama, Tun Kecil. Baginda telah menghantar utusan peminangan ke Pahang namun ditolak oleh Bendahara Seri Amar Diraja berikutan pertunangan Tun Teja dengan Sultan Pahang.




Tun Teja disebut dalam dua Hikayat Melayu Lama, iaitu Hikayat Hang Tuah yang menyatakan Hang Tuahlah yang memujuk Tun Teja lari tetapi dalam Sejarah Melayu ia dikatakan Hang Nadim.

Tersebut pula kisah Hang Nadim yang merupakan Laksamana Melaka yang telah diutuskan ke India untuk membeli 40 gulung kain namun malangnya kapal beliau telah karam dipukul ribut. Bimbang akan kemurkaan Sultan Mahmud, Hang Nadim telah pergi ke Pahang untuk bertemu dengan Tun Teja. Sesampainya Hang Nadim ke Pahang, baliau telah membuat perhubungan dengan orang-orang istana hinggakan tiada orang curiga lagi akan niatnya. Tun Teja di pujuk rayu dan Hang Nadim menceritakan tentang kebaikan rupa paras Sultan Mahmud dan kegagahan kerajaan Melaka. Tun Teja termakan pujuk dan bersetuju untuk mengikut Hang Nadim pulang ke Melaka.




Hang Nadim merancang akan rancangan untuk melarikan Tun Teja ke Melaka dan perjalanannya memakan masa selama 40 hari. Sesampainya Hang Nadim ke Melaka, beliau telah meniarap dilantai balai istana denagn tangan seakan terikat kebelakang. Melalui kata-kata kiasan, tahulah baginda bahawa Hang Nadim telah berjaya memujuk Tun Teja ke Pahang dan akan dipersembahkan kepada baginda. Tun Teja dikahwini baginda dan dikurniakan seorang puteri, Tengku Amra Dewi.

Tun Teja Nenda kepada Sultan Mahmud Syah telah jatuh gering dan mangkat sewaktu Portugis mula menyerang Melaka yang pada ketika itu Sultan Mahmud Syah dan orang-orang kerajaan Melaka berundur ke Muar, pada tahun 1511. Tun Teja telah dimakamkan di perkampungannya di Merlimau, sekitar 24 km daripada bandar Melaka.




Berbeza dengan versi Hikayat Hang Tuah yang menyebut tentang Hang Tuah yang telah difitnah oleh orang-orang istana Melaka dan telah membawa diri ke Pahang setelah dinasihati oleh Bendahara Paduka Raja. Sesampai di Pahang, Hang Tuah telah membuat perhubungan dengan Bendahara Seri Buana iaitu ayahanda kepada Tun Teja dan Tun Jenal, adinda Tun Teja. Pada mulanya Tun Teja menolak akan pelawaan perhubungan dengan Hang Tuah namun setelah diberi ubat guna-guna melalui Dang Ratna, inang pengasuh Tun Teja yang juga menjadi ibu angkat Hang Tuah, Tun Teja telah jatuh cinta kepada pahlawan itu, walhal Tun Teja Telah pun bertunang dengan Megat Panji Alam, anak raja Terengganu.




Hang Tuah telah membuat pakatan untuk membawa Tun Teja ke Melaka melalui jalan laut, walau pun pada mulanya orang-orang Pahang berjaya menghidu akan tindakan Hang Tuah, diketuai oleh Tun Jenal. Namun angkatan tentera Pahang terpaksa berpatah balik setelah tiang kapal mereka patah dipanah oleh Hang Tuah. Sesampai di Melaka, Tun Teja diarak dengan gajah ke balairung seri istana Melaka. Tun Teja terperanjat kerana dipersembahkan kepada Sultan Mansur Syah, walhal kedatangannya ke Melaka adalah untuk mengahwini Hang Tuah. Namun setelah diberi sirih jampi oleh Hang Tuah, Tun Teja melupakan Hang Tuah dan akhirnya mengahwini Sultan Melaka, manakala Hang Tuah telah diampuni oleh Sultan Melaka dan dijadikan Laksamana.




Megat Panji Alam yang amat marah dengan kejadian yang menimpa tunangannya, telah mengambil keputusan untuk menyerang Melaka bersama 4000 tentera namun beliau singgah di Pahang untuk mengadap Sultan Pahang. Namun beliau dibunuh oleh Hang Jebat dan Hang Kasturi yang telah diarahkan oleh Hang Tuah yang telah dapat menghidu tindakan Megat Panji Alam. Sultan Pahang yang murka kerana gagal menjalinkan hubungan dengan Terengganu, telah menjatuhkan hukuman bunuh terhadap keluarga Tun Teja.

Pada tahun 1511 Portugis menyerang Melaka. Oleh kerana serangan bertambah hebat, pembesar-pembesar telah menasihatkan Sultan Mahmud berpindah ke Istana hinggapnya iaitu istana Kayu Ara yang terletak di Lembah Bertam (Bertam Hulu). Padawaktu itu Sultan Mahmud thelah menyerahkan kerajaannya kepada anaknya Sultan Ahmad.




Ketika di Istana Kayu Ara, Tun Teja telah gering. Waktu itu serangan Portugis bertambah hebat dan berita Portugis hendak menyerang Bertam melalui sungai Melaka talah sampai kepada sultan. Sultan telah diminta mengundurkan diri ke Bentayan (Muar).

Pada waktu iru Tun Teja sangat gering, Sultan Mahmud telah memerintahkan orang-orangnya menyediakan tandu untuk menandu Tun Teja ke Bentayan. Dari Bertam sultan Mahmud dan pengikut-pengikutnya telah bergerak ke Batu Hampar. Bersama-sama Sultan Mahmud ialah Seri Nara Diraja Tun Hamzah (Penasihat Raja) dan Sang Sura (Ketua Angkatan Perang). Selain dari itu ialah isteri-isteri, kaum kerabat diraja, pebesar-pembesar lain dan pengikut setianya. Dari Batu hampar mereka dipercayai, berundur memalui Bukit Katil, Duyung, Teluk Mas, serkam, Umbai dan ke Merlimau. Sepanjang jalan merentas hutan dan denai mereka sampai di satu kawasan tidak jauh dari pantai.




Mengikut sumber sejarah

“Setelah beberpa hari berjalan menuju ke Muar, pada

pada satu tempat yang tidak jauh dari tepi pantai, lalu

dengan perintah Sultan Mahmud, angkatan itu berhenti di

situ. Baginda menyuruh membuat tempat perhentian. Kata

baginda kepada Sang Sura dan Seri Nara Diraja, berjaga-

jagalah kita di sini sehari dua, beta rasa ninda beta Tun

Teja harus telah sampai saatnya.”


Kawasan yang di maksudkan itu ialah kawasan Pengkalan Samak, Merlimau yang sekarang. Di kawasan inilah angkatan Sultan Mahmud singgah sebelum meneruskan perjalanannya ke Muar. Kawasan ini terletak berhanlir dengan laut. Dahulu kira-kira 20-30 meter sudah sampai ke tepi pantai. Kini pantai sudah jauh ke laut, kira-kira 100 meter dari Pengkalan Samak. Kampung ini disebut sebagai Kampung Mentija.



Tun Teja direhatkan di atas sebuah hamparan khas. Sumber sejarah melaporkan”


“Setelah Tun Teja dipindahkan di atas hamparan dengan dikelilingi oleh isteri-isteri baginda yang lain, Sultan Mahmud duduk hampir dengan Tun Teja. Tiba-tiba Tun Teja yang telah beberapa hari tidak berkata-kata memandang baginda dan dan dengan suara perlahan-lahan cuba hendak menyamaikan permintaan kepada baginda tetapi sia-sia kerana suaranya tidak kedengaran lagi……….. kemudian gerak bibirnya berhenti. Masa itu Sultan Mahmud pun tahulah nendanya telah meninggal dunia ..”

 



Sultan Mahmud merahap nenda kesayangannya sambil menangis terisak-isak. Berita kemangkatan Tun Teja diterima oleh seluruh angkatan Sultan dengan penuh kedukacitaan.

Setelah itu Sultan Mahmud berbincang dengan Seri Nara Diraja, Sang Sura dan ahli kelurganya bagaimana hendak membawa jenazah Tun Teja ke Muar, sedangkan perjalanan sangat jauh dan makan masa beberapa hari.



Setelah berbincang mereka bersetuju yang Tuan Teja hendaklah dimakamkan ditempat itu juga (Pengkalan Samak, Merlimau) dengan alasan Muar masih jauh, perjalanan makan masa 4 atau 5 hari, tidak ada kemudahan menyelamatkan jenazah yang mungkin menjadi terlalu uzur dan tidak menyiksa mayat. Semua bersetuju dimakamkan di kawasan itu.

Ada yang mengatakan di sekeliling makam Tun Teja ini terdapat beberapa makam lain yang dipercayai makam dayang serta pengikut Tun Teja yang meninggal dunia selepas melarikan diri ke Melaka. Namun, hanya terdapat satu makam sahaja yang dapat dikesan di kawasan sawah itu kerana bakinya sudah tenggelam atau batu nesannya sudah hilang dan sukar untuk dilihat.

 


Sekian.